Ai probleme cu memoria din cand in cand? Afla ce e normal sa uiti si ce nu

Luni, 07 Martie 2011, ora 07:00
75667 citiri
Ai probleme cu memoria din cand in cand? Afla ce e normal sa uiti si ce nu
Foto: dailymail

Cel mai probabil ti s-a intamplat sa uiti un numar de telefon sau un cod important, numele unui film care ti-a placut foarte mult, sau cu ce scop tocmai ai intrat intr-o camera, intrebandu-te la un moment dat daca este ceva in neregula cu memoria ta.

Pe masura ce vietile noastre devin tot mai complicate si mai aglomerate, retinerea tuturor lucrurilor de care avem nevoie pare tot mai dificila. Potrivit Daily Mail, un grup de cercetatori scotieni a inventat chiar o noua "afectiune" pentru a descrie acest tip de pierdere de memorie. Este vorba de sindromul vietii agitate.

Specialistii scotieni sunt de parere ca sindromul este cauzat de vietile bombardate cu o supraincarcare de informatii - de la telefoanele mobile, televizoare, radiouri si Internet. Iar din aceasta cauza atentia si capacitatea de concentrare incep sa scada, problema afectand chiar si persoane aflate la varste fragede.

Uitarea insa este un lucru firesc in anumite limite, studii stiintifice aratand ca oamenii perfect sanatosi pot avea pana la 30 de mici pierderi de memorie intr-o saptamana, din cele de tipul: "De ce am venit in camera asta...". Iar intr-o perioada in care exista o avalansa de informatii venite prin intermediul telefoanelor, posturilor tv si e-mail-urilor, suntem mai expusi unor astfel de momente. Si, in plus, oamenii incep si sa aiba asteptari prea mari de la memoria lor, temandu-se ca au probleme.

Alti factori

Memoria insa este afectata si de cat de obosit esti, mai ales daca ai ajuns la o stare de epuizare, de un eveniment stresant din viata ta sau de unul acaparator, cum este un copil mic. Mai mult, programul incarcat duce la mai putine ore de somn decat ar fi necesare (potrivit medicilor - 7-8), ceea ce afecteaza serios capacitatea de a-ti aminti.

In urma unui studiu, cercetatorii au descoperit ca persoanele care au dormit mai putin de sase ore pe noapte, timp de doua saptamani, au avut rezultate semnificativ mai slabe la teste de memorie si cognitive decat cei care au dormit opt ore. Si, in plus, lipsa unui somn adecvat impiedica creierul sa sorteze lucrurile pe care trebuie sa le tina minte de cele pe care trebuie sa le uite.

Iar temerile legate de o functionare slaba a memoriei sunt alimentate atat de companiile farmaceutice, care scot pe piata numeroase suplimente menite sa stimuleze memoria, cat si de tehnologizare, indirect, deoarece suntem inconjurati de aparate care "nu uita" niciodata.

Si, un alt factor care poate duce la un declin al memoriei, pe langa oboseala si altele, este pesimismul, gandul ca oricum pierderile de memorie sunt inevitabile, mai ales pe masura inaintarii in varsta. Insa, potrivit unor experti, acest lucru nu face decat sa slabeasca memoria. Un studiu realizat recent a demonstrat ca doar ideea de a lua suplimente de memorie duce la imbunatatiri ale acesteia, prin urmare gandirea pozitiva este mult mai eficienta.

In cadrul studiului mentionat, doctorul Sophie Parker, de la Universitatea Victoria din Noua Zeelanda, a facut reclama unui supliment extraordinar care stimuleaza memoria. Apoi, a convins 300 de persoane sa il ia, iar cand acestea au fost supuse unor teste s-a observat o imbunatatire semnificativa a concentrarii si a capacitatii de a-si aminti. Numai ca suplimentul era un placebo, deci imbunatatirea memoriei la acele persoane a fost determinata numai de gandul ca iau ceva ce le ajuta.

Dar iata insa, potrivit mai multor experti, si care sunt limitele normalitatii in ceea ce priveste uitarea, cu alte cuvinte ce e normal sa uiti si ce nu.

1. Probleme normale

Sa uiti de ce te-ai dus intr-un loc anume.

Sa dureze cateva minute pana iti amintesti unde ai parcat masina.

Sa uiti sa suni un prieten cand ai copii care sunt poznasi.

Sa pui unele lucruri undeva si la scurt timp sa nu iti mai amintesti unde sunt.

Sa uiti numele unei persoane pe care tocmai ai cunoscut-o.

Sa uiti pentru o perioada scurta de timp care este denumirea unui lucru sau un anume cuvant.

2. Probleme putin ingrijoratoare

Sa uiti numele unor rude apropiate sau ale unor prieteni.

Sa ai probleme in a recunoaste chipuri, culori, forme si cuvinte.

Sa repeti aceeasi intrebare pe care ai pus-o si cu o jumatate de ora inainte.

Sa iti dai seama ca ai lasat obiecte unde nu trebuie, fara sa iti amintesti ca ai facut asa ceva.

Sa simti ca e coplesitor sa indeplinesti mai multe sarcini.

Multe dintre aceste probleme pot fi un semn de depresie, stres sau lipsa de concentrare. De asemenea, pot fi un semn timpuriu de dementa sau maladia Alzheimer.

3. Probleme care trebuie sa te trimita la medic

Sa ceri o ceasca de ceai si sa nu iti dai seama ca tocmai ai facut acest lucru.

Sa uiti numele unui nepot, in timp ce amintirile din copilarie sunt vii.

Sa nu ai idee cum sa indeplinesti sarcini zilnice, cum ar fi spalatul.

Sa ai confuzii in ceea ce priveste gradele de rudenie, cum ar fi sa nu mai stii al cui e unul din nepoti.

Sa rationezi ilogic, cum ar fi sa porti o haina groasa in mijlocul verii.

Sa nu fii in stare sa spui care este rolul unui obiect uzual.

Sa nu recunosti prietenii sau familia.

Sa lasi lucruri in locuri complet ciudate pentru acelea, cum ar fi portofelul in frigider.

Sa te simti dezorientat in privinta timpului si spatiului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#memorie, #memoria, #probleme memorie, #uitare, #scapari memorie , #memoria