Sfaturi pentru o memorie buna

Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 10:51
12495 citiri
Sfaturi pentru o memorie buna

Ca sa ai o memorie buna, nu ai nevoie de medicamente, ci de o viata sanatoasa, activa, indiferent de varsta. Chiar daca ai terminat scoala, sa nu crezi ca le stii pe toate si poti abandona, fara regrete, acumularea de noi cunostinte. Creierul se uzeaza doar daca nu este folosit, asa cum picioarele-ti intepenesc daca nu mergi.

Pentru o memorie buna, pana la adanci batraneti, un rol deosebit il au alimentatia, obiceiurile bune legate de aceasta si respectarea orelor de masa.

Pentru sanatatea mentala, dar si cea fizica, trebuie consumate alimente proaspete, bogate in nutrienti. Excesele trebuie evitate. Toate alimentele sunt bune si necesare organismului, cu conditia ca omul sa fie echilibrat.

Evita fast food-urile si gateste acasa. Mancarea calda, gatita in bucataria proprie, cu ingrediente din piata, cumparate direct de la producatori, este mult mai sanatoasa si curata.

Mananca peste macar o data pe saptamana. Potrivit mai multor studii de specialitate, oamenii care au in meniul saptamanal peste reduc cu 60% riscul de a se imbolnavi de Alzheimer.

Dupa alimentatie, un rol deosebit in mentinerea si pastrarea unei memorii sanatoase il are somnul. Astfel, un om sanatos, perfect echilibrat, trebuie sa doarma sapte - opt ore pe noapte, iar timpul destinat odihnei trebuie respectat.

Mult mai castigate sunt persoanele care pot dormi si ziua, nu mult, macar o jumatate de ora, dar profund, linistit, sanatos si odihnitor. Trebuie stiut ca, in timpul somnului, nivelul hormonilor de stres din organism scade si intregul corp se reface si se relaxeaza. Memoria se bazeaza pe o serie de conexiuni nervoase, care se refac si se intaresc in timpul somnului.

Ca sa ai o memorie buna, implica-te zilnic in jocuri care stimuleaza creierul: sah, integrame, rebusuri, jocuri logice, citit, socotit fara creion sau calculator, ascultarea regulata a stirilor. Apoi, intalneste-te cu prietenii si socializeaza.

Pornind de la ideea ca orice este bun pentru inima este benefic si creierului, medicii recomanda zilnic unul - doua pahare de vin rosu, ca medicament.

Zilnic, prin intermediul mass-media, mai ales, suntem atentionati sa facem cel putin 30 de minute de miscare pentru conditia fizica. Ar trebui insa sa se adauge ca miscarea in aer liber, aerisirea creierului, baile de aer ajuta si la mentinerea in forma a memoriei.

Daca vrei sa ai o memorie buna pana inspre apusul vietii, da-i creierului zilnic de lucru, da-i informatii noi, proaspete si el isi va opri numai ceea ce este important si demn de retinut.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#alimente pentru memorie buna, #creier tanar sfaturi, #gimnastica memoriei, #plimbari aer liber creier, #mentinere creier tanar sfaturi , #memoria