Cum sa iti protejezi oasele in fiecare decada a vietii

Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 08:35
8169 citiri
Cum sa iti protejezi oasele in fiecare decada a vietii

Indiferent de varsta pe care o ai, oasele sunt supuse unei presiuni foarte mari zi de zi, iar daca nu ai grija de ele, problemele vor aparea cu siguranta.

Trebuie sa ai grija la starea ta hormonala, la alimentele pe care le consumi, la activitatea fizica si numerosi alti factori, potrivit Real Simple. Iata ce sa faci pentru a ramane sanatos, in functie de decada vietii in care te afli:

La 20 de ani

Acum este momentul sa ai grija la greutatea pe care o ai, tine-ti regimul alimentar sub control si asigura-te ca faci exercitii fizice in mod regulat. Studiile arata ca, fara exercitii, oasele isi pierd din densitate. Astfel, fa sport cu atentie, alegand miscarile care sa nu puna prea multa presiune pe sistemul osos.

De asemenea, sportul in exces iti poate face ciclul menstrual sa iti vina neregulat. Practica 20-30 de minute pe zi, alergand sau ridicand greutati usoare, care sa imbunatateasca densitatea osoasa. Dupa cum spune dr. Felicia Cosman, de la Universitatea Columbia, estrogenul este cel mai bun aliat al oaselor, asa ca in cazul in care ai cicluri menstruale neregulate, trebuie neaparat sa mergi la medic, sa faci analize si sa rezolvi problema.

Ai grija si la metodele contraceptive, caci pastilele cresc masa musculara, din cauza estrogenului, ceea ce in timp poate duce la dereglari.

La 30 de ani

Protejeaza-ti oasele in timpul sarcinii, cand trebuie sa iei suplimente, pentru ca bebelusul are si el nevoie de calciu pentru oase sanatoase. Daca tu consumi 1.000 mg pe zi, corpul va absorbi si mai multe minerale decat in mod normal. Si alaptatul poate sa puna oasele in pericol, corpul necesitand in aceasta perioada mai mult calciu, dar si vitamina D.

Identifica riscul diverselor medicamente pe care le iei. Folosirea corticosteroizilor (pentru astm, sindromul intestinului iritabil, artrita reumatoida sau lupus), anticonvulsivantelor (pentru crize epileptice sau de alta natura) sau a pastilelor pentru endometrioza duce la o scadere rapida a masei osoase, dupa cum spune directorul centrului medical Montefiore, din New York.

Ai grija si la stres, care provoaca hormonul numit cortizol, ce ingreuneaza cresterea si accelereaza descompunerea celulelor. Depresia poate avea si ea efecte incredibil de rele asupra oaselor.

La 40 de ani

Ai grija la ciclul menstrual si eventualele sale abateri. Daca incepe sa lipseasca, este un semn de intrare in premenopauza, ceea ce inseamna ca protectia oaselor nu mai este la fel de puternica precum inainte. Este momentul oportun sa iei suplimente de calciu.

O tiroida hiperactiva poate cauza si ea probleme, iar diabetul de tip 2 creste riscul de fracturi.

Ai grija si la alti factori, precum istoricul familial de osteoporoza sau fracturi, daca fumezi sau esti extrem de slaba, daca ai probleme de alimentatie sau daca ai intrat la menopauza inainte de 40 de ani.

Este bine sa te interesezi despre terapiile hormonale, care controleaza simptomele menopauzei. Nu exagera, insa, cu ele, si aplica-le doar la indrumarea medicului, caci in timp ele pot sa iti creasca riscul de boli de inima si cancer la san.

La 50 de ani

Este foarte important la aceasta varsta sa cresti ingestia de calciu. Nivelul estrogenului scade dupa menopauza, iar densitatea osoasa de asemenea, cu 1-2% pe saptamana. Este cazul sa iti cresti doza de calciu la 1.200 mg pe zi.

Ai grija si la durerea de spate, care poate sa duca la fracturi vertebrale, un lucru cat se poate de intalnit la femeile de peste 50 de ani.

Este bine sa iti testezi densitatea osoasa la fiecare 3-5 ani dupa menopauza. Metodele utilizate nu sunt dureroase si in marea majoritate sunt acoperite de asigurarea medicala.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#ingrijire sistem osos, #oase sanatoase sfaturi, #oase sanatoase calciu, #oase sanatoase modalitati , #osteoporoza