Macrisul, un excelent aliment de sezon - la ce este bun

Luni, 30 Iunie 2014, ora 08:38
30568 citiri
Macrisul, un excelent aliment de sezon - la ce este bun
Foto: Info Casasigraidna

Unii socot macrisul ca o simpla buruiana, altii au preluat traditia de secole si il adauga in supe, fac din el umplutura de placinte sau il mananca crud, sub forma de salate. Cine stramba din nas greseste, intrucat macrisul are un gust placut, usor acrisor si este foarte bogat in substante nutritive.

Frunzele de macris contin vitaminele A, C, K, E, H si cele din compelxul B. Mai contin uleiuri esetiale si acizi, precum si substante minerale, din care nu putem scapa din vedere magneziul, calciul, fosforul si fierul, noteaza portalul Chelovek.

Proprietatile utile ale macrisului

Ajuta la depasirea deficientei de vitamine, intareste vasele sanguine, vine cu aport de fier si actioneaza astfel impotriva anemiilor, prin cresterea hemoglobinei.

In cazul gastritelor, cand secretiile gastrice nu sunt suficiente, macrisul accelereaza procesul de digestie. Consumat in cantitati mari, macrisul actioneaza ca un laxativ usor.

Vitamina A actioneaza asupra vederii, iar vitamina B9 faciliteaza procesul de hematopoieza in organism. Vitaminele B sunt implicate in procesul de reinnoire celulara si au un efect benefic asupra sistemului nervos, contribuind la o mai buna stapanire a starii de stres.

Si cardiacilor macrisul le este util, intrucat contribuie la eliminarea prisosului de colesterol si contribuie la normalizarea tensiunii ateriale.

Frunzele au un mare continut de fibre, care contribuie la eliminarea toxinelor din organism.

De asemenea, macrisul este indicat in timpul menopauzei, atenuand unele stari specifice provocate de aceasta: dureri de cap si transpiratie.

Contraindicatii

Spre deosebire de alte produse vegetale, macrisul are unele contraindicatii, de care este bine sa tinem seama sau chiar, in asemenea situatii, sa consultam medicul, inainte de a introduce cantitati mai mari de macris in meniu.

Macrisul nu este indicat persoanelor cu aciditate gastrica ridicata, cu ulcere ale sistemului digestiv, celor cu predispozitie pentru litiaza renala, precum si in cazul femeilor insarcinate.

Culegerea si folosirea plantei

Se culeg si se folosesc frunzele macrisului si sunt de preferat cele tinere, lastarii cu frunze de un verde stralucitor, care contin mai putin acid oxalic, daunator indeosebi rinichilor.

Macrisul se poate prepararea si in supe, dar cea mai indicata este folosire frunzelor in stare cruda, recent culese, neimbaranite, sub forma de salate, eventual cu oua sau sunca.

Cateva retete de salate

Taie macris, avocado, ceapa, ardei gras, rosii, si condimentaza totul cu zeama de lamaie si cu iaurt proaspat. Serveste imediat.

Alta reteta: taie marunt frunze de macris, varza chinezeasca, freaca pe razatoare doua sfecle mici sau una mai mare si adauga un sos facut din ulei de masline, un catel de usturoi zdrobit, o jumatate de lingura sos de soia, o jumatate de lingura ghimbir maruntit fin, sare. Cele doua compozitii se amesteca eventual intr-un blender, iar la sfarsit se adauga coriandru tocat fin.

Inca o reteta: taie frunzele de macris marunt, adauga ceapa verde tocata, si doua oua fierte bine, de asemenea tocate. Adauga smantana proaspata sau ulei de masline si mai adauga sare si mirodenii dupa gust. Varianata: ouale fierte se pot taia in doua, pentru a ornamenta salata cu ele.

Cine are imaginatie si talent, poate nascoci si alte retete, intrucat fruzele de macris se pot asocia aproape cu orice aliment vegetal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
Cîrstoiu neagă trimiterea pacienților de la Spitalul Universitar la clinica familie sale. ”Acest fragment dovedeşte exact opusul”
Cîrstoiu neagă trimiterea pacienților de la Spitalul Universitar la clinica familie sale. ”Acest fragment dovedeşte exact opusul”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu, reafirmă, într-o postare pe Facebook de joi, 18 aprilie, că este supus „unei masive campanii de manipulare şi...
#macris remedii naturiste, #macris valori nutritive, #macris digestie vitamine , #nutritie