Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Uleiul de cocos - Nociv sau nu?

Vineri, 23 Ianuarie 2015, ora 16:33
25440 citiri
Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Uleiul de cocos - Nociv sau nu?
Foto: Arhiva personala

Daca pana nu demult uleiul de masline era in topul preferintelor consumatorilor preocupati de o alimentatie sanatoasa, in ultimul timp, uleiul de cocos a dobandit tot mai multa atentie.

Uleiului de cocos i se atribuie numeroase beneficii asupra sanatatii, fiind, in acelasi timp, si extrem de controversat, afirma pentru Ziare.com nutritionistul Adina Rusu.

Daca v-ati decis sa optati pentru acest tip de ulei, trebuie sa stiti ca il puteti gasi in doua variante: virgin si rafinat. Uleiul de cocos virgin este extras din nuca de cocos proaspata, coapta, fara a se folosi temperaturi foarte ridicate sau compusi chimici; acesta este considerat a fi un ulei nerafinat.

Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Intestinul uman, al doilea creier

Uleiul de cocos rafinat este obtinut din nuci de cocos deshidratate, fiind prelucrat uneori chimic pentru modificarea culorii si a mirosului.

Unii producatori pot comercializa o a treia forma de ulei de cocos si mai procesat: uleiul de cocos partial hidrogenat.

Indiferent de tipul ales, uleiul de cocos, fie ca este virgin sau rafinat, este foarte bogat in grasimi saturate - mult mai bogat chiar decat untul.

O grasime solida - o lingurita, 117 calorii

In realitate, acest tip de ulei este considerat a fi o grasime solida. O lingurita de ulei de cocos furnizeaza 117 calorii, continand 13,6 grame de grasimi (11.8 grame grasimi saturate, 0,8 grame grasimi mononesaturate, 0,2 grame grasimi polinesaturate), nu contine proteine sau carbohidrati, avand doar urme de fier, vitamina E si K.

Ca toate uleiurile vegetale, nici acesta nu contine colesterol. Cu exceptia uleiului de palmier, toate celelalte uleiuri vegetale (inclusiv cel de floarea soarelui sau de masline) contin mai putine grasimi saturate decat uleiul de cocos.

Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Carnea de porc - Cu ce nu ai voie sa o combini

Un aspect pozitiv il reprezinta faptul ca uleiul de cocos, in special cel virgin, are proprietati antioxidante.

In ceea ce priveste uleiul de cocos partial hidrogenat, ar trebui sa evitati produsele procesate care il contin, deoarece, prin prelucrarea uleiului de cocos, unele grasimi nesaturate sunt transformate in grasimi trans, daunatoare pentru sanatate.

In ceea ce priveste beneficiile uleiului de cocos pentru sanatate, unele dintre calitatile atribuite acestui produs nu sunt sustinute de studii stiintifice. Atunci cand vorbim despre grasimi, ar trebui sa le consumam in special pe cele mononesaturate sau polinesaturate, asa cum sunt cele pe care le obtinem consumand nuci, seminte sau avocado. Consumul de grasimi saturate ar trebui sa fie sub 7% din aportul caloric total, iar cel de grasimi trans mai mic de 1% din totalul caloriilor consumate zilnic.

Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Detoxifierea prin dieta

Aceste recomandari au fost stabilite, deoarece grasimile saturate si cele trans sunt asociate cu cresterea nivelului colesterolului total in sange, pe baza cresterii colesterolului de tip LDL, colesterolul "rau". De asemenea, consumul acestor grasimi peste limitele recomandate este asociat si cu un risc crescut de afectiuni coronariene.

Pe de alta parte, uleiul de cocos virgin este bogat in acid lauric, un acid gras saturat cu lant mediu de atomi de carbon; acest acid contribuie la cresterea atat a colesterolului rau cat si a celui bun. Exista cateva studii care indica un efect neutru, daca nu chiar unul benefic, al uleiului de cocos virgin asupra nivelului colesterolului in sange.

In concluzie, evitati uleiul de cocos partial hidrogenat. Alegeti ulei de cocos virgin si utilizati-l cu moderatie.

Nutritionist Adina Rusu

adinarusu.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Uleiul de cocos, #ulei cocos grasimi, #ulei cocos calorii, #nutritionist ulei cocos alimentatie, #nutritionist Adina Rusu , #nutritie