Cum alegem fructele şi legumele în sezonul rece. Alimentele care cresc imunitatea

Marti, 14 Septembrie 2021, ora 05:11
3974 citiri
Cum alegem fructele şi legumele în sezonul rece. Alimentele care cresc imunitatea
Fructele si legumele din supermarket sunt verificate la sânge FOTO Pixabay

În sezonul rece, legumele şi fructele din producţia autohtonă dispar, fiind înlocuite de altele mai scumpe, aduse din străinătate. Medicii, care îi sfătuiesc pe români cum să facă cele mai bune alegeri, spun că e important să consumăm astfel de produse, pentru a ne feri de viroze şi de gripă.

Alimentaţia joacă un rol cheie sezonul rece, când schimbarea bruscă de temperatură este resimţită din plin de români. Foarte mulţi adulţi, dar mai ales copii, riscă să ajungă la medic, cu viroze şi răceli, atrag atenţia specialiştii, care ne recomandă să profităm de fructele şi legumele de sezon, care încă se mai găsesc pe piaţă, la producătorii autohtoni, sau prin lanţurile de magazine.

Bogate în vitamina C, aceste alimente cresc imunitatea şi scad considerabil riscul de a contracta viruşi din colectivitate sau din aglomeraţia de zi cu zi. Suplimentele de vitamina C luate cu nemiluita în sezonul rece sunt complet inutile, avertizează specialiștii.

„În sezonul ăsta încă mai avem fructe şi legume, cum sunt gogoşarii, ardeii kapia,

varză, care se găsesc în pieţe sau în hipermarketuri şi sunt bogate în vitamina C şi

în alte vitamine şi minerale. Ele menţin imunitatea mai bine decât suplimentele date de îndată ce am răcit. Nu ne scapă de răceli, dar dacă răcim, nu va fi nevoie să recurgem la antiinflamatoare şi antibiotice”, spun medicii.

Controale aleatorii pe piaţa autohtonă românească

Deşi fructele şi legumele care se vând în marile lanţuri de magazine nu sunt la fel de gustoase precum cele care pot fi achiziţionate din piaţă, ele sunt, cu siguranţă, mai puţin periculoase. Asta datorită faptului că până să ajungă la raft sunt foarte bine filtrate din punct de vedere al siguranţei alimentare. Cu alte cuvinte, produsele respective nu au reziduri de pesticide care să depăşească normele stabilite prin legislaţia europeană.

„E adevărat că pot pătrunde şi pe piaţa noastră legume şi fructe de pe terţe pieţe, care ridică anumite semne de întrebare, însă ce e cert e că pe piaţa autohtonă ţărănească se fac controale aleatorii, nu foarte stricte, şi mai scapă şi produse neconforme”, arată medicii.

Care sunt produsele de care trebuie să ne ferim

Despre trasabilitatea produselor care ajung în casele românilor pentru consum vorbeşte şi Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor. Acesta îi sfătuieşte pe români să nu achiziţioneze legume sau fructe de pe marginea drumului.

„Dacă ne bucurăm la acele produse foarte ieftine sau la cele produse care se mai regăsesc pe marginea străzii în această perioadă nu avem nimic de câştigat. Trebuie să fim atenţi la ce cumpărăm, acele alimente sunt pline de noxe de la maşini”, a explicat Sorin Mierlea, adăugând că solicitarea unui bon fiscal, chiar şi de la precupeţi, este garanţia că acel produs vine dintr-un lanţ de trasabilitate şi monitorizare.

Pericolul nevăzut al alimentației occidentale asupra modului în care corpul nostru va mai digera fructele și legumele
Pericolul nevăzut al alimentației occidentale asupra modului în care corpul nostru va mai digera fructele și legumele
Alimentaţia occidentală duce o lipsă serioasă de fibre, iar acest lucru ar putea schimba în mod fundamental modul în care intestinele noastre digeră materia vegetală. Chiar dacă...
Momente de panică într-un supermarket din București. O bucată din tavan s-a desprins și a căzut pe un client
Momente de panică într-un supermarket din București. O bucată din tavan s-a desprins și a căzut pe un client
Inspectoratul pentru Situații de Urgență București - Ilfov anunță joi, 28 martie, că o bucată de aproximativ doi metri pătrați din tavanul unui supermarket s-a desprins și a lovit o...
#fructe, #legume, #magazine, #supermarket, #medicina, #medici, #nutritie slabire sanatoasa , #nutritie