Eurodeputata Oana Antonescu cere recunoasterea obezitatii ca boala cronica

Vineri, 20 Mai 2011, ora 19:12
1797 citiri
Eurodeputata Oana Antonescu cere recunoasterea obezitatii ca boala cronica
Foto: Arhiva

Eurodeputata Oana Antonescu (PPE) solicita forurilor UE ca obezitatea sa fie declarata boala cronica, la nivel european, pentru ca lupta pentru combaterea acesteia sa poata avea eficienta, anvergura si suportul financiar necesare.

Eurodeputata lanseaza acest apel cu prilejul Zilei Europene impotriva Obezitatii, marcata in acest an la 21 mai. Oana Antonescu subliniaza ca, in prezent, obezitatea este o problema generalizata la nivelul Uniunii Europene, care poate fi solutionata eficient, pe termen mediu, prin implicarea puternica a autoritatilor comunitare si sprijin consistent din partea guvernelor nationale, potrivit unui comunicat de presa.

"Statisticile trag un puternic semnal de alarma: conform unui studiu al Comisiei Europene, peste jumatate dintre cetatenii Uniunii Europene sunt supraponderali sau obezi. Daca nu reactioneaza acum in fata pericolului reprezentat de obezitate, Europa risca o adevarata explozie a cazurilor in urmatorii zece ani.

Tocmai de aceea, este vital ca toti factorii de decizie sa fie constienti de riscurile reprezentate de obezitate. Un prim pas in acest sens trebuie sa fie, in opinia mea, recunoasterea obezitatii ca boala cronica la nivelul tuturor statelor membre UE", a declarat Antonescu.

In ultimii ani autoritatile comunitare au facut pasi importanti pentru combaterea acestui fenomen, prin crearea si lansarea in anul 2005 a platformei europene de actiune in materie de alimentatie si activitate fizica, menita sa promoveze importanta dietei echilibrate, a miscarii fizice si stilului de viata sanatos si prin adoptarea in 2007 a cartii albe privind o strategie pentru combaterea excesului de greutate si a obezitatii.

Un element important este, in opinia eurodeputatei democrat-liberale, introducerea in viitor a unor reguli suplimentare de etichetare a alimentelor la nivel european.

"Concret, producatorii de alimente vor fi nevoiti sa afiseze in campul vizual principal al ambalajelor informatii complete despre continutul produselor. Consumatorul va avea, astfel, posibilitatea sa stie mult mai clar ce risc poate prezenta consumul unui aliment pentru sanatatea sa", considera Oana Antonescu.

Eurodeputata subliniaza ca adoptarea unui stil de viata sanatos, bazat pe o alimentatie echilibrata si miscare fizica zilnica, este cea mai eficienta forma de lupta impotriva obezitatii, si isi exprima speranta ca tot mai multi romani sa devina constienti de aceasta realitate.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Eurodeputata Oana Antonescu obezotate, #UE obezitate boala cronica , #obezitate