Pentru a-ti mentine un organism sanatos, consuma paine la fiecare masa

Joi, 17 Decembrie 2009, ora 13:14
5976 citiri
Pentru a-ti mentine un organism sanatos, consuma paine la fiecare masa

Desi painea este un aliment foarte evitat de femeile care sunt preocupate cu greutatea, nutritionistii recomanda ca aceasta sa nu lipseasca de la nicio masa.

In ciuda ingrijorarii doamnelor ca painea ar ingrasa, consumata in cantitati mici, paine are foarte multe beneficii, sustin expertii Femme Actuelle. Printre acestea se numara:

1. Painea tine greutatea sub control

Painea are carbohidrati si proteine. Consumul de paine poate restabili dezechilibrul dintre aceste elemente, tinand in frau fluctuatiile de greutate.

Glucide complexe sunt principala sursa de energie pentru metabolizarea si functionarea creierului si a sistemului nervos central. Compozitia de paine care combina fibrele si glucidele complexe, ofera o senzatie de satietate care previne gustarile intre mese. Acesta este un avantaj real pentru oricine vrea sa inceapa o dieta, deoarece manancand paine renunta la grasimi si zahar.

2. Painea ajuta la tranzitul intestinal

Painea reprezinta o surse de fibre, elemente ce ajuta la tranzitul intestinal. Painea contine atat fibre solubile, care moduleaza absorbtia de glucide si lipide, si fibre insolubile, care faciliteaza tranzitul intestinal (paine integrala in special).

3. Paine influenteaza aportul de energie

Sportivii sunt constienti de cat de important este sa manance paine inainte de un efort intens. Paine contine amidon in medie de 50%, prin urmare are o proportie semnificativa de glucide complexe. Acestea furnizeaza energie (4 kcal pe gram) si sunt stocate in organism in ficat si muschi sub forma de glicogen.

Consumul caloric al painii scade usor in cazul in care creste rata de extractie. Paine integrala (230 kcal pe 100 g), prin urmare, are un continut de amidon mai mic decat painea alba (255 kcal pe 100 g).

Totodata, painea integrala contine mai multe fibre decat painea alba. Produsele alimentare care contin cereale intregi sunt recomandate pentru a reduce riscul bolilor de inima si cancerului de colon.

4. Painea ajuta creierul si functiile cognitive

Desi reprezinta doar 2% din greutatea corporala, creierul foloseste aproximativ 20% din energia totala, in repaus. Capacitatea de stocare a energiei a creierului este foarte scazuta si permite o autonomie de 10 minute.

Prin urmare, performanta creierului este mai proasta in conditii de repaus alimentar. Capacitatea de memorare este corelata cu glucoza din sange. Mancatul de paine la micul dejun este important mai ales pentru copii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#consum paine, #organism sanatos, #paine functii cognitive, #paine greutate , #nutritie