Hipotiroidismul - Ce spune medicul

Duminica, 09 Octombrie 2011, ora 18:00
11792 citiri
Hipotiroidismul - Ce spune medicul

Hipotiroidismul este un defect al glandei tiroide care o face pe aceasta sa nu mai produca destui hormoni, astfel incat corpul nu mai gestioneaza corect energia si de aceea este asociat de cele mai multe ori cu o crestere in greutate.

De cele mai multe ori afecteaza femeile de varsta a treia, dar exista si cazuri mai rare in care se instaleaza la persoane tinere, chiar adolescenti. In afara de problemele cu greutatea, cauzeaza tot felul de alte dereglari in organism, putand duce inclusiv la afectarea creierului.

In afara de asta, netratat, hipotiroidismul poate duce la probleme ale inimii, la accidente vasculare cerebrale si la o imunitate scazuta.

De cele mai multe ori, afectiunea este activata de ceea ce se numeste tiroida Hashimoto, atunci cand corpul produce mai multi anticorpi decat este nevoie si ei incep sa atace glanda tiroida. Aceasta afectiune se asociaza sau chiar este provocata de deficitul de iod.

Alte cauze pot consta, dupa cum declara pentru Ziare.com dr. Bogdan Macadon, in iradieri in cazul tratamentelor pentru diverse cancere, terapii cu iod radioactiv sau operatii la nivelul tiroide (pentru hipertiroidism, noduli). Si anumite infectii din organism pot afecta tiroida, unele medicamente luate in surplus si fara a intreba medicul, excesul de iod si de sare in alimentatie.

Simptome

Cel mai adesea, acestea includ subtierea firelor de par si asprirea lor, piele uscata, unghii care se rup, tegumente ingalbenite, greutate in tolerarea temeraturilor mai scazute, constipatie frecventa, cicluri menstrual neregulate, oboseala si slabiciune continua, desi fara motive, depresie si memorie care functioneaza greu.

Si daca se intampla sa cresti brusc in greutate, observi aparitia unei guse din cauza maririi glandei tiroide, ai vocea ragusita fara sa fi racit si ai frecvent crampe musculare, trebuie sa te gandesti ca s-ar putea sa fie nevoie de o vizita la medic.

Femeile si persoanele in varsta sunt cele mai predispuse la dezvoltarea unei asemenea afectiuni, dar si cele mare au in istoric al bolii in familie, mai ales in randul rudelor de gradul intai.

Si bolile cronice, precum diabetul si cele autoimune pot declansa probleme ale tiroidei.

Din pacate, hipotiroidismul nu poate fi prevenit, dar acesta este cel mai usor de tinut in frau atunci cand este descoperit timpuri, asa ca trebuie sa ai grija la orice schimbare a corpului tau si sa mergi la medic in mod regulat pentru controale de rutina, astfel incat sa poti preveni situatii grave.

Medicul de familie iti va da o trimitere la un medic specialist endocrinolog. Se fac o serie de teste si primesti o medicatie de substitutie a hormonilor, astfel incat boala sa nu evolueze, sa fie tinita in frau si sa poti trai fara probleme.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#hipotiroidism cauze, #hipotiroidism simptome, #hipotiroidism informatii , #metabolismul