Ar trebui interzise bauturile carbogazoase copiilor? - Sondaj Ziare.com

Marti, 16 Aprilie 2013, ora 08:59
4915 citiri
Ar trebui interzise bauturile carbogazoase copiilor? - Sondaj Ziare.com

Saptamana trecuta, deputatul PDL Alin Popoviciu a propus ca vanzarea bauturilor acidulate sa fie interzisa persoanelor sub 18 ani, pe motiv ca acestea se afla in stransa legatura cu o serie de boli.

El a declarat pentru Ziare.com ca nu ar fi rau ca "Romania sa fie prima tara din Europa in care acest aspect sa fie reglementat".

Deputatul care vrea sa interzica minorilor sucurile: N-as vrea sa ajungem ca America Interviu

In sprijinul proiectului legislativ, deputatul a marturisit ca a vazut in propria familie cum aceste bauturi sunt ca un drog, aducand in discutie cazul fiicei sale de numai patru ani, care oricand ar prefera o astfel de bautura in defavoarea unei jucarii, desi varsta i-ar dicta sa aleaga ceva cu care sa se joace.

Urmeaza alimentele de tip fast-food?

Parlamentarul a precizat ca a gasit sprijin in demersul sau in randul colegilor din Parlamentul Romaniei si ca alimentele de fast-food ar putea face obiectul unui proiect legislativ similar.

Faptul ca bauturile carbogazoase sunt nocive nu e o noutate. "Am inceput sa discut cu niste specialisti, cu niste chimisti si cu niste medici care mi-au spus ca situatia este destul de ingrijoratoare, in sensul ca aceste bauturi provoaca o multime de boli si au un efect extrem de nociv asupra organismului.

Ei mi-au expus toate riscurile pe care le ai consumand aceste bauturi in cantitati normale, (...) de la probleme grave ale inimii, probleme cu hipertensiunea arteriala, stari de nervozitate si de stres, probleme cu ficatul, cu pietrele la rinichi, o multime de probleme din cauza acestui consum de bauturi. In timp, consecintele sunt extrem de grave", explica deputatul.

"O sa ajungem ca in America!"

"Sistemul de sanatate din Romania oricum este precar si daca nu ne gandim putin si la sanatatea populatiei, o sa ajungem ca in America, unde obezitatea este un efect al consumului de bauturi si este deja o problema de siguranta nationala. N-as vrea sa ajungem si noi o asemenea tara", isi motiveaza proiectul legislativ Alin Popoviciu.

Acesta cere si ca pe etichetele bauturilor carbogazoase sa fie trecute avertismente la fel ca pe pachetele de tigari, respectiv "Atentie, acest produs contine substanta X sau colorantul Y, care este o substanta cancerigena".

Are sanse un astfel de proiect legislativ sa treaca? "Am inteles ca inclusiv ministrul Sanatatii a spus ca este interesat de a promova o asemenea lege si asteapta sa vada cum suna", a dezvaluit deputatul.

"Pana la urma te gandesti la sanatatea noastra. Eu stiu ca multi sunt fanii acestor bauturi, dar asta nu inseamna ca ele vor fi interzise total de pe piata, n-ai decat sa consumi cat vrei. Eu ma gandesc doar la sanatatea copiilor nostri si ma gandeam la fetita mea, care daca la trei ani si ceva isi doreste asa de mult o asemenea bautura, ce se va intampla mai tarziu, cand va putea sa si-o cumpere singura?", explica el.

Nenumarate studii din ultimii ani arata ca bauturile carbogazoase, sucurile, cum sunt ele denumite generic la noi, ingrasa, predispun la depresie, maresc riscul de carii, ba chiar ar duce la agravarea simptomelor de ADHD (deficit de atentie, hiperactivitate). Exista chiar cercetari care au aratat ca se afla in stransa legatura cu boli ca guta, osteoporoza, diabetul si chiar cancerul.

Ziare.com va invita sa votati: Ar trebui interzise minorilor bauturile carbogazoase?

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#bauturi carbogazoase interzise minori, #sucuri interzise minori Alin Popoviciu, #propunere legislativa sucuri minori Romania, #bauturi carbogazoase nocive boli , #obezitate