Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Paradox: Suntem planeta ghiftuitilor si a flamanzilor

Sambata, 22 Decembrie 2012, ora 11:04
2878 citiri
Paradox: Suntem planeta ghiftuitilor si a flamanzilor

Statisticile au constatat ca numarul supraponderalilor de pe planeta depaseste cu 500 milioane numarul subnutritilor.

Mai concret, in tarile dezvoltate, inclusiv cele emergente, supraponderalii luati in evidenta numara 1,3 miliarde persoane - aproximativ cat populatia Chinei - in timp ce cei care se culca seara flamanzi sunt in numar de 800 milioane, noteaza portalul Factroom.

Astazi, obezitatea este unul dintre principalele flageluri ale lumii civilizate. Pana in secolul XIX, asemenea problema nu se punea. In acea perioada, obezitatea era considerata ca semnal de buna stare, iar supraponderalii se bucurau de aprecierea societatii.

Frumusetile diafane din picturile baroce, dar si domnisoarele de succes din literatura preromantica erau apreciate indeosebi pentru formele lor pline, rotunjite, pentru corpul robust si chiar pentru aspectul puhav. Toate acestea erau rar intalnite si apartineau numai inaltei societati.

Ingrasarea a inceput sa se generalizeze ca urmare a intensificarii activitatii agricole prin mijloace tehnice, dar si a progreselor industriei alimentare, capabila sa puna la dispozitie alimente apetisante, al caror consum tenteaza si este accesibil ca pret.

Cresterea dramatica a numarului de supraponderali s-a produs in Europa si Statele Unite, indeosebi in ultimele decenii ale secolului trecut.

Astazi, conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproape un sfert din populatia globului este formata din persoane care, in interesul sanatatii lor, trebuie sa slabeasca.

Numarul acestora a depasit demult arealul european sau cel nord-american, multe tari asiatice fiind astazi campioane in ce priveste persoanele obeze.

In mod pardoxal, acelasi continent asiatic, dar si Africa, sunt campioanele lumii in ce priveste si populatia subnutrita. Un calcul simplu arata ca, daca fiecare supraponderal ar ceda unui subnutrit excesul de alimente pe care il consuma, intreaga omenire s-ar gasi intr-un perfect echilibru alimentar si de sanatate. Nimeni n-ar muri de foame si ar fi cu totii avantajati.

Din pacate, asemenea calcule au o logica perfecta sub aspect teoretic, dar nu s-a nascut inca omul care sa nascoceasca mecanismele practice, pentru a le transforma in realitate.

Consecinta este dezastruoasa. In fiecare an, mor milioane de oameni ca urmare a afectiunilor generate de povara greutatii lor, in timp ce alte milioane mor - in sensul cel mai adevarat al cuvantului - de foame.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#problema obezitate populatie mondiala, #morti foame Africa, #procent obezi populatie, #procent subnutriti populatie , #obezitate