Topul celor mai periculoase bombe calorice. Ce contin mancarurile consumate pe repede inainte de foarte multi romani

Luni, 22 Martie 2021, ora 06:39
6444 citiri
Topul celor mai periculoase bombe calorice. Ce contin mancarurile consumate pe repede inainte de foarte multi romani
Hamburgerii sunt nocivi, sustin specialistii/Arhiva ziare.com

Adevarati fani ai fast food-ului, romanii nu spun nu atunci cand vine vorba de a-si cumpara mancare nesanatoasa, pregatita rapid, precum hamburgerii, hot dog-ul sau shaorma.

Problema, spun specialistii, nu o reprezinta doar carnurile procesate si sosurile continute de aceste alimente, ci mai ales aportul mare de calorii pe care le ingereaza cel care le consuma.

Si tocmai acest aport mare de calorii duce, in cazul unui consum regulat, la dezvoltarea unor patologii precum obezitate sau boli cardiovasculare, avertizeaza medicii.

Cate calorii contine un hamburger

Concret, cele mai populare produse de tip fast food contin carne bogata in grasimi saturate si nitriti. Hamburgerii, fie ca au carne de vita sau de porc, au cel putin 1.000 de calorii, adica jumatate din consumul zilnic necesar pentru un adult.

Daca la asta se adauga si o bautura carbogazoasa, care de regula e consumata impreuna cu fast food-ul, numarul de calorii de la o masa ajunge la 1.500 de calorii dintr-un foc.

Pe langa aportul urias de calorii din hamburger, medicii spun ca acestia contin si aditivi alimentari si, nu in ultimul rand, foarte multe sare. Tocmai cantitatea mare de sodiu din carnea care se gaseste in hamburger provoaca si sete consumatorului.

De asemenea, hamburgerul contine proteine, grasimi saturate si colesterol, un amestec nesanatos pentru organism si mai ales pentru inima.

Hot dog-ul, amestec de slanina si carne tocata

Un alt produs preferat de romanii care nu au timp pentru o masa sanatoasa este hot dog-ul. Un carnat nesanatos intre doua felii de paine alba, crenvurstul nu este recomandat de medici dintr-un motiv simplu, si anume faptul ca este facut din carne tocata, proteine vegetale, sorici, dextroza, amabalate intr-o membrana artficiala comestibila.

Aditivii alimentari, care se gasesc din plin in crenvursti, le dau insa acel gust care poate crea dependenta, nu doar in cazul copiilor ci si in cazul adultilor.

Crenvurstii au, ca orice mezeluri, un continut urias de aditivi si potentiatori de gust. De exemplu, contin foarte multi nitrati si nitriti de sodiu si potasiu care, sub actiunea proteinelor, se transforma in substante toxice ce cresc riscul de cancer gastric.

Un hot dog simplu ajunge pe la 500 de calorii. Chiar daca multe persoane se bucura de hot dog si fara topping, ingramadirea suplimentara a sosurilor poate face ca numarul de calorii sa creasca considerabil. Cele mai populare doua condimente pentru hot dog sunt mustarul si ketchup-ul, fiecare furnizand aproximativ 10-20 calorii pe o lingura. Alte adaugiri obisnuite includ muraturile.

Shaorma, cea mai "sanatoasa" varianta

Shaorma, un alt produs consumat cu placere de romani, pare sa fie, de departe, cea mai sanatoasa varianta de fast food de pe piata.

Problema, in cazul acesteia, par sa fie sosurile cu care este unsa carnea, care la temperaturi ridicate devin adevarate bombe de grasimi nesanatoase. Daca se pun la socoteala cartofii si sosurile din shaorma, o portie se ridica tot la 1.000 de calorii, sustin nutritionistii.

Acestia afirma, insa, ca o shaorma poate fi si sanatoasa daca e facuta in casa, cu carne de pui, putini cartofi si o salata de cruditati.

Mai puteti citi:

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#hamburgeri, #mancare sanatoasa, #hot dog, #nutritie, #saorma , #nutritie