6 mituri despre memorie

Vineri, 05 August 2011, ora 20:38
3883 citiri
6 mituri despre memorie

Ne folosim memoria in toate aspectele vietii, dar multi oameni sunt derutati de miturile care stau in spatele abilitatii omului de a-si aminti.

Cercetatorii de la Universitatea din Illinois si Union College s-au gandit sa lamureasca aceste mituri dupa ce au realizat un sondaj national pentru a afla cat de raspandite sunt acestea.

1. Oamenii care sufera de amnezie nu-si amintesc numele si identitatea.

Aproximativ 83% dintre respondentii sondajului au declarat acest lucru, dar expertii ii contrazic. Cea mai comuna forma de amnezie consta in pierderea abilitatii de a forma si consolida noi amintiri pe termen lung.

Oamenii care sufera de pierderea memoriei isi pot aminti copilaria si majoritatea lucrurilor inainte de a le fi afectat creierul. In plus, ei pot dobandi noi indeletniciri care nu necesita memorarea a ce fac.

2. Declaratia unui singur martor ocular este o dovada suficienta pentru a condamna un acuzat de crima.

Acesta a fost cel mai putin raspandit mit, doar 37% dintre respondenti crezand acest lucru. Cercetatorii spun ca o persoana are acuratete in marturie cu cat este mai increzatoare in memoria ei, dar increderea este un factor limitat al acuratetei.

"Cateodata, detectam faptul ca e posibil ca memoria noua sa fie incorecta. Dar alte dati, nu stim ca amintirea adevarata a fost uitata si inlocuita cu o amintire plauzibila. Prin urmare, putem fi convinsi de ce am vazut, dar acuratetea sa fie scazuta", explica dr. Paul Schultz, director al Clinicii de Deficiente de Memorie si Dementa din cadrul Universitatii din Texas.

3. Memoria umana functioneaza ca o camera video, inregistrand cu acuratete evenimente pe care le vedem sau auzim pentru a le putea inspecta mai tarziu.

Expertii spun ca memoria noastra nu e deloc asa. Memoria este procesata prin prisma cunostintelor, credintelor si asteptarilor. Oamenii codifica evenimentele diferit, iar evenimentele ulterioare pot altera memoria.

"Amintirile ne ajuta sa intelegem experientele trecute si sa le prezicem pe cele viitoare. Si de fiecare data cand ne amintim ceva, de fapt reconstruim ce s-a intamplat", explica Daniel Simons, unul dintre cercetatorii care au realizat studiul.

4. Odata ce ai experimentat un eveniment si ai inregistrat amintirea acestuia, memoria nu se mai schimba.

"Memoria nu este un singur proces al creierului", spune Schultz. Prin urmare, oamenii pot avea o memorie emotionala care ii poate da siguranta referitoare la un anumit eveniment, dar poate fi diferita de memoria factuala, explica cercetatorul, care adauga ca mai avem si alte zone care umplu detaliile pe care le-am uitat.

5. Hipnoza poate ajuta martorii sa-ti aminteasca exact detaliile unei crime.

Desi unele studii au aratat ca hipnoza poate ajuta o persoana sa-si aminteasca mai mult, nu inseamna ca hipnoza aduce si un plus de acuratete.

6. Oamenii observa cand ceva neasteptat intra in campul vizual, chiar atunci cand sunt atenti la altceva.

Desi uneori chiar observam ceva neasteptat, sunt mult mai multe evenimente neasteptate pe care le ratam. "Problema este ca avem o capacitate limitata pentru atentie si ne putem focusa asupra unei parti mici din lumea noastra in acelasi timp", spune Simons.

Sursa: Think Outside The Box

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#mituri memorie, #Paul Schultz memorie, #teste memorie , #memoria