Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Amintirile urate pot fi sterse cu medicamente

Vineri, 11 Iunie 2010, ora 20:18
4726 citiri
Amintirile urate pot fi sterse cu medicamente

Stimularea BDNF, o proteina produsa in mod natural de corpul omenesc, are ca efect stergerea amintirilor urate, reprezentand o sursa de speranta pentru cei care au trait evenimente traumatizante.

Victime ale violurilor, martori ale masacrelor, accidentati in trafic sau militari cad adesea prada amintirilor care ii paralizeaza si ii fac sa retraiasca acele momente neplacute, scrie Le Figaro.

Insomnia, halucinatiile, iritabilitatea si depresia sunt simptomele a ceea ce medicii numesc "sindromul de stres post-traumatic".

Pentru toate aceste persoane, descoperirea de catre o echipa internationala de cercetatori a unei proteine capabile sa stearga o amintire stresanta reprezinta o sursa de speranta!

Un medicament care actioneaza la tinta

Cercetatorii de la Universitatea din Puerto Rico i-au invatat pe soareci sa asocieze un bip sonor cu o electrocutare, creand astfel reflexul de stres.

Amintirile dureroase pot fi sterse

Ei le-au injectat apoi BDNF (brain-derived netrophic factor), proteina esentiala pentru memorare, intr-o parte a creierului soarecilor unde intervine memoria emotionala, cortexul infralimbic prefrontal.

Confruntati cu acelasi bip ca inainte, soarecii nu au mai manifestat anxietate dupa injectare, dovedind ca amintirea stresanta "invatata" a fost inlocuita cu alta, care nu mai includea notiunea de pericol.

Aceasta proteina este produsa natural de om, ar fi deci de ajuns stimularea producerii ei de catre creier pentru a ajuta persoanele traumatizate sa uite amintirile urate.

Pentru aceasta, exista mai multe solutii.

Exista deja stabilizatorii de dispozitie (cum este Prozac-ul), care maresc productia de BDNF, insa este nevoie de un tratament de lunga durata, ce mareste sensibilitatea emotionala, lucru care se poate dovedi contraproductiv.

De aceea se urmareste crearea unui medicament cu actiune tintita, care este deja in lucru la Universitatea Emory Atlanta.

In plus, s-a dovedit ca exercitiul fizic favorizeaza producerea acestei proteine.

Medicii raman rezervati

Dr. Francois Ducrocq, psihiatru la Lille, specialist in traumatisme psihice, se declara entuziast fata de descoperirea echipei din Puerto Rico, insa ramane rezervat vizavi de crearea unei asemenea "pilule miraculoase". De la testarea pe animale pana la crearea unui medicament administrabil omului este o cale destul de lunga.

Pilula care sterge amintirile urate, testata pe animale

Crearea "moleculei uitarii" i-a interesat pe neurobiologi inca din anii 1990. Dintre multiplele incercari, propranololul, un beta-blocant, a oferit deja rezultate interesante. Din pacate, propranololul are dezavantajul de a actiona asupra hipocampului, o structura foarte fragila a creierului.

In orice caz, tratamentele medicamentoase n-ar trebui niciodata sa se substituie terapiei psihologice, caci niciun medicament din lume nu poate inlocui ochiul experimentat al medicului!

Bianca Geambasu

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#medicamente amintiri urate, #medicamente memorie, #stergere amintiri urate , #memoria