Ziare.com

Varsta inaintata a mamei nu afecteaza sanatatea copilului - studiu

Luni, 10 Septembrie 2012, ora 08:58

   

Varsta inaintata a mamei nu afecteaza sanatatea copilului - studiu
Contrar a ceea se vehiculeaza in prezent, varsta inaintata a mamei nu afecteaza sanatatea de mai tarziu a copilului, potrivit unui amplu studiu ale carui concluzii au fost publicate recent in jurnalul "Demograpy".

Cercetarea a fost coordonata de profesorul Mikko Myrskyla, de la Institutul Max Plank de Cercetari Demografice din Germania, iar in cadrul ei au fost analizate date ale 18.000 de subiecti din S.U.A si ale mamelor acestora.

Dupa varsta la care au nascut, mamele au fost impartite in trei categorii: varsta inaintata, intre 35 si 44 de ani, mame tinere intre 25 si 34 de ani si foarte tinere, sub 24 de ani, potrivit Medical Xpress .

Copiii nascuti de mame cu varsta inaintata nu au prezentat la varsta adulta probleme mai mari de sanatate decat cei nascuti de mame tinere, potrivit rezultatelor studiului. Dimpotriva, copiii nascuti de mame foarte tinere, si in special sub 20 de ani, au prezentat un risc mai mare de boli cand au depasit varsta de patruzeci de ani.

Este adevarat ca in cazul mamelor de peste 35 de ani, riscul de avort spontan sau de copil cu sindrom Down este mai ridicat, insa Mikko Myrskyla spune: "Respectand factorul varsta, am ajuns la concluzia ca a fi nascut de o mama foarte tanara se dovedeste a fi mai periculos pentru copil, decat daca esti nascut de o mama cu varsta mai inaintata".

Profesorul a explicat ca datele din cadrul fiecarei categorii au fost ajustate cu influenta unor factori specifici. De exemplu, in cadrul categoriei varsta inaintata a mamei la nastere, s-a tinut cont de educatia mamei si de varsta la care a decedat.

Astfel, la copii cu mame in varsta, probabilitatea ca acestia sa ramana orfani de timpuriu este mai mare, ceea ce le afecteaza sanatatea. De asemenea, un nivel scazut de educatie le facea pe femei sa aduca pe lume copii multi si cat mai tarziu, iar din cauza unor conditii materiale precare, sanatatatea acestora a avut de suferit.

Deci nu calitatea mai slaba a ovocitelor sau a placentei poate afecta sanatatea copiilor nascuti la varste mai inaintate, ci pierderea mamei la o varsta frageda si lipsa acesteia de instruire. Astazi, cand speranta de viata si nivelul de educatie ale femeilor au crescut, incepe sa se atenueze si influenta acestor doi factori care pot influenta sanatatea de mai tarziu a copiilor rezultati.

Desi la prima vedere, copiii nascuti din mame cu varsta de peste 35 de ani au parut si ei mai afectati decat copiii nascuti din mame cu varsta intre 25-34 de ani, iata ca facandu-se aceste ajustari, diferentele au fost nesemnificative. Astfel, Mikko Myrskyla, coordonatorul studiului, concluzioneaza: "cel putin in ceea ce priveste sanatatea copiilor ca si adulti, nu trebuie sa ingrijoreze varsta mai inaintata la care femeile devin mame in societatea moderna."

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5212 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

un studiu asteptat

Cand eram in clasa a opta, profesoara de biologie ne-a spus ca dupa 24 de ani se fac copiii sanatosi. Iar in ceea ce priveste varsta mai inaintata, sunt suficiente exemple de copii facuti catre 40 de ani, mult mai inteligenti decat fratii lor. Oricum este de dorit sa nu se depaseasca varsta de 40 de ani, parerea mea.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor