Unde traiesc cei mai grasi romani - statistica pe regiuni

Vineri, 03 Iulie 2015, ora 15:20
7611 citiri
Unde traiesc cei mai grasi romani - statistica pe regiuni
Foto: Arhiva/Ziare.com

Peste 20% dintre romani (21,3%) cu varsta peste 18 ani sufera de obezitate, arata rezultatele studiului epidemiologic "Obezitatea in Romania", dat publicitatii vineri, intr-o conferinta de presa.

"Prevalenta supragreutatii este de 31,1% si cea a obezitatii 21,3%. Daca adunam aceste procente, vedem clar ca o peste 50% din populatia noastra are o greutate crescuta", a declarat conf. univ. dr. Gabriela Roman, presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Obezitatii.

Conform cercetarii, rata obezitatii creste odata cu varsta. Astfel ca la adultii de pana la 39 de ani obezitatea este prezenta in proportie de 9,9%, procentul creste la 30,1% la grupa de varsta 40 - 59 de ani si ajunge la 41,6% la persoanele peste 60 de ani.

Studiul releva ca rata cea mai mare a obezitatii se inregistreaza in Moldova, unde procentul este de 23,8%, urmata de Oltenia si Muntenia, unde prevalenta obezitatii este de 21,3% si apoi de Banat, Crisana si Transilvania, unde procentul obezitatii este 18,8%.

In ceea ce priveste rata supraponderii, tot in Moldova este si procentul cel mai mare de persoane cu supragreutate - 33,4 %, media pe tara fiind de 31,1%.

In Banat, Crisana si Transilvania prevalenta supragreutatii este de 28%, in timp ce in Oltenia si Muntenia este de 32,2%.

"Cei din zona rurala au o prevalenta mai crescuta asupra obezitatii si greutatii si nu ne asteptam la acest lucru", a explicat conf. univ. dr. Gabriela Roman.

Americanii nu mai sunt cei mai grasi din lume. Cine i-a depasit

Medicii recomanda persoanelor cu probleme de greutate sa discute cu medicul de familie si sa consume alimente bazate pe uleiuri vegetale, sa consume portii moderate si sa faca miscare cel putin 30 de minute pe zi.

Studiul a fost demarat in vara lui 2014 de o echipa de opt romani, medici cu specialitate de diabet, nutritie si boli metabolice.

Cercetarea a inclus un esantion de aproximativ 2.100 de persoane adulte din opt centre regionale - Bihor, Bucuresti, Cluj, Galati, Gorj, Iasi, Suceava, Timis. Esantionul analizat in studiu a fost reprezentativ statistic pentru populatia adulta din Romania.

Citește și:
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
După accidentul feroviar produs sâmbătă seara în Gara CFR Galaţi în urma căruia patru persoane au fost rănite, europarlamentarul Corina Creţu a preciza că este imperios necesară...
#Romania obezitate, #cei mai grasi romani, #romani greutate regiuni georgrafice, #romani greutate statistici, #moldoveni obezitate , #obezitate