Nutritie pe paine cu Nela Pricop: Seitanul - carnea vegetarienilor

Vineri, 27 Noiembrie 2015, ora 09:51
4898 citiri
Nutritie pe paine cu Nela Pricop: Seitanul - carnea vegetarienilor
Foto: Facebook/Cabinet de psiho-nutritie Nela Pricop

Seitanul, supranumit si "carnea vegetarienilor", nu are nicio legatura cu carnea; nici in ceea ce priveste aspectul macar. Poate textura e usor asemanatoare. Chiar si asa, o buna parte dintre persoanele vegetariene ii sunt fidele.

Seitanul este un amestec de faina bogata in gluten cu apa, din care este indepartat amidonul printr-o spalare sub jetul de apa. In Asia il intalnim in mai toate felurile de preparate; este un substitut pentru aceasta populatie, mult mai usor de procurat si foarte ieftin in comparatie cu carnea, explica pentru Ziare.com nutritionistul Nela Pricop.

Nutritie pe paine cu Nela Pricop: Cu ce sa nu combini niciodata carnea

Seitanul nu are niciun gust, pentru glutenul nu are gust, tocmai de aceea, savoarea depinde tare mult de condimentele care se folosesc la framantarea si fierberea acestuia.

Se poate prepara din orice fel de faina - alba, integrala sau o combinatie a acestora -, dar trebuie sa contina gluten; nu se folosesc variantele fara gluten. Se amesteca cu apa pana cand se obtine un aluat, dupa care este pus sub jet de apa, pana cand lichidul care se scurge din aluat devine, din albicios, transparent. Rezultatul va fi un produs lipicios, dens, care se poate gati in diverse variante: prin fierbere, coacere sau pe gratar.

Pentru a avea, totusi, un gust, e musai sa-l condimentam bine, sa adaugam putin ulei. Cand este gatit capata o culoare gri.

Nutritie pe paine cu Nela Pricop: Cu ce combini cartoful ca sa nu te ingrasi?

Din punct de vedere nutritional, este slab in grasimi, are un continut de vitamina C, fier, vitamine din grupul B, iar 90 de grame de carne vegetala nu depasesc 130 de calorii si contin cam 20 de grame de proteine. Seitanul nu contine sodiu, daca nu i s-a adaugat sare.

Este foarte des consumat in perioada postului chiar si de romani. Personal, nu am o relatie foarte buna cu acest tip de carne vegetala si sunt sigura ca putem avea variante de proteine vegetale mult mai gustoase si mai dense nutritional decat seitanul.

Trebuie consumat cu prudenta si asociat corect, pentru a nu ne abate de la obiectivul de slabire pe care-l avem. Mare atentie pentru cei care au intoleranta la gluten, trebuie sa evite acest preparat cu orice pret. Chiar si cei cu boli autoimune ar trebui sa-l ocoleasca. Nu mai e demult un mister ca glutenul poate cauza diverse boli autoimune, alergii si intolerante.

Nela Pricop, nutritionist

Cabinet de psiho-nutritie

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Carnea vegetarienilor seitan, #seitan reteta, #seitan ingrediente, #mancare post, #nutritionist Nela Pricop, #alternative carne , #nutritie