Arsuri solare? Ce e de facut si cu cat creste riscul de melanom

Marti, 02 August 2016, ora 10:51
12841 citiri
Arsuri solare? Ce e de facut si cu cat creste riscul de melanom
Foto: Hebra Dermatologie

Si totusi v-ati ars! In ciuda faptului ca ati avut grija, ati facut o arsura solara de "toata frumusetea". Pielea este rosie, uscata, ustura, doare sau mananca.

Doctorul Ana Maria Vlad, specialist dermatolog, sfatuieste cititorii Ziare.com ce trebuie facut in aceasta situatie.

Nu va mai expuneti la soare cat pielea e inca rosie si purtati haine care sa va acopere zonele rosii atunci cand iesiti afara.

Foarte important este sa consumati lichide din abundenta pentru a ajuta pielea sa se hidrateze, iar dusurile caldute-reci de mai multe ori pe zi va vor ajuta sa va racoriti. Uscati-va prin tamponare usoara cu un prosop moale si nu frecati pielea, iar imediat dupa dus aplicati o crema hidratanta. Spre exemplu, o crema neparfumata pe baza de aloe vera sau soia se va dovedi benefica pentru pielea arsa de soare.

Renuntati la aplicarea de iaurt, otet, spirt, zeama de lamaie, varza, uleiuri esentiale parfumate. Contrar asteptarilor, acestea nu fac decat sa irite suplimentar pielea.

Nici pasta de amidon nu e o idee buna. Incercati doar sa va imaginati cum ar fi sa indepartati prin frecare o pasta uscata de pe pielea dumneavoastra arsa si dureroasa... Comprese cu apa rece cate 5-10 minute sunt suficiente ca sa raceasca pielea.

Unele medicamente pot ajuta. Pentru calmarea usturimilor puteti aplica o crema pe baza de cortizon (spre exemplu Locoid emulsie sau Advantan milk) in strat foarte subtire, pe o perioada de nu mai mult de 2-3 zile. Puteti apela si la un medicament pe baza de aspirina (de evitat la copii sub 16 ani) ibuprofen sau paracetamol (evident, cu conditia sa nu fiti alergici la aceste medicamente). Aceste medicamente e bine sa se regaseasca in trusa medicala pentru vacanta.

Daca faceti basicute, nu le rupeti, lasati-le in pace, ajuta pielea sa se vindece. In schimb, daca apar basicute pe o suprafata mare a corpului, probleme de vedere ce persista si dupa incetarea expunerii la soare, febra, frison, dureri de cap, episoade de greata si varsaturi nu ezitati sa consultati un medic!

Iata ce accesoriu te poate ajuta sa eviti arsurile solare

Nu uitati ca cel mai bun tratament e preventia! In mod special nu expuneti la soare copii sub sase luni nici macar sub umbrela si nu uitati ca un copil mic se poate arde in doar 10-15 minute de expunere neprotejata la soare!

Arsurile solare sunt, din pacate, destul de frecvente in perioada verii. Daca vi se intampla este important sa aplicati un tratament corespunzator si sa evitati pe viitor ca povestea sa se repete. Desi pot parea doar o problema temporara, acestea pot provoca leziuni ale pielii de lunga durata.

Riscul de a dezvolta melanom se dubleaza in cazul persoanelor care au avut mai mult de cinci arsuri solare pana la varsta de 15-20 de ani.

Citeste si ce accesoriu te poate ajuta sa eviti arsurile solare

Dr. Ana Maria Vlad, specialist dermatolog

http://www.clinicadermatologie.ro/

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Cum sa procedezi cu arsurile solare, #Arsurile solare vara, #sfaturi arsuri solare , #pielea