Nutritie pe paine cu Adina Rusu: De ce esueaza dietele?

Vineri, 01 August 2014, ora 16:25
9158 citiri
Nutritie pe paine cu Adina Rusu: De ce esueaza dietele?
Foto: Arhiva personala

Zilnic aflam despre o dieta noua, care ne promite o scadere mai rapida si mai usoara in greutate.

Pentru cei aflati in lupta cu obezitatea, dietele au devenit o parte din viata si poate singura speranta e ca intr-o zi excesul de kilograme va disparea. Chiar daca, intr-o prima etapa, cele mai multe diete aduc o scadere in greutate, in majoritatea cazurilor, kilogramele pierdute sunt recastigate.

Factori neasteptati de care depinde greutatea

Mai mult, aceeasi dieta poate avea, initial, rezultate spectaculoase in cazul unor persoane, in timp ce pentru altele pot constitui doar un efort inutil, explica pentru Ziare.com nutritionistul Adina Rusu.

Iata cateva dintre motivele pentru care dietele sunt sortite esecului:

"Programarea prenatala" - chiar daca pare greu de crezut, anumiti factori din perioada prenatala pot creste considerabil riscul ca o persoana sa devina supraponderala sau obeza. Astfel, malnutritia materna are consecinte nu doar in perioada prenatala, ci si dupa nastere.

Studiile au aratat ca atat un aport deficitar de nutrienti, cat si supraalimentarea mamei pe perioada sarcinii cresc riscul de obezitate la copil.

De asemenea, alimentatia din primele luni de viata constituie un factor determinant pentru evolutia greutatii viitorului adult, alimentatia naturala, la san, a nou-nascutului fiind cea care favorizeaza o dezvoltare normala, armonioasa.

Flora intestinala - rolul microorganismelor care colonizeaza intestinul uman a fost subestimat pana de curand. Studiile au aratat ca modificari ale florei intestinale sunt asociate cu obezitatea si diabetul zaharat. Astfel, s-a observat ca persoanele obeze au o flora intestinala diferita de a persoanelor slabe si ca microbiota intestinala poate fi modificata semnificativ prin alimentatie.

Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Adevarul despre probiotice

Virusurile. Anumite infectii virale pot duce la aparitia obezitatii fara existenta unui comportament obezogenic, cum ar fi sedentarismul sau supraalimentarea. Astfel, exista teorii conform carora, in unele cazuri, cresterea tesutului adipos poate fi un raspuns la procesul infectios.

Activitatea fizica. Este evident faptul ca persoanele care fac mai multa miscare au un consum energetic mai crescut. Nu sunt insa suficiente studii care sa ne arate cata miscare trebuie sa facem, la ce ora sau cat de des.

S-a observat ca efortul intens de scurta durata modifica sensibilitatea la insulina, dar este acest tip de efort eficient in managementul greutatii? Chiar daca nu avem toate raspunsurile, important este sa facem cat mai multa miscare, nu doar pentru combaterea obezitatii, ci pentru sanatatea intregului organism.

Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Colesterolul, un "rau" necesar

Calitatea somnului. Studiile au aratat ca persoanele care dorm mai putin de cinci ore pe noapte au un risc crescut de obezitate. Astfel, o perioada de somn prea scurta poate determina modificarea nivelului hormonilor care regleaza apetitul. Astfel de modificari au fost observate si in cazul persoanelor care lucreaza si noaptea, precum si in cazul in care orarul meselor este modificat.

Genetica. Se stie deja ca exista si o componenta genetica a obezitatii. Pe de alta parte, mai putin cunoscut este faptul ca stilul de viata poate "invinge" sau cel putin ii poate scadea rolul acestei componente genetice, extrem de importanta fiind, si de aceasta data, activitatea fizica.

Acestia sunt doar cativa factori care sustin ideea ca managementul ponderal are nevoie de o abordare personalizata in functie de patologii, de particularitatile si stilul de viata al fiecarui individ.

Prin urmare, in locul unei diete care va poate face mai mult rau decat bine, mult mai corect ar fi sa faceti schimbari benefice in stilul de viata, sa dobanditi obiceiuri alimentare sanatoase si sa faceti cat mai multa miscare.

Nutritionist Adina Rusu

adinarusu.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
#De ce esueaza dietele, #genetica kilograme, #somn greutate, #cauze ingrasare, #factori neasteptati ingrasare, #nutritionist slabire, #nutritionist Adina Rusu , #nutritie