Nutritie pe paine cu Ioana Raducu: Hipotiroidismul, cauza excesului de greutate?

Vineri, 23 Mai 2014, ora 11:42
54521 citiri
Nutritie pe paine cu Ioana Raducu: Hipotiroidismul, cauza excesului de greutate?
Foto: Arhiva personala

Hipotiroidismul este una din cele mai comune probleme endocrinologice si, totodata, o scuza atat de utilizata pentru kilogramele in plus.

Multa lume traieste o buna perioada de timp cu hipotiroidism fara sa isi ridice intrebari in legatura cu simptomatologia si sa se prezinte la un control. Multi sunt chiar surprinsi cand vad modificari ale hormonilor tiroidieni la analizele de rutina.

Oboseala, caderea parului, greutatea crescuta, chiar daca alimentatia nu a fost schimbata, si nu in ultimul rand depresia sunt unele din primele semne ale hipotiroidismului.

Astfel, daca le luam pe rand, o sa zicem ca sunt simptome generale pentru un om ocupat, care nu doarme suficient noaptea si face prea putine exercitii. Nu mai vorbim de alimentatie, care a fost ultima grija pe lista lunga a unei zile de munca. Stresul zilnic ne face astfel sa amanam si sa ignoram aceste simptome.

Cum se manifesta

Atunci cand glanda tiroida functioneaza normal, aceasta produce o cantitate suficienta de hormoni tiroidieni pentru a nu deteriora functiile organismului. In cazul hipotiroidismului, aceasta nu mai produce suficienti hormoni tiroidieni. Atunci, organismul este intr-un fel incetinit, atat din punct de vedere al digestiei, pulsului, tensiunii arteriale, capacitatii cognitive, observandu-se si scaderea temperaturii si a metabobolismului bazal.

Astfel, incepi sa arzi mai putine calorii si mai incet, plus ca nu o sa mai ai atat de multa energie pentru exercitiu fizic, explica pentru Ziare.com nutritionistul Ioana-Maria Raducu.

Ce cauzeaza hipotiroidismul?

Cea mai comuna cauza de hipotiroidism este cea autoimuna, din Tiroidita Hashimoto, moment in care glanda tiroida este atacata printr-un mecanism de aparare al organismului si distrusa treptat.

Pe langa aceasta, poate sa mai rezulte si din Boala Graves, care este tot o boala autoimuna ce determina o hiperproductie de homoni tiroidieni, caz in care cel mai frecvent se apeleaza la inlaturarea glandei tiroide si tratarea hipotiroidismului secundar, deoarece se poate tine mai usor sub control.

De vina pot fi si nodulii tiroidieni, cancerul tiroidian sau un deficit sever de iod sau chiar excesul acestuia, cauzat de unele tratamente medicamentoase.

Cum stii daca exista o problema?

Cele mai comune analize sunt TSH (thyroid-stimulating-hormone). Nivelele acestuia sunt in limite normale cand glanda tiroida este sanatoasa, iar un nivel crescut al acestuia este un indicativ al hipotiroidismului.

Alte analize care pot sa fie facute sunt masurarea hormonului Total T4/Tiroxina totala, T4 liber, T3 total si T3 liber din sange. O valoare scazuta a acestora arata o activitate scazuta a glandei tiroide si poate indica un hipotiroidism.

Exista mai multe teste de identificare, care pot sa va fie prescrise de catre medicii specialisti in caz ca exista modificari la cele de mai sus.

Cum spuneam mai sus, exista o multime de persoane care dau vina pe hipotiroidism pentru kilogramele in plus. Ideea este ca daca hipotiroidismul este tratat corect, iar analizele se normalizeaza, problema cel mai probabil vine din bucataria ta.

Nutritie pe paine cu Ioana Raducu: Dieta grupelor sangvine, utila sau nu?

Dieta in hipotiroidism

1. Optimizarea tratamentului. Daca nu te simti mai bine poti oricand sa ceri o a doua parere cu privire la tratamentul tau.

2. Exista alt tratament medicamentos pe care il iei? Antiinflamatoare steroidiene, litiu, estrogen sau progesteron, antidiabetice, precum insulina, antidepresive, sedative sau tranchilizante? Acestea pot sa fie corelate cu o crestere in greutate la majoritatea persoanelor.

3. Testarea glicemiei

4. Renuntarea la zaharuri rafinate, paine alba, paste, prajituri, cornuri si patiserie, zahar adaugat, bomboane, jeleuri si ciocolata.

5. Calcularea necesarului caloric, impreuna cu un nutritionist, incat sa nu depasesti numarul de calorii zilnice si nici sa nu ai deficite nutritionale.

6. Un consum adecvat de surse de proteine: carne slaba, lapte si produse lactate, leguminoase si nuci. Acestea te ajuta sa iti pastrezi masa slaba si sa iti dezvolti masa msuculara.

7. Consuma grasimi sanatoase precum: peste si produse din peste bogate in Omega-3, ton, macrou, somon, hering, sardine etc., cat si surse vegetale de grasimi sanatoase: seminte de in, dovleac, susan sau uleiuri vegetale din seminte.

8. Consuma suficienta apa pentru a evita balonarea. Poate te simti balonat si chiar din cauza aia nu vrei sa consumi mai multa apa, dar asa doar inrautatesti situatia. Consuma cel putin 1800 ml apa/zi.

9. Trebuie sa iti asiguri necesarul de fibre, acestea fiind esentiale pentru o buna digestie. Surse de fibre sunt: cereale integrale, paine, paste, orez integral, legume, leguminoase si nuci (migdale, caju, alune de padure), fasole, naut, broccoli, conopida, salata verde etc. si fructe, de preferat cu coaja: mere, pere, fructe de padure, prune etc.

Ai grija ca trecerea de la o dieta scazuta in fibre la una crescuta sa fie treptata si, de asemenea, nu consuma alimentele bogate in fibre decat dupa o ora dupa ce ai luat medicatia, astfel incat absorbtia sa nu fie afectata.

10. Pastreaza un jurnal alimentar in care sa notezi tot ce mananci si bei plus activitatea fizica; asta te face sa constientizezi mai bine ce consumi.

11. Renunta sau evita: alcool, cafeina, produse zaharoase.

12. Nu uita niciodata de micul dejun.

13. Evita alimentele goitrogene: broccoli, varza, conopida, varza Kale, spanac (care trebuie preparate termic macar pentru 8-10 minute inainte de consum pentru a inactiva aceste substante care incetinesc productia de hormoni tiroidieni) mustar, piersici, arahide, seminte de pin, ridichi. Aceste alimente trebuie consumate cu moderatie.

14. Exercitiul fizic este foarte important sa te simti bine, sa faci fata stresului zilnic si sa iti dezvolti masa musculara.

Ioana-Maria Raducu

Nutritionist-Dietetician

raducuioana.wordpress.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Cât de posibil este un USL 2.0 după alegerile din iunie. Analist: ”Dacă alianța nu-și va maximiza scorul electoral, va apărea ruptura”
Cât de posibil este un USL 2.0 după alegerile din iunie. Analist: ”Dacă alianța nu-și va maximiza scorul electoral, va apărea ruptura”
Ion M. Ioniță, analist politic și jurnalist, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre importanța alegerilor europarlamentare din luna iunie, probabil cele mai...
”Le este teamă de mine”. Declarația lui Cătălin Cîrstoiu despre contracandidații săi, în fața unor sticle cu ”tărie”
”Le este teamă de mine”. Declarația lui Cătălin Cîrstoiu despre contracandidații săi, în fața unor sticle cu ”tărie”
Candidatul PSD-PNL pentru Primăria Generală a Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, afirmă că le-a cumpărat, de la un târg din curtea Ministerului Agriculturii, câte o sticlă de tărie...
#Dieta in hipotiroidism, #hipotiroidism alimentatie, #hipotiroidism exces kilograme, #hipotiroidism ingrasare medic, #nutritionist Ioana Maria Raducu , #nutritie