Maioneza, frisca si pateuri vegetale - cat de sigure sunt pentru consum Interviu cu un nutritionist

Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 08:25
8189 citiri
Maioneza, frisca si pateuri vegetale - cat de sigure sunt pentru consum Interviu cu un nutritionist
Foto: Arhiva personala Mihaela Costin

Preocupati de sanatate si silueta, ajungem sa ne uitam tot mai des inspre rafturile cu produse "light". Iar cum suntem in plin post al Pastelui, ajungem sa ne intrebam ce contin pateurile vegetale pe care le consumam, maioneza si chiar frisca vegetala.

Ce contin toate aceste produse si cum ne afecteaza sanatatea ne-a spus intr-un interviu acordat Ziare.com Mihaela Costin, nutritionist si NLP Practitioner NutriShape.

Specialistul a trecut in revista si recenta initiativa a Camerei Deputatilor, care a adoptat legea privind etichetarea laptelui proaspat pentru consum si a produselor lactate. In plus, ne-a oferit si cateva sfaturi in ceea ce priveste alegerea branzei.

Suntem in plin post si suntem tentati, daca il tinem, sa apelam inclusiv la pateul vegetal. De fapt ce contine acesta?

Intr-adevar, in perioadele de post suntem tentati sa apelam la diverse artificii pentru a completa planul alimentar. Desi perioada de post implica detoxifierea spirituala, dar si fizica, noi apelam la anumiti inlocuitori care sa aiba acelasi aspect, dar si gust ca "mancarurile de dulce".

Pateul de post intra in aceasta categorie, insa, e important sa fim constienti ca acesta implica anumite riscuri pentru sanatate. In primul rand, contine foarte multe substante, amplificatori de gust, aditivi alimentari care ne pot periclita sanatatea. Apoi, e de mentionat si continutul marit de sare.

Il recomandati? E benefic in vreun fel?

Nu plecam de la premisa ca absolut toate sortimentele sunt nocive. Exista posibilitatea ca pe piata sa fie disponibile si produse de calitate, insa, atentie, trebuie citita eticheta inainte!

In acest caz, pretul are vreo legatura cu calitatea produsului?

De cele mai multe ori, pretul reprezinta brandul. Realitatea este ca nici pretul, dar nici brandul nu sunt o garantie a calitatii.

Dar pateul in general, nu cel de post, poate fi consumat fara probleme? E o alegere culinara buna?

Pateul poate fi o alegere culinara excelenta daca este procurat dintr-o sursa de incredere. De aceea, trebuie verificata metoda si reteta de fabricatie inainte.

Pateul obtinut in casa ar fi de preferat? Ne puteti da cateva sfaturi legate de obtinerea acestuia acasa?

Bineinteles. Este chiar recomandat sa ne fabricam in casa majoritatea felurilor culinare. Asta deoarece avem controlul ingredientelor folosite si putem merge dupa propriile retete. Cea mai simpla ar fi aceea care contine ficat de pui, legume si condimente dupa gust (atentie, fara condimente procesate!).

Aceleasi intrebari se pun si legat de maioneza. Ce sa alegem: maioneza vegetala sau pe cea creata de noi in casa?

Maioneza facuta in casa este net superioara celei din comert, din punct de vedere calitativ. Din nou, avem control asupra ingredientelor si ne asiguram ca excludem aditivii alimentari.

De luat, totusi, in calcul ca este un produs destul de gras, care, consumat in exces, poate deveni indigest.

Ce contine cea vegetala, din comert? Ne aduce vreun beneficiu?

Maioneza din comert poate contine ulei de porumb, ulei de soia, zahar, mustar. Ca beneficii, putem aminti beneficiul gustului, insa acesta dispare daca punem in balanta excesul de uleiuri existente.

In ceea ce priveste maioneza creata acasa, de noi, ne puteti da un sfat astfel incat sa nu fie atat de grasa? Putem obtine si o varianta "light"?

Din pacate, nu exista o varianta light. Asocierile ingredientelor care formeaza maioneza sunt la baza indigeste - galbenusul, uleiul isi spun cuvantul. Asadar, e importanta moderatia in consum.

Si frisca se afla in centrul acelorasi controverse. Preferam sa o cumparam pe cea lichida, vegetala, usor de batut. Gresim? Ce contine aceasta? E o alegere buna, o putem da copiilor?

E important sa luam in calcul ca orice produs care ne propune o varianta usoara isi ia plata din alte parti. Asadar, frisca vegetala este bogata in E-uri si e de evitat consumul de catre copii, deoarece ii putem expune unor situatii nedorite.

Recent, Camera Deputatilor a adoptat legea privind etichetarea laptelui proaspat pentru consum si a produselor lactate. Sunt destule persoane care acum au aflat ca laptele proaspat si branza pot contine lapte praf. E normal acest lucru? Cat de intalnita e practica folosirii laptelui praf in aceste produse si pana la ce procente se ajunge?

Noi reguli pentru lactate: Eticheta trebuie sa indice procentul de lapte praf

Din pacate, aceasta practica este foarte des intalnita. Si felicit initiativa Camerei Deputatilor care a luat atitudine in acest sens. Consumatorul are dreptul sa fie informat, sa aleaga in cunostinta de cauza ce consuma, chiar daca laptele praf este majoritar in produsul finit.

Cum ar trebui sa alegem o branza sanatoasa, cum o recunoastem si ce ar trebui sa cautam pe eticheta?

Branza sanatoasa este branza care nu are niciun aditiv alimentar, iar procentul de grasime este in limitele acceptabile. Nu ar trebui sa ne uitam la cea degresata complet, insa nici la cea excesiv de grasa, pentru ca riscam sa ne punem in pericol sanatatea.

Cea de la piata, de la tarani, e un produs in care ar trebui sa avem mai multa incredere sau dimpotriva?

Din pacate, de multe ori, taranii sunt doar intermediari. Daca avem noroc sa descoperim un producator, atunci merita investigata reteta de preparare a produsului lactat.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#lactate etichete lapte praf, #maioneza light aditivi, #pateu vegetal ce contine, #frisca vegetala chimicale, #pateu facut in casa , #nutritie