Sfatul specialistului: Ce mancam si ce bem cand e canicula?

Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 12:22
9942 citiri
Sfatul specialistului: Ce mancam si ce bem cand e canicula?
Foto: Arhiva

Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne sfatuieste sa consumam in zilele toride ale verii cat mai multe fructe si legume proaspete, sa ne hidratam mai bine decat de obicei si sa evitam mancarurile cu carne sau produsele de patiserie si cofetarie.

"Ar trebui sa avem foarte mare grija in primul rand sa ne hidratam, adica sa consumam apa si, de data aceasta, este buna chiar si apa carbogazoasa, in cantitati de 1,5 -2 litri pe zi. Sigur, si fructe, legume in stare proaspata, iar mancarurile gatite cat mai usor, cu cat mai putina grasime", a explicat directorul Institutului de Cercetari Alimentare pentru Ziare.com.

Ce mancam?

De asemenea, este bine sa consumam peste, care asigura organismului acele grasimi esentiale Omega 3, absolut necesare pentru sanatate.

"In niciun caz nu sunt indicate mancarurile grele, cu prajeli, cele preparate sub forma de pane-uri. Nici dulciurile care contin foarte mult zahar, grasimi, produsele de patiserie sau cofetarie nu ar trebui sa fie in dieta noastra in timpul acesta, canicular", ne-a mai sfatuit doctorul Mencinicopschi.

Ce bem?

In privinta temperaturii lichidelor pe care este bine sa le consumam in zilele calduroase, medicul ne recomanda sa nu ne ferim de ceaiurile calde, deoarece ele ajuta la o mai buna termoreglare a organismului.

"Dar ceaiul si cafeaua, mai ales, sunt usor diuretice, de aceea cafeaua este bine sa fie insotita si de un pahar mare cu apa", a atentionat dr. Mencinicopschi.

Cand mancam?

Intrebat daca ar trebui sa schimbam orele de masa, prof.dr. Mencinicopshi a explicat ca orele de masa nu ar trebui sa fie diferite, "insa ar trebui sa fim atenti sa consumam in prima parte a zilei cea mai mare cantitate de alimente, iar in cea de a doua parte a zilei si seara, sa consumam alimente usoare, de preferinta salate de legume, fructe proaspete".

Fructe multe, dar cat de multe?

Totodata, trebuie sa tinem cont insa ca prea multe fructe ar putea sa ne creeze o stare de disconfort sau chiar sa ne afecteze sanatatea. "Este posibil, in functie de toleranta fiecaruia, de afectiunile pe care le are. In acest caz trebuie sa inlocuim anumite fructe cu altele pe care le suportam.

In plus, ar trebui sa constientizam faptul ca unele fructe chiar ne pot ingrasa, in special strugurii foarte dulci, care au o cantitate mare de zaharoza. Nu ar trebui sa facem excese, dar nu ar trebui nici sa ii eliminam din consum", ne-a recomandat acesta.

Cum alternam mesele principale cu cele de fructe?

Intrebat cat de recomandate sunt asa-zisele "cure de fructe", de tipul curei de pepene sau de struguri, medicul ne-a explicat ca depinde ce intelegem prin astfel de cure.

"Sigur ca fructele si legumele ar trebui sa fie consumate intre mesele principale, pe stomacul gol ar fi cel mai bine. Dimineata ar fi bine sa luam un mic dejun pe baza de ou sau pe baza de cereale integrale si iaurt, pentru ca organismul are nevoie de toti nutrientii esentiali, mai ales in aceasta perioada calduroasa, stresanta pentru organism. Acesti factori abiotici, caldura si umiditatea, sunt factori stresanti, sunt factori care solicita metabolismul nostru si atunci organismul trebuie sa aiba resurse nutritive ca sa faca fata acestor 'agresori naturali'.

Dupa ce am luat micul dejun putem sa luam o masa de fructe, dupa aceea la pranz putem consuma ceva usor, un peste la gratar, sau inabusit si, din nou, dupa amiaza, pana la cina, putem lua o masa de fructe", ne-a recomandat dr. Mencinicopschi.

De asemenea, la cina putem sa cosumam un piept de pui sau pulpe dezosate la gratar, sau putem inversa, sa mancam peste seara si pui la pranz. Dupa cina, de asemenea, putem consuma fructe proaspete.

Ciorba "ca la mama acasa" mai este indicata?

"Depinde ce fel de ciorbe. Daca facem o ciorba de legume, acrita, este in regula. Este o specialitate a romanilor, acrita in mod natural, cu suc de lamaie sau cu bors, nu cu 'cuburi'. Si sa fie o ciorba vegetariana, fara carne. Nici nu prea e bine sa punem in ciorba si amidonoase, cum ar fi cartoful sau orezul, si carne. Nici supa de pui nu prea grasa nu este o problema", ne-a raspuns specialistul in nutritie.

Putem sa ne detoxifiem organismul vara?

Intrebat daca si vara putem incerca un proces de detoxifiere a organismului, prof. Mencinicopschi a raspuns: "Daca punem accentul pe legume si fructe chiar facem lucrul acesta!".

"Dar sigur, sa nu uitam de miscare, insa nu este bine sa facem miscare si sa ne expunem la soare in intervalul 11:00-17:00, cand canicula este maxima, cand radiatia este foarte puternica. Sunt cercetari recente care arata ca nici macar umbrela nu ne scuteste in totalitate de agresivitatea ultravioletelor care trec si prin umbrela, ea filtrand cam 35% din radiatii.

De aceea, in intervalul orar 11:00 - 17:00, ar trebui sa ne acoperim corpul cu o imbracaminte usoara, din bumbac, in culori deschise, pentru a putea sa transpiram. Transpiratia este un mijloc natural si foarte eficient de termoreglare.

Prin transpiratie pierdem apa si saruri minerale, de aceea este bine sa consumam si apa minerala in aceasta perioada, ca sa ne refacem stocul de minerale", ne-a mai avertizat prof. dr. Mencinicopschi.

Ce mancam in zilele toride de vara?

Putem slabi prea mult vara?

Intrebat ce le recomanda celor care se plang ca vara slabesc foarte mult si nu au pofta de mancare, specialistul in nutritie a explicat ca de fapt, cel mai probabil, acestia nu slabesc cu adevarat, ci pierd o cantitate foarte mare de lichide, cativa litri chiar.

"S-ar putea de fapt sa nu slabeasca cu adevarat, ci sa piarda o cantitate mare de cativa litri de lichide, de aceea trebuie sa se hidrateze. Vorbim de 1,5-2 litri in conditii normale de temperatura si umiditate, dar pe canicula cantitatea poate creste si la 3-4 litri, poate chiar si mai mult, in functie de temperatura de afara si de activitatea fizica pe care o desfasuram", a mai spus acesta.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#ce mancam vara, #alimente zile toride, #hidratare canicula, #Gheorghe Mencinicopschi , #nutritie