Alimente care nu se pastreaza niciodata la frigider - Cat se tine mancarea gatita? Dar ouale? Interviu

Luni, 28 Septembrie 2015, ora 08:39
65982 citiri
Alimente care nu se pastreaza niciodata la frigider - Cat se tine mancarea gatita? Dar ouale? Interviu
Foto: NutriShape

Orice om are in casa un frigider. Nu inseamna insa ca stie si sa-l foloseasca in mod optim, astfel incat mancarea sa fie pastrata in cele mai bune conditii, pentru ca sanatatea sa nu-i fie afectata.

Care e temperatura optima din frigider, care e temperatura de la nivelul fiecarui raft, sertar sau usa, cat putem tine mancarea gatita sau ouale in frigider si care sunt alimentele pastrate de romani in mod gresit "la rece" ne-a explicat intr-un interviu acordat Ziare.com Elena Nemtuc, nutritionist si NLP Practitioner NutriShape.

Cat ar trebui tinuta mancarea gatita la frigider? Sunt anumite mancaruri mai sensibile si altele mai rezistente?

La temperatura potrivita, maximum patru zile. In functie de modul de preparare, orice produs poate fi ambientul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor. Bacteriile creeaza o suprafata lucioasa si moale deasupra preparatelor si acesta poate fi primul indicator ca produsul ar trebui aruncat.

Pe langa temperatura, modul de depozitare este foarte important: folosim caserole, vase acoperite sau acoperim farfuriile cu folie alimentara sau de aluminiu (produsele gatite sau cele desfacute nu se lasa in frigider neacoperite).

Ouale "de tara" cat pot fi tinute la frigider?

Ouale, in general, pot fi tinute in frigider intre trei si cinci saptamani. Pentru a verifica daca un ou este proaspat si poate fi consumat, putem apela la un test simplu: se pune oul in apa si, daca se scufunda, este bun, daca pluteste trebuie aruncat.

Si aici este important mediul de depozitare si de pregatire pentru preparare. Astfel, este important ca ouale (fie ele "de tara" sau "de magazin") sa fie plasate in frigider la temperatura constanta - intr-un spatiu care sa nu fie afectat de deschiderea usii, iar inainte de preparare sa fie scoase si lasate putin la temperatura camerei.

Pericolul ascuns in sandvisurile ambalate - In ce conditii poti face meningita Interviu cu un nutritionist

Dupa cat timp devine periculos un mezel scos din ambalaj?

Imediat ce observam acea pelicula creata de bacteriile dezvoltate in mediul de depozitare. Evident, este important si modul de preparare (afumat, crud), modul de depozitare, temperatura mediului.

Este insa recomandat, dupa ce a fost desfacut, un mezel sa fie consumat in trei-patru zile (daca il congelam are o durata de viata mai mare).

Care e temperatura optima din frigider?

Ar putea fi considerata intre trei-sase grade. Este insa diferita in functie de aliment si de raftul ales. De exemplu, rafturile de sus pastreaza temperatura cea mai scazuta si constanta si acolo este locul ideal pentru mancarea gatita (si ambalata corespunzator pentru depozitare).

Raftul de mijloc are temperatura fluctuanta (intre trei-cinci grade) si este perfect pentru depozitarea derivatelor din lapte. Rafturile inferioare pot fi utilizate pentru decongelare (acolo, datorita deschiderii usii, temperatura creste si nu poate fi mentinuta constanta).

De asemenea, sertarele pot fi utilizate pentru fructe si legume (temperaturile pot ajunge la opt grade), iar usa frigiderului reprezinta spatiul pentru sticlele de lapte si diverse alte sortimente de condimente sau sosuri depozitate in sticle.

Cum e cu lactatele light? Sa cumparam cartofi gata feliati? Exista mezeluri sanatoase?

Exista alimente care se pastreaza mai bine afara decat in frigider?

Cafeaua si busuiocul isi mentin aroma, daca nu le pui in frigider (busuiocul de altfel tinde sa imprumute mirosurile din frigider). Cartofii, ceapa, usturoiul si rosiile sunt, de asemenea, produse care se depoziteaza mai bine in afara frigiderului.

Rosiile pot fi tinute la lumina, fara a fi acoperite, celelalte produse trebuie depozitate insa in spatii inchise, intunecate si reci. De asemenea, e preferabil sa fie tinute in pungi de hartie, mult mai bune pentru depozitare decat cele de plastic.

Tot in hartie este preferabil sa pastram si ardeiul gras si merele. In frigider, acestea isi vor pierde aroma si textura. La fel si pepenele pe care il vom depozita doar dupa ce a fost taiat.

Inghetata, un adevarat produs de fast-food - Cate E-uri are si cat e de nesanatoasa

Lamaile si bananele se pastreaza la lumina pana in momentul consumarii. Bananele pot fi puse in frigider atunci cand devin maronii si pot fi pastrate pentru consum simplu sau pentru a fi folosite ca ingrediente in shake-uri sau alte preparate.

Semintele si nucile se depoziteaza tot in afara frigiderului, in vase de sticla sau plastic, intr-un loc cu temperatura constanta. In frigider, din cauza fluctuatiilor de temperatura, depozitarea lor nu este corespunzatoare si se pot deteriora.

Uleiul de masline si mierea trebuie tinute in afara frigiderului, altfel isi schimba textura.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#stocare alimente frigider reguli, #mancare gatita frigider cate zile, #aranjare optima alimente frigider, #oua frigider cat rezista, #alimente care nu se tin frigider , #nutritie