Nu e deloc sanatos sa inlocuiesti zaharul cu fructoza. Ingrasa si mai tare

Sambata, 02 Septembrie 2017, ora 07:37
47906 citiri
Nu e deloc sanatos sa inlocuiesti zaharul cu fructoza. Ingrasa si mai tare
Foto: Arhiva personala/Camelia Olteanu

Exista persoane care, din dorinta de a slabi, inlocuiesc zaharul cu fructoza. Nu este tocmai cea mai buna strategie.

In realitate, fructoza ingrasa mai mult decat zaharul. Zaharul nu ar trebui inlocuit de fructoza decat daca suferi de diabet de tip 2.

Nutritionistii recomanda, aproape in unanimitate, ca in cadrul unei alimentatii sanatoase, 50-55% din caloriile zilnice sa fie aduse de catre glucide, 30-35% de lipide si 15% de proteine.

Din pacate, pentru marea majoritate a populatiei, glucidele, numite si carbohidrati sau zaharuri, inseamna paine, covrigi, prajituri, biscuiti, inghetata, produse de patiserie, cereale glazurate, bauturi dulci etc. In multe cazuri, pe langa zahar (sau zaharoza), pe eticheta nutritionala a produsului gasim mentionat si "sirop de porumb cu continut ridicat in fructoza".

Fructoza este cu 30% mai dulce decat zaharul (care este un amestec in parti egale de glucoza si fructoza), este mai solubila in apa decat glucoza si de aceea siropul de porumb bogat in frucoza este folosit pe scara mare in industria alimentara, avand putere de indulcire mai mare decat zaharul si fiind si mai ieftin decat acesta, explica pentru Ziare.com nutritionistul Camelia Olteanu.

Persoanele suferinde de diabet de tip 2 stiu ca le este recomandat sa consume fructoza in loc de zahar, deoarece prezenta fructozei in sange nu duce la cresterea secretiei de insulina de catre celulele β pancreatice.

Insa exista si cei care doresc sa slabeasca si au tendinta sa inlocuiasca zaharul cu fructoza, fiind convinsi ca asa au mai multi sorti de izbanda, mai ales ca fructoza se gaseste si in fructe, iar fructele sunt recomandate cu caldura pentru beneficile aduse sanatatii. Se si spune sa consumam un mar pe zi ca sa tinem bolile departe.

Cum stau lucrurile in realitate

Fructoza ingrasa mai mult decat zaharul pentru ca digerarea, absorbtia si metabolismul fructozei sunt diferite decat in cazul zaharului.

Am amintit ca glucoza (din zahar, de exemplu) stimuleaza pancreasul sa produca mai multa insulina, care, la randul ei, stimuleaza producerea unui hormon numit leptina, cu rol in suprimarea senzatiei de foame. Leptina se mai numeste si "hormonul satietatii".

Concentratia fructozei in sange nu influenteaza, insa, pancreasul sa produca mai multa insulina - ceea ce este avantajos pentru bolnavii de diabet -, dar duce la cresterea productiei unui alt hormon, grelina, cunoscut ca "hormonul foamei". Asadar, fructoza creste senzatia de foame.

In plus, fructoza este convertita la nivelul ficatului in glicogen, glucoza si trigliceride.

Sinteza de lipide din fructoza, stimulata de consumul concomitent de glucoza, este la fel de grava ca si consumul de lipide saturate, contribuind la aparitia bolilor cardiovasculare si a obezitatii.

In plus, prin metabolizarea fructozei in ficat se produce si acid uric, care va favoriza si el aparitia bolilor cardiovasculare.

De asemenea, dupa un aport crescut de fructoza, in special cand consumam bauturi racoritoare bogate in sirop de porumb cu continut ridicat in fructoza, pot aparea dureri abdominale, flatulenta, diaree.

Toate cele mentionate mai sus trebuie sa traga un semnal de alarma in ceea ce priveste consumul in exces al bauturilor racoritoare, mai ales. Nu trebuie exagerat nici cu consumul fructelor (care si ele contin fructoza), chiar daca sunt bogate in vitamine, minerale, fibre.

Citeste si cum ar trebui consumate corect fructele.

Moderatia este calea cea mai buna de urmat.

Te-ar putea interesa sa citesti si despre ce e mai sanatos sa alegi: zahar sau indulcitori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Fructoza ingrasa mai tare ca zaharul, #fructoza zahar ingrasare, #fructoza bauturi, #fructoza efecte organism, #zahar inlocuitori , #nutritie