Alimente care te scapa de grijile osteoporozei

Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 18:15
26836 citiri
Alimente care te scapa de grijile osteoporozei
Foto: Arhiva

Osteoporoza este o afectiune de care se tem majoritatea femeilor trecute de prima tinerete, dar nici barbatii nu sunt feriti de ea. Oasele isi pierd rezistenta, devin fragile si persoana in cauza este mult mai predispusa la fracturi.

Odata cu inaintarea in varsta, scheletul are de suferit, mai ales dupa intrarea la menopauza si dupa scaderea productiei de estrogen. Desi nu vei putea elimina definitiv riscul aparitiei osteoporozei, cu ajutorul unei alimentatii echilibrate si al sportului vei preveni pe cat posibil preveni aceasta problema.

Iata ce alimente este bine sa consumi, conform Best Health Mag:

Produse lactate si alte alimente bogate in calciu

Corpul uman contine in jur de 1-2 kilograme de calciu, 99% din acesta aflandu-se in dinti si oase. Impreuna cu alte minerale, calciul intareste fibrele care formeaza sistemul osos. Este bine sa consumi cat mai multe produse lactate, conopida, spanac, sardine, somon si altele bogate in calciu.

Nutrientul previne formarea cheagurilor de sange, imbunatateste comunicarea intre neuroni si previne contractiile necontrolate ale muschilor.

Nu ai de ce sa-ti faci griji daca ai intoleranta la lactoza, caci poti opta pentru alt tip de alimente, precum portocalele.

Tinteste pentru 1.000-2.000 de miligrame de calciu pe zi, echivalentul urmatoarelor portii de mancare: o cana de iaurt degresat, un pahar de lapte degresat si o portie de spanac si somon la conserva.

Spanacul si varza contin si calciu oxalat, o un tip de sare care face calciul sa fie mai greu absorbit de catre corp. De aceea, este bine sa le sociezi cu produse bogate in vitamina C, pentru o mai buna absorbtie.

Somon, sardine si alte elemente bogate in vitamina D

Fara vitamina D, corpul absoarbe doar 10-15% din calciul pe care il primeste. Cand nivelul calciului scade, vitamina D ajuta la diminuarea cantitatii pierdute. Multe persoane nu primesc suficienta vitamina D din cauza faptului ca nu petrec suficient timp sub actiunea razelor soarelui.

O portie de somon la cateva zile te va ajuta in acest sens. Tinteste spre 400-800 de UI de vitamina pe zi. 90 de grame de somon au in jur de 425 UI, iar un pahar cu lapte fortifiat are 100 UI.

legumele inchise la culoare si alte alimente bogate in vitamina K

Vitamina K, gasita mai ales in vegetalele cu frunze inchise la culoare, precum spanacul, duc la cresterea densitatii osoase si la pierderea unei cantitati mai mici de calciu prin urina.

Incearca sa consumi in jur de 90-120 de micrograme de vitamina K zilnic, ceea ce ar insemna cam 2 lingurite de patrunjel tocat sau o jumatate de cana de suc de spanac.

Fructe, legume, fasole si nuci

Studiile de la Universitatea Tufts din Boston arata ca oamenii care consuma foarte multe fructe si legume, mai ales dintre cele bogate in potasiu si magneziu, au un risc considerabil mai mic de a avea probleme cu oasele. Nu la fel se intampla atunci cand se consuma proteine animale in exces.

Bananele si rosiile sunt bogate in potasiu, care contracareaza o dieta foarte bogata in sodiu.

Ai nevoie de aproximativ 4.700 de miligrame de potasiu zilnic, pe care il mai poti lua si din avocado si portocale, migdale, somon si spanac.

Ceaiul negru

Intr-un studiu chinezesc pe 1.000 de persoane s-a demonstrat faptul ca oamenii care beau in jur de 3 cani de ceai negru pe zi au o densitate osoasa mai buna decat restul, cu 0,5 pana la 5 procente. Asta se intampla pentru faptul ca ceaiul negru are multi compusi benefici, printre care flavonoide si tanine.

Soia, peste, pui si alte alimente bogate in proteine

Daca ai un regim alimentar moderat in ceea ce priveste proteinele si un nivel normal de vitamina D nu ar trebui, in general, sa-ti faci probleme legate de densitatea osoasa.

Trebuie sa ai grija, insa, caci prea multe proteine (mai mult de 30% din caloriile zilnice) iti vor slabi oasele. Poti lua proteine din soia (tofu, lapte sau alte preparate), aceasta scazandu-ti nivelul de aciditate din sange, ceea ce este benefic pentru oase. De acest lucru trebuie sa tina cont in special femeile aflate la menopauza.

Ce sa schimbi in dieta

In dieta nu trebuie sa existe prea multe proteine, mai ales dintre cele animale, caci ele distrug echilibrul sanguin. In plus, nici mancarea foarte sarata nu iti va face bine. Un studiu arata faptul ca femeile care consuma 9 grame de sare pe zi pierd cu 42 de muligrame de calciu mai mult decat cele care se opresc la doua grame de sare.

Prea mult alcool strica din multe puncte de vedere, el lovind si in santatea oaselor. Acesta interfereaza cu abilitatea corpului de a procesa calciul si vitamina D si creste pierderea cantitatea de magneziu pierduta din organism. In plus, la femei, excesul de alcool duce la tulburari ale ciclului menstrual, ceea ce este un prim pas spre osteoporoza.

Cafeina trebuie si ea consumata cu moderatie. Un studiu suedez facut pe 31.000 de femei cu varste cuprinse intre 40 si 76 de ani arata ca mai mult de 4 cani de cafea pe zi au ca urmare un risc mai mare de a dezvolta osteoporoza. Asta se intampla deoarece cafeina creste cantitatea de calciu eliminata prin urina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#osteoporoza prevenire alimente, #osteoporoza alimentatie, #osteoporoza hrana adecvata, #osteoporoza alimente indicate, #osteorporoza regim alimentar , #osteoporoza