Tot ce ar trebui sa stii daca vrei sa devii vegetarian

Vineri, 10 Februarie 2012, ora 18:17
6489 citiri
Tot ce ar trebui sa stii daca vrei sa devii vegetarian
Foto: infoniac.ru

Unii pretind ca omul primitiv era vegetarian si asta ii pria. Ei sustin ca o astfel de alimentatie este utila si pentru omul modern, iar clinica Mao Tzedong din China a realizat un studiu detaliat privind beneficiile si dezavantajele de care avem parte in cazul fiecarei vegetale in parte.

Expertii clinicii au stabilit ca hrana zilnica, in cadrul unui regim vegetarian, ar trebui sa fie constituita din 6 parti produse cerealiere, 5 parti alimente bogate in proteine (nuci, legume verzi), 4 parti din alte legume, 2 parti fructe si o parte alimente bogate in grasimi nesaturate.

Netinand seama de un anumit echilibru intre diferitele alimente vegetale se poate produce un dezechiibru in organism, asa cum rezulta din cele de mai jos, expuse de National Geographic:

Deficitul in vitamina B12

Omnivorii primesc aceasta vitamina din lactate, oua si carne. Ea lipseste din multe produse vegetale, desi este necesara organismuui pentru sustinerea metabolica a sistemului central nervos.

Lipsa acestei vitamine produce destule simptome: anemie, slabiciune, furnicaturi in maini si picioare, disconfort. Sursele vegetale care compenseaza lipsa vitaminei B12 sunt indeosebi cerealele ca atare (nedecorticate, eventual incoltite) si drojdia de bere.

Deficitul in fier

Deficitul fierului in organism reprezinta cea mai importanta cauza a anemiilor. In mod obisnuit, fierul este preluat din carne sau organe de vita, de porc, oaie sau vanat.

Lipsa fierului provoaca simptome ca: emaciere (slabiciune), lentoarea dezvoltarii cognitive, frisoane, susceptibilitate crescuta la infectii. Femeile care au o deficienta de fier pot naste prematur, iar copiii lor vor avea o greutate foarte mica.

Dintre vegetalele care contin fier, mentionam: fasolea, lintea, cerealele, spanacul, stafidele, branza tofu, urzicile.

Institutele de sanatate din Occident recomanda ca cei care conteaza pe fierul din vegetale sa consume cantitati de doua ori mai mari decat le-ar lua din carne, intrucat ele sunt absorbite mai lent de organism.

Deficitul de zinc

Zincul este important pentru imbunatatirea imunitatii, el ajuta la vindecarea ranilor, la cresterea si diviziunea celulelor si, de asemenea, contribuie la asimilarea corecta a carbohidratilor, cu diminuarea riscului de diabet.

Lipsa zincului poate determina scaderea apetitului, dezvoltarea infectiilor, caderea parului si multe alte consecinte nefaste.

Cine a renuntat la carne trebuie sa-i asigure organismului necesarul de zinc din alte resurse: legume verzi, alune, unt de arahide. Se impune consumarea lor in cantitati importante, intrucat si zincul din vegetale, ca si fierul, este asimilat de organism mult mai lent decat cel preluat din carne.

Lipsa de calciu

Calciul asigura un sistem osos sanatos, iar decalcifierea acestuia faciliteaza producerea fracturilor si incetineste vindecarea lor. La femei, lipsa calciului determina aparitia unei boli grave, osteoporoza, prin scaderea densitatii osoase.

In mod normal, laptele si produsele lactate asigura necesarul de calciu al organismului. In lipsa acestora, surse de calciu devin cerealele, painea, tofu vitaminizat, varza, broccoli si conopida, conform Infoniac. Calciul ajuta la buna circulaie a sangelui, la transmiterea semnalelor intre muschi si creier, prin sistemul nervos, asigura producerea hormonilor si a enzimelor.

La nevoie, necesarul de calciu se poate obtine si prin suplimente alimentare de tip "plafar", dar, in acest caz, este necesar avizul medicului, intrucat suprapunerea lor cu unele medicamente administrate poate fi daunatoare.

Vegetarianul modern, dezavantajat

Daca este adevarat ca omul primitiv era vegetarian, asa cum pretind unii, s-ar putea ca asemenea regim sa ne priiasca si noua. Exista insa o diferenta esentiala: in timp ce primitivul isi alegea alimentele "pe gustate" din tot ce oferea padurea si campul, noi consumam vegetalele in stil selectiv, le cultivam in ferme, in livezi, gradini, limitandu-ne la cateva tipuri restranse.

In ceea ce priveste frunzele, nu consumam decat cateva (salata, urzici, spanac, loboda), fructele de padure rar le vedem, iar radacinile nu le servim decat bine fierte si mai mult pentru aroma lor decat pentru proprietati.

Se pare ca regimul vegetal pune o conditie de care adesea nu tin seama nici vegetarienii invederati: o diversificare aproape totala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#regim vegetarian, #carente nutritie vegetariana, #alimentatie vegetariana , #nutritie