Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Sare de masa, de mare sau Kosher?

Vineri, 13 Martie 2015, ora 14:10
9141 citiri
Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Sare de masa, de mare sau Kosher?
Foto: Arhiva personala

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda sub doua grame de sodiu (5 g/sare - o lingurita) pe zi pentru adulti. Desi pare o cantitate mare de sare, in realitate avem tendinta sa consumam mult mai multa sare intr-o zi obisnuita.

Organismul uman are nevoie de sodiu pentru desfasurarea normala a functiilor, dar o cantitatea prea mare poate duce la cresterea tensiunii arteriale si poate fi factor de risc pentru afectiuni cardiovasculare sau ale rinichilor. De asemenea, un aport foarte mare de sodiu poate fi un factor de risc pentru cancerul de stomac, explica pentru Ziare.com nutritionistul Adina Rusu.

Surse de sodiu

Aproape toate alimentele procesate contin sodiu. Prepararea alimentelor acasa, din ingrediente proaspete, reprezinta cea mai buna optiune, dar, din pacate, cei mai multi oameni nu au timpul necesar pentru acest lucru.

Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Mare grija la post! Ce carente pot aparea

Mancatul in oras poate fi o adevarata provocare atunci cand intentionam sa reducem aportul de sodiu. In special alimentele de tip fast food pot aduce un aport suplimentar considerabil de sodiu dietei noastre.

De asemenea, si atunci cand preparam alimentele acasa trebuie sa avem grija ce ingrediente alegem. De exemplu, carnea de pui poate fi injectata de producatori cu solutii de sare, fapt ce poate creste continutul total de sodiu al alimentelor.

Statisticile arata ca aproximativ 75% din aportul zilnic de sodiu provine din semipreparatele din carne, din conserve, din dressing-urile salatelor, sosuri, branzeturi sau chiar din unele cereale.

Pentru reducerea aportului de sodiu, este indicat sa folosim condimente, ierburi aromatice sau suc de lamaie, pentru a da mai mult gust si savoare alimentelor.

Studiile au aratat ca cei mai multi oameni reusesc sa-si modifice dietele si sa scada aportul de sodiu in doua pana la patru luni. Atunci cand nu mai adaugam sare alimentelor, gustul amar al acestora devine mai pronuntat, iar gustul dulce poate fi mai diminuat. Astfel, se pare ca niciun ingredient nu activeaza receptorii de la nivelul limbii in acelasi fel ca sarea.

Clorura de potasiu, folosita cel mai frecvent pentru inlocuirea sarii de bucatarie, poate lasa un gust amar, nefiind asadar o alternativa foarte placuta la gust.

Ce tip de sare alegi?

Care este diferenta dintre sarea de masa, sarea de mare si sarea Kosher? In fond, toate contin clorura de sodium (NaCl). Ce le face sa fie diferite?

Cei mai multi bucatari ar spune ca "gustul". Sarea de masa este rafinata si are adaugat un aditiv antiaglomerant - previne "unirea", "lipirea" granulelor de sare. De asemenea, sarea de masa are adaugat iod. Multe persoane percep sarea de masa ca avand un gust metalic determinat de iodul adaugat.

Sarea Kosher nu contine aditivi, ci doar NaCl. Granulele de sare Kosher sunt mai mari comparativ cu cele din sarea de masa, diferind in functie de producator. Sarea Kosher poate fi folosita in aproape toate felurile de mancare, dar nu este recomandata atunci cand se utilizeaza cantitati mici de lichid. Daca nu este suficient lichid, sarea kosher nu se dizolva complet si pot aparea granule mari de sare in produsul final.

Sarea de mare contine multe varietati de "saruri", principala fiind, desigur, NaCl. Aceste saruri sunt compusi ionici, ceea ce inseamna ca sunt solubili in apa (de exemplu, clorura de magneziu, iodura de sodiu, sulfatul de aluminiu). Denumite uneori "impuritati", aceste saruri imita, intr-o anumita masura, varietatea de saruri din organismul uman.

Sarea de mare obtinuta prin deshidratarea apei din mare prin expunere la soare va contine multe alte impuritati, unele dintre ele insolubile. Sarea de mare obtinuta prin diverse metode de filtrare va contine mai putine impuritati. In concluzie, impuritatile care se gasesc alaturi de NaCl fac din sarea de mare un produs diferit. Aceste impuritati ii dau aroma, care poate diferi in functie de provenienta sarii de mare.

Prin urmare, atunci cand comparam aceste saruri, diferenta initiala va fi gustul... gustul afectat de iod, in cazul sarii de masa, vs NaCl pur, in sarea Kosher, vs efectul "impuritatilor" din sarea de mare.

Este sarea de mare mai sanatoasa decat sarea de masa?

Sarea de mare si sarea de masa au aceeasi valoare nutritionala, fiind alcatuite, in principal, din doua minerale - sodiu si clor. Cu toate acestea, sarea de mare este promovata, de multe ori, ca fiind o alternativa mai naturala si mai sanatoasa.

Adevaratele diferente dintre sarea de mare si sarea de masa constau in gust, textura si procesare, si nu in compozitia chimica. Sarea de masa are adaugat si iod, mineral care apare in mod natural in sarea de mare. Sarea de mare si sarea de masa contin aceeasi cantitate de clorura de sodiu.

Asadar, indiferent de tipul de sare pe care il preferati, continutul in sodiu este aproximativ acelasi. Trebuie sa aveti grija la sursele de sodiu ascuns (de exemplu aditivii care contin sodiu, cum este glutamatul de sodiu) si sa reduceti cat mai mult aportul de alimente procesate.

Nutritionist Adina Rusu

adinarusu.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Diferitele tipuri de sare, #sare de mare sanatate, #sare iod continut, #sare Kosher sanatate, #sare Kosher nutritionist, #sare boli , #nutritie