Acid hialuronic vs. Botox. Cum le deosebim

Duminica, 28 Ianuarie 2018, ora 07:59
8026 citiri
Acid hialuronic vs. Botox. Cum le deosebim
Foto: Dana Bratu

Cea mai frecventa confuzie in ceea ce priveste substantele injectabile din sfera dermato-estetica se leaga de substantele pe baza de acid hialuronic sau toxina botulinica. In ciuda faptului ca aceste doua produse au indicatii medicale diferite, mod de actiune diferit, proprietati fizice si chimice care nu au nimic in comun, ele sunt deseori greu de diferentiat.

Care sunt principalele diferente?

1. Compozitia substantelor nu este similara: acidul hialuronic este un glicozaminoglican ce se intalneste in mod natural in organismul nostru. La nivelul pielii acesta asigura hidratarea, intervine in procesele de reparare celulara si asigura protectia mecanica. O data cu inaintarea in varsta, nivelul de acid hialuronic si colagen scade, motiv pentru care pielea este expusa mai usor factorilor agresivi de mediu si isi pierde tonusul si elasticitatea.

Toxina botulinica este o proteina neurotoxica produsa de o bacterie numita Clostridium Botulinum. Aceasta blocheaza eliberarea acetilcolinei in fanta presinaptica a jonctiunii neuromusculare, impiedicand astfel transmiterea implusului nervos care ar asigura contractia musculara.

2. Mod de actiune particular: acidul hialuronic face partea din clasa cosmeticelor denumite "fillere" intrucat rolul lui este sa umple ridurile, compartimentele faciale care au pierdut volum precum buzele, cearcanele sau pometii.

Toxina botulinica este un blocant neuromuscular, interventind cu success in tratamentul ridurilor de expresie fara sa aiba vreun impact pe tegumentul supraiacent. Practic, cu ajutorul botoxului reusim sa relaxam muschii faciali si astfel ridurile formate se netezesc.

3. Injectarea se face in zone diferite ale fetei. Toxina botulinica este preferata pentru treimea superioara a fetei, ameliorand ridurile de pe frunte (riduri "de mirare"), dintre sprancene ("de incruntare") sau din zona ochilor ("laba gastii").

Acidul hialuronic, in schimb, este preferat pentru marirea buzelor, umplerea santurilor nazogeniene sau liniile marionetelor, volumizarea pometilor si tratamentul cearcanelor.

4. Timpul de actiune al produselor nu se aseamana: daca rezultatele procedurilor cu acid hialuronic sunt spectaculoase pentru ca se vad imediat, nu putem spune acelasi lucru despre tratamentul cu botox intrucat acesta necesita 7-12 zile pentru a se instala efectul.

5. Perioada de remanenta: ambele produse au efect temporar si aceasta este partea pozitiva la ele. Daca nu mai dorim sa facem tratamentele, ne putem opri oricand pentru ca nu creeaza "dependenta"; pielea noastra revine la forma dinainte de injectare.

Toxina botulinica persista de regula 6 luni, insa acidul hialuronic are intervale mai largi de remanenta: de la 3 luni la 2 ani in functie de vascozitatea produsului si de particularitatile individuale ale pacientelor.

De multe ori am auzit formularea "buze botoxate", formulare ce s-a realizat tocmai din cauza confuziei intre cele doua tipuri de produse estetice disponibile in cabinetele dermatologice.

O mai buna intelegere a modului lor de actiune va evita astfel de confuzii in viitor.

Dr. Dana Bratu, medic specialist dermatolog

www.danabratu.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Acid hialuronic vs Botox, #deosebiri acid hialuronic botox , #pielea
Comentarii