Reclame care promit ce nu se poate

Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 16:41
2749 citiri
Reclame care promit ce nu se poate

Recent, o reclama m-a pus pe ganduri. Ca sa vanda produsul, spune ca imbunatateste memoria, lucru care m-a determinat sa merg la DEX, sa-l deschid si sa vad acolo ce se spune despre memorie: "MEMORIE, memorii, s. f. 1. Proces psihic care consta in intiparirea, recunoasterea si reproducerea senzatiilor, sentimentelor, miscarilor, cunostintelor etc din trecut."

Mai pe inteles, memoria este o zestre cu care te nasti, ceva care ti se daruieste in momentul venirii pe lume, fara sa ceri si fara sa refuzi, cu alte cuvinte, memoria o ai sau n-o ai, esti destept sau poti fi un meserias de exceptie, fara capacitate intelectuale.

Dimineata, la trezire, foarte multi oameni beau cafea pentru ca altfel nu-si pot incepe activitatea zilnica. Cafeaua de dimineata n-are cum sa imbunatateasca memoria, ci doar sa o stimuleze, sa o trezeasca, s-o faca mai apta, mai receptiva pentru o noua zi - de munca, de scoala, de lucru la birou. Daca ar fi ca memoria sa fie in functie de cata cafea se bea la noi, la romani, atunci pe oriunde am intalni numai romani cu memorie excelenta.

Si dovada ca intr-adevar cafeaua nu imbunatateste memoria, ci doar o stimuleaza este ca, dupa ce-i trece efectul, mai devreme sau mai tarziu, pe parcursul zilei, e nevoie ori de o alta cafea ori de un alt stimulent, la fel de trecator ca si cafeaua.

Asa se ajunge la bauturi carbogazoase dulci sau, si mai rau, la bauturi enegizante care, consumate constant, au, in timp, efecte devastatoare pentru organism, chiar daca se crede ca, pe moment, stimuleaza memoria, ajuta puterea de concentrare, de retinere si, mai apoi, de redare.

Una din marile greseli ale parintilor, o greseala, as spune, incalificabila, pornita din inconstienta si, mai ales, din lipsa de informare, este aceea ca, atunci cand copiii lor sunt in examen, le cumpara medicamente "de memorie ori de tinut minte", deoarece au vazut ei in cutare reclama ca-s bune. In acest fel, parintii nu-si ajuta copiii, ii distrug cumparandu-le boala si nu memorie.

Pentru memorie nu trebuie stimulente. Trebuie inteles ca si memoria este un organ, e drept ca nu se vede, nu se simte, nu se palpeaza, cu care trebuie exersat toata viata asa cum faci cu picioarele, cand mergi, sau cu mainile, cand scrii ori framanti painea.

Ca s-o ai vie si la indemana toata viata nu trebuie sa crezi in reclame ori sa-ti pui speranta in ceea ce se vinde in magazine ori farmacii. Produsele despre care se spune sa ti-ar imbunatati memoria nu se vand nici la pachet, nici la cutie, sunt, de fapt, niste iluzii. Pentru o memoria buna, un om trebuie sa doarma suficient in raport cu varsta, sa se hraneasca rational si, mai ales, sa faca exercitii de memorie.

Daca zilnic suntem indemnati sa mergem pe jos o jumatate de ora ca sa fim sanatosi din punct de vedere fizic, atunci zilnic sa ne rezervam macar 10 - 15 minute si pentru gimnastica memoriei, chiar daca nu ne indeamna nimeni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#memorie vizuala, #memorie sanatate, #produse naturale pentru memorie , #memoria