Pericolul din borsul la plic si condimente: ingredientul care creeaza dependenta Interviu

Luni, 14 Septembrie 2015, ora 07:13
15074 citiri
Pericolul din borsul la plic si condimente: ingredientul care creeaza dependenta Interviu
Foto: Arhiva personala

"Borsul ca la mama acasa", obtinut cu bors sau baza pentru mancaruri la plic, poate si cu ceva condimente din comert, numai sanatos nu e. Daca te intrebi de ce te doare capul, de ce te simti slabit sau ai probleme gastrointestinale, chiar dureri abdominale, nu cauta mai departe de "felul intai" gatit cu aceste ingrediente.

Unul dintre cele mai periculoase ingrediente care se gasesc in borsurile la plic sau in baza pentru mancaruri este monoglutamatul de sodiu, cunoscut si ca E621 sau MSG, explica pentru Ziare.com Mihaela Costin, nutritionist si NLP Practitioner NutriShape. Nu numai ca e nociv, putand provoca dureri in piept, de cap, somnolenta sau slabiciune, dar creeaza si dependenta, stimuland secretia de dopamina.

Inghetata, un adevarat produs de fast-food - Cate E-uri are si cat e de nesanatoasa Interviu cu un nutritionist

Nici condimentele si ceaiurile nu sunt ce ar trebui. Desi le consideram o investitie in sanatatea noastra, multe sortimente ne fac mai mult rau decat bine.

Cum e cu lactatele light? Sa cumparam cartofi gata feliati? Exista mezeluri sanatoase? Interviu cu un nutritionist

Multi romani folosesc borsul la plic, cumparat din supermarket, pentru a acri si condimenta ciorba. Este aceasta o decizie inteleapta?

In societatea in care traim, "fast-forward" pare a fi sintagma preferata. Din lipsa de timp, alegem sa facem lucrurile pe fuga, sa gatim pe fuga, sa mancam pe fuga. Asa ajungem sa fim tinta perfecta a unor produse de tip "fast", care isi propun sa imite gustul variantei originale. Borsul la plic, alaturi de multe condimente procesate, de tip "baza pentru mancaruri", ne pun in fata unor riscuri de care nu suntem constienti.

Desi avem la dispozitie un spectru larg de informare, nu suntem suficient de curiosi sa verificam ce se afla in spatele unor "termeni de lemn" pusi pe eticheta sau, mai rau, nu suntem nici macar curiosi sa citim valorile nutritionale. E important sa stim ca, atunci cand cumparam un produs dintre cele mentionate anterior, inclusiv borsul la plic, ingeram in cantitati mari sare, monoglutamatul de sodiu, acid lactic, acid citric si amidon de porumb.

Care sunt riscurile acestui tip de produs pe termen lung?

Desi pe termen scurt suntem fericiti ca am descoperit gustul borsului folosit de bunica in ciorbele de odinioara, trebuie sa privim lucrurile si pe termen lung. Asta implica sa fim constienti de faptul ca sanatatea noastra poate fi afectata si ca putem sa ne alegem cu probleme abdominale si gastrointestinale.

In plus, astfel de produse pot perturba flora intestinala, afectand astfel starea de homeostazie. Iata ce alte efecte mai pot aparea:

- provoaca hiperactivitate si probleme gastrointestinale

- produce reactii alergice, ca mancarimi, inflamarea limbii si a mucoaselor, respiratie greoaie, secretii nazale

- predispune la subtierea smaltului dentar si aparitia cariilor

- poate irita mucoasele sistemului digestiv, producand diverse afectiuni digestive.

- efect antinutritiv, reducand digestia lipidelor

- poate provoca stari de hipercalcemie si insuficienta renala

- poate provoca dureri abdominale

- poate produce dureri de cap, slabiciune.

Ce ar trebui sa folosim in loc?

In loc de borsul la plic este recomandat sa revenim la varianta originala, la borsul autentic obtinut prin reteta traditionala a bunicilor noastre. Acesta implica un proces de fermentatie a taratelor de grau. Imi amintesc cu drag de copilarie, cand bunica avea un intreg ritual in sensul acesta, cu cateva vorbe spuse de dragul hustelor.

Ce ingrediente de pe eticheta ar trebui sa ne dea de gandit? Care sunt cele mai periculoase?

Monoglutamatul de sodiu este unul dintre cele mai periculoase ingrediente, acesta fiind poate cel mai folosit amplificator de gust, cunoscut ca E621 sau MSG. Desi decretat drept inofensiv, acesta este inclus in lista de alimente interzise in primul rand sugarilor, insa si studiile facute pe animale au scos in evidenta ca poate avea efecte daunatoare.

Simptomatica inregistrata implica dureri in piept, dureri de cap, somnolenta, slabiciune etc.

Daca totusi vrem sa recurgem la un astfel de produs, cum il alegem pe cel mai putin nociv?

Nu este recomandat sa privim lucrurile din perspectiva raului cel mai mic. Daca totusi suntem dispusi sa facem un efort in acest sens, ne orientam inspre jumatatea plina a paharului si alegem varianta cat mai naturala, din surse verificate.

Cine nu ar trebui sa manance produse gatite cu asa ceva? Exista un segment de populatie cu risc?

Copiii sunt cei mai sensibili la efectele E-rilor. In plus, avand in vedere ca pana la o anumita varsta copiii absorb informatia ca un burete, este important sa ii educam corespunzator in aceasta directie. Mesele pregatite acasa trebuie sa fie cat mai sanatoase, condimentate cu condimente naturale, de recomandat cat mai proaspete.

Borsul la sticla este sanatos? Ce ar trebui sa cautam pe eticheta?

Borsul la sticla poate fi sanatos in masura in care ne edificam asupra ingredientelor folosite. Reteta autentica implica tarate de grau, huste, eventual si niste verdeata proaspat culeasa. Orice adaos suplimentar ar trebui sa ne puna un semn de intrebare.

Borsul traditional, facut in casa, ce efecte are asupra organismului?

Borsul traditional, facut in casa are multiple beneficii. Bunicii nostri il foloseau pentru multiple afectiuni, precum astm, colita, indigestie si bineinteles ca remediu impotriva mahmurelii.

Despre condimentele de pe piata ce ne puteti spune? Exista unele ce pot fi considerate nesanatoase, chiar periculoase?

Din pacate, condimentele procesate existente in comert pot reprezenta un mare pericol pentru sanatatea noastra. "Aromele naturale" sunt de cele mai multe ori 100% chimice, iar cantitatea de sare folosita este exagerata.

Exista un produs ce ar trebui clar evitat?

Monoglutamatul de sodiu. Stimuleaza secretia de dopamina si, intr-un fel sau altul, poate provoca dependenta.

Pot deveni condimentele periculoase in anumite conditii? Care?

In conditiile in care folosirea condimentelor procesate devine un obicei, riscam sa ne periclitam irevocabil sanatatea. De aceea, e important sa constientizam existenta produselor chimice din plicurile respective si sa optam pentru o varianta cat mai naturala.

Care este cel mai sanatos piper? Exista asa ceva?

Consumul moderat de piper poate imbunatati digestia. In functie de preferinte sau de eventuale afectiuni medicale, putem sa ne orientam catre o varianta de piper mai aromata sau mai iute.

Dar despre ceaiurile din comert ce ne puteti spune? Exista sortimente ce ar trebui evitate?

O buna parte din ceaiurile din comert implica o cantitate prea mare de fluor, ceea ce poate cauza dureri musculare si articulare. De aceea, e important sa citim eticheta, sa verificam sursa de provenienta, sa ne asiguram ca plantele au fost curate inainte de a fi introduse in plic. In acest fel, ne menajam de potentiale pesticide ajunse in cana noastra si de arome artificiale si coloranti.

Pe care ar trebui sa le alegem in schimb?

Ar trebui sa ne indreptam catre ceaiurile din plante naturale, uscate dupa procedeul clasic. Sau, de ce nu?, sa ne alocam timp sa culegem noi in plin sezon plantele de care avem nevoie, dupa gust si eventuale afectiuni medicale, pentru a ne putea bucura de toate proprietatile autentice.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#bors plic nociv, #bros plic E, #baza mancaruri sanatate, #condimente nocive, #ceaiuri comert sanatate, #nutritionist Mihaela Costin , #nutritie