Nutritie pe paine cu dr. Ionut Stefan: Cele mai sanatoase bucatarii din lume

Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 10:59
6597 citiri
Nutritie pe paine cu dr. Ionut Stefan: Cele mai sanatoase bucatarii din lume
Foto: Arhiva personala

Pentru un stil de viata sanatos trebuie sa invatam sa ne preparam alimentele intr-un mod care sa ne permita sa beneficiem de toate elementele nutritive pe care acestea le detin.

Asadar, carnea, ouale, branzeturile ne ofera proteinele de calitate superioara, necesarul de calciu, vitamine din grupul B, vitamine liposolubile - A, D, E, K si fierul in valenta propice pentru absorbtia in organism. Fructele si legumele aduc aportul de vitamine A, C, antioxidanti, grasimi vegetale, carbohidrati si fibre.

O dieta echilibrata trebuie sa contina cantitati optime din toate aceste alimente si foarte important e ca acestea sa si fie preparate intr-un mod sanatos si combinate corect. Din acest punct de vedere exista bucatarii traditionale pe mapamond in care se gateste foarte sanatos, pe locuri de frunte in acest top sunt bucataria asiatica si bucataria mediteraneana, explica pentru Ziare.com nutritionistul Ionut Stefan.

Cum gatesti sanatos

Sunt bucatarii care pun accent foarte mare pe legume, peste, fructe de mare, putini carbohidrati si unde foarte important e modul de preparare.

Salatele proaspete sunt o constanta, acestea avand la baza legumele hiopcalorice, bogate in fibre, vitamine, rehidratante - salata verde, salata de China, andive, rucola, varza de Bruxelless, bambus, castravete.

Prepararea legumelor si a carnii respecta principiul cel mai sanatos: timp scurt de preparare si temperaturi medii-ridicate, pastrand, pe langa savoarea alimentelor, principiile nutritive nealterate.

Prepararea carnii pe plita, gratar (dar nu cel pe carbuni) sau la cuptor un timp scurt, specific fiecarui tip de carne si peste, reprezinta modurile cele mai sanatoase de a gati. La fel de sanatoasa este si prepararea carnii specifica bucatariei turcesti-arabesti, respectiv rotisor (gen kebap, unde caldura vine din lateral).

Legumele preparate pe plita incinsa, un timp cat mai scurt, reprezinta modul cel mai sanatos, comparativ cu fierberea, calirea sau coacerea lor.

Asocierea de legume si carne, peste, condimente naturale, proaspete reprezinta de asemenea o caracteristica a celor doua bucatarii, asiatica si mediteraneana. Consumul de peste oceanic, extrem de bogat in acizi grasi de tip omega 3 si omega 6 este o alta constanta sanatoasa a acestora.

Uleiurile vegetale - de masline, sosurile de soia in stare proaspata sunt prezente in salatele si preparatele culinare ale celor doua bucatarii, completand fericit aportul de grasimi animale din carne, in special cea rosie.

Dietele bazate pe principiile bucatariilor mediteraneene si asiatice au fost folosite cu succes datorita nivelului hipocaloric, hipolipidic si care ofera principiile nutritive esentiale bunei functionari a organismului.

Nutritionist Ionut Stefan

www.diete-nutritie.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Cele mai sanatoase bucatarii din lume, #cele mai sanatoase bucatarii nutritie, #preparare alimente sfaturi nutritionist, #Dr Ionut Stefan nutritie, #nutritionist Ionut Stefan, #sfaturi nutritie specialisti, #bucataria mediteraneana sanatate, #bucataria asiatica sanatate , #nutritie
Comentarii
Poza ORD
ORD
rank 5
Hai sa vorbim vorbe.Dece nu spune despre nocivitatea medicamentelor