Laptele - protejeaza sau nu oasele?

Sambata, 23 Noiembrie 2013, ora 09:14

   

Laptele - protejeaza sau nu oasele?
Un studiu american recent pune la indoiala "capacitatea" laptelui de a ne proteja de fracturi si de osteoporoza.

Laptele este considerat o sursa importanta de calciu, mineral indispensabil pentru oase, iar consumul acestuia ar trebui sa ne protejeze de fracturi si de osteoporoza, boala caracterizata printr-o fragilitate osoasa excesiva. Un studiu recent citat de Maxisciences.com arata insa ca laptele nu reduce riscul de fracturi osoase si nu protejeaza de osteoporoza.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, specialistii de la Universitatea Harvard au monitorizat timp de 22 de ani 96.000 de adolescenti cu varsta cuprinsa intre 13 si 18 ani.

Cercetatorii au analizat consumul de lapte si numarul de fracturi suferite de participanti. In total, s-au inregistrat 1.226 de fracturi la sold in cazul femeilor si 490 la barbati. S-a observat ca voluntarii care consumasera mai mult lapte in adolescenta nu au fost mai protejati de fracturi decat cei care il bausera mai putin.

Dimpotriva, cel putin in cazul baietilor, fiecare pahar suplimentar de lapte consumat pe zi in timpul adolescentei a crescut cu 9% riscul de fractura de sold. Totusi, consumul de lapte in adolescenta a fost asociat si cu o inaltime mai mare la maturitate, lucru ce ar putea explica fragilitatea osoasa putin mai crescuta.

"Intarirea masei osoase datorata consumului de lapte ar fi contrabalansata de o fragilitate pusa pe seama inaltimii. Iar o inaltime mai mare ar fi un factor de risc pentru osteoporoza", afirma dr. Diane Feskanich, coordonatorul cercetarii.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3142 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor