Cristian Margarit, despre cat e sanatos sa slabesti intr-o luna si de unde incepe pericolul Interviu

Luni, 04 August 2014, ora 07:43
75283 citiri
Cristian Margarit, despre cat e sanatos sa slabesti intr-o luna si de unde incepe pericolul Interviu
Foto: Facebook/Draga mea prietena

Cat e sanatos sa slabesti intr-o luna fara sa iti pui in pericol sanatatea? E mai rau sa fii prea slab sau prea gras? Care sunt cele mai eficiente diete si care sunt cele mai periculoase?

Sunt doar cateva intrebari la care consultantul in nutritie si fitness Cristian Margarit a raspuns pentru Ziare.com.

Potrivit acestuia, nu e un basm faptul ca multe femei se simt bine, din punct de vedere fizic, cu un numar de kilograme ce poate fi considerat peste medie. Totusi, daca isi doresc sa slabeasca, exista cateva diete ce trebuie neaparat ocolite, pentru ca le pun in pericol organismul.

Pentru amatoarele de fast-food, Cristian Margarit vine si cu o veste buna: chiar si in aceasta categorie de alimente exista unele sanatoase.

Specialistul a explicat si de ce, intr-o cura de slabire, initial se pierd destul de multe kilograme, iar apoi se poate ajunge chiar la castigarea in greutate, desi obiceiurile bune ce tin de alimentatie si sport au fost pastrate.

Multe persoane incearca sa slabeasca, in vederea vacantei la mare. Cat e normal si sanatos sa dam jos pe luna si de unde incepe pericolul?

In vederea vacantei la mare ar trebui sa incepem programul in toamna precedenta, adica sa ne apropiem mai mult de acel "mod de viata sanatos", care include si miscare. Se considera ca, in medie, am putea arde in siguranta aproximativ 2 kilograme pe luna.

Intr-o prima faza putem pierde apa, continut intestinal, si cantarul poate sa arate o slabire mai rapida, insa pe termen mediu si lung se poate ajunge chiar la o crestere in greutate (prin cresterea masei musculare).

Concret, in ce consta pericolul?

O slabire foarte rapida se face in general prin infometare, eventual combinata cu excesul de sport (supraantrenament). Malnutritia este cea mai grava. Efectele negative pot fi de la depresie si osteoporoza pana la imbatranire prematura, tulburari de ciclu menstural, vergeturi sau chiar probleme ale ficatului, stomacului, dezechilibre hormonale.

Iar ca efect de bumerang... ingrasarea ulterioara, in general peste nivelul de la care s-a plecat.

Cum se calculeaza corect greutatea pe care trebuie sa o avem, inclusiv in functie de varsta?

Aceste calcule sunt unele orientative si nu exista o varianta "corecta", existand mai multe formule si modalitati de calcul. Greutatea depinde si de structura osoasa, masa musculara, nu doar de stratul de grasime.

Se pot evalua si parametri cum ar fi indicele de masa corporala (raport intre greutate si inaltime), indicele talie-inaltime sau, cel mai fidel: procentul de grasime din corp.

De exemplu, o persoana cu structura osoasa mai lata sau un sportiv poate sa aiba o greutate peste "ideal", dar sa fie mai sanatos decat o persoana "slaba", dar care mananca prost si nu face sport (masa musculara mica, procent de grasime mare).

E posibil ca anumite persoane sa se simta bine cu un numar de kilograme mai mare decat altele?

Fiecare dintre noi avem un anumit nivel al grasimii corporale unde corpul functioneaza cel mai bine. In special pentru femei, acesta este mai mare decat idealul de frumusete sau sanatate promovat in media.

Adica cele mai multe femei functioneaza mai bine si sunt mai sanatoase daca, aparent, sunt "mai grase", adica au un nivel normal de grasime in corp (intre 20 si 30%).

E mai periculos sa fii prea slab sau prea gras?

Studiile din ultimii ani arata ca ambele situatii sunt periculoase, dar ca riscul anumitor boli nu poate fi evaluat fidel in functie de greutate si nici macar in functie de indicele de masa corporala sau procentul de grasime, cu exceptia celor care sufera de boli grave cum ar fi anorexia sau obezitatea morbida.

Care ar fi cea mai periculoasa dieta dintre cele cunoscute si de ce?

Orice dieta restrictiva si care nu este personalizata in functie de situatia concreta poate fi periculoasa. Este esential insa si cum se aplica o "dieta", pentru ca cei mai multi oameni aplica gresit planurile nutritionale generale, gasite de obicei sub denumiri ca "Atkins", "Dukan", "vegan" etc.

Nutritie pe paine cu dr. Ionut Stefan: Adevarul despre dieta Atkins

Care este dieta care da intotdeauna roade, cu cea mai mica probabilitate de efect yo-yo?

Exista persoane care au succes cu fiecare mod de alimentatie, fie el si extrem, insa aceste persoane sunt exceptiile.

Statistic vorbind, cea mai mare rata de succes in slabire o au dietele de tip "low-carb", in care se consuma proteine de calitate, grasimi sanatoase, carbohidrati complecsi.

Dieta cu supa de varza functioneaza? Exista pericole in acest caz?

Depinde ce intelegem prin "functioneaza". Cred ca sanatatea ar trebui sa fie pe primul loc si deci aceasta asa-zisa "dieta" nu reprezinta un subiect care sa merite discutat dincolo de "nu o recomand".

Care dintre cele doua e mai periculoasa pentru silueta: mancarea gatita (romaneste) sau mancarea de fast-food?

In ambele categorii putem gasi preparate sanatoase si nesanatoase. Exista si o confuzie care se face intre fast-food si "junk-food". Astazi avem pe piata si "fast-food" sanatos. O salata se face repede si este sanatoasa, de exemplu.

Aproape in orice restaurant putem gasi cel putin un preparat sanatos si care nu ingrasa. Asta daca vrem sa facem alegerea corecta.

Intotdeauna trebuie tinut cont de nivelul de efort fizic al persoanei care mananca.

Care ar fi avantajele, din punct de vedere al unei alimentatii sanatoase, ale bucatariei romanesti? Dar dezavantajele? Ne puteti da exemple de feluri de mancare sanatoase si, dimpotriva, nocive?

Din punctul meu de vedere nu exista o "bucatarie romaneasca", fiind un amalgam de imprumuturi mai vechi sau mai noi. Asta poate fi si un avantaj, pentru ca putem selecta acele preparate sanatoase: ciorbe, carne la cuptor, legume.

Din pacate, cei mai multi inteleg prin "bucatarie romaneasca" multa arsura, multa prajeala, carne grasa, tocaturi, asocierea de smantana in exces, faina de grau, zahar in exces.

Care este cea mai sanatoasa bucatarie din lume?

Toate modurile traditionale de alimentatie reprezinta experienta milenara a oamenilor dintr-o anumita zona geografica sau nisa ecologica. As inclina spre cea japoneza, pe care o intalnim sub denumirea de "sushi".

Asa-zisa "dieta mediteraneeana" (in care au fost recomandate pastele fainoase) isi arata partile negative in ultimii ani.

Exista combinatii ce nu trebuie facute nici in ruptul capului la masa?

Prefer sa mananc fructele separat de celelalte alimente, branzeturile separat de carne, sursele bogate de grasimi (unt, ulei, oleaginoase, carne grasa) separat de sursele bogate de carbohidrati (zahar, faina, cereale).

In strainatate se vorbeste despre "masura zero". Adultii care se incadreaza aici sunt sau nu sanatosi?

Cred ca sanatatea tine de alte aspecte, masurabile prin analize medicale sau alte tipuri de investigatii, mai putin prin masura pe care o poarta cineva la haine. Intr-adevar, multe femei isi distrug sanatatea incercand sa fie mai slabe decat le permite geneticul sau modul de viata.

Ne puteti spune trei secrete care sa ne ajute sa nu ne ingrasam?

In primul rand sa ne bucuram de viata, sa alocam timp si pentru sport, apoi pentru odihna suficienta.

Din punct de vedere nutritional, daca eliminam cel putin trei categorii de "alimente", cred ca putem preveni ingrasarea: zahar si derivate, faina, uleiuri.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Cristian Margarit nutritie fitness, #cat slabesti pe luna, #slabire rapida pericole, #slab gras boli, #sfaturi slabire nutritionist , #nutritie