Ziare.com

Greutatea in exces este sursa tuturor problemelor de sanatate

Marti, 15 August 2017, ora 13:46

   

Greutatea in exces este sursa tuturor problemelor de sanatate
Obezitatea este o problema din ce in ce mai arzatoare la nivel global. Cu toate acestea, programele de combatere a excesului ponderal sunt firave si cu rezultate nesatisfacatoare.

Nu de putine ori ma intreb daca aceste programe isi doresc cu adevarat sa rezolve problema obezitatii. Asta si pentru ca obezitatea este factorul principal care contribuie la aparitia unui procent fabulos de afectiuni cronice, afectiuni care necesita combinatii de medicamente din ce in ce mai complexe, costuri pe masura, industria farmaceutica devenind tot mai prezenta in viata noastra.

O prima concluzie - e mai buna prevenirea decat tratarea. Daca se ajunge la tratare, acest lucru se traduce printr-un beneficiu doar pentru companiile care produc aceste medicamente si lanturile farmaceutice distribuitoare.

Peste jumatate dintre bolile cronice pleaca de la obezitate

Mai mult de jumatate dintre afectiunile cronice au ca principala cauza obezitatea. Bolile cardiovasculare, principala cauza de mortalitate in Romania si la nivel global, au ca principala cauza obezitatea. Hipertensiunea arteriala, bolile cardiace ischemice cronice sau infarctul miocardic acut, arteriopatiile cornice obliterante, bolile venoase periferice cronice sau atacul vascular cerebral pot fi evitate prin combaterea obezitatii.

Este mult mai simplu si mai eficient sa controlezi afectiunile cardiovasculare prin combaterea obezitatii decat sa aloci bugete colosale destinate tratamentului de durata al acestor afectiuni cu medicamente a caror eficacitate este, de cele mai multe ori, direct proportionala cu costul.

Afectiunile ortopedice sau reumatice, bolile degenerative articulare, artrozice, ale coloanei vertebrale, hernia de disc la orice nivel, toate acestea necesita tratamente medicamentoase si interventii chirurgicale cu costuri extrem de ridicate si care au eficienta redusa in absenta rezolvarii cauzei acestora, care ar presupune costuri mult mai mici.

Diabetul zaharat, cu toate consecintele dezastruoase in timp - afectari grave vasculare, renale, neurologice, oculare, este o boala care are ca principala cauza excesul ponderal. Costurile tratamentului cronic al bolnavului diabetic, cat si cele presupuse de complicatiile acestora, sunt impresionante. E de ajuns sa luam in calcul doar dializa, una dintre complicatii, alaturi de multe altele.

Guta, displipidemiile, bolile metabolice ce apar in stransa legatura cu excesul ponderal presupun tratamente de lunga durata si costuri pe masura. Interventiile chirurgicale, bolile infectioase severe, cele gastrointestinale, neoplaziile, toate acestea au costuri mult mai mari la pacientii obezi din cauza schemelor terapeutice complexe, complicatiilor mult mai frecvente, duratei medii de spitalizare mai ridicate, morbiditatii ridicate.

Combaterea eficienta a obezitatii printr-un regim alimentar echilibrat, adaptat nevoilor fiecarui individ, combaterea sedentarismului, in paralel, ar reduce semnificativ afectiuni frecvente precum cele enumerate mai sus, a caror incidenta este in continua crestere in randul tinerilor.

In acelasi timp, costurile s-ar reduce spectaculos printr-o preventie corecta, prin combaterea eficienta a factorilor de risc si nu prin alocarea unor sume uriase pentru tratamentul complex al afectiunilor, care sunt consecinta problemei de fond - obezitatea.

Dr. Ionut Stefan,
medic specialist chirurgie generala, competente chirurgie oncologica si laparoscopica
Spitalul Clinic de Nefrologie "Carol Davila" Bucuresti
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 17147 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Da, domnule doctor ...

Da, domnule doctor ...

Ai dreptate la modul general.

Dar te afli in treaba !

Ca la "Protectia muncii" : dom'le eu i-am spus !
A semnat si gata ...

1. Ori stii ce este hrana, nu mancarea, dar nu o spui.
Din motive de cariera.

Te dau afara restul medicilor.

"Ce mai mananca gurile lor" daca omul se hraneste, adica nu mananca, precum animalul, din adictie alimentara.

Bolile Civilizatiei apar din consumul de cereale si zaharuri "goale" adica extrase ne-naturrale din plantele dulci, fructele.

Fie, laturi gatite, traditionale adica distruse termic si amestwecate savanft ca sa satisfaca ca o adictie, gustul.
Ce are gustul cu nutritia ?
Cum sa alegi corect nutrientii cu gustul ?

Alegerea se face insticntiv, hranindu-te natural, ca intregul sir de strmaosi, din care ne-am tras milioane de ani ...

Fie, si mai rau, otravuri fast-Food sau din supermarkests.

2. Ori, nu stii ce este hrana si repeti fixuri generale.

Rezultatul este acelssi :

Europenii in general si romanii in special se degenereaza progresiv, se tembelizeza, nu mai sunt fertili, devin grasuni in masa.

Adica tocami gata de a fi inlocuiti de altii, tribalii.

Selecti natural dur, animalic, cu violenta in gene (cei buni dintre ei sunt ucisi sau in sclavie in Tribalia Tropicala).

Nu te fulgera grija fata de copiii dumitale, de viitorul lor in Romania sau Europa ?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor