Bolile de piele de la piscina si de pe hainele second hand - Ce spune medicul

Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 12:01
15880 citiri
Bolile de piele de la piscina si de pe hainele second hand - Ce spune medicul

Desi toamna a venit, potrivit datei din calendar, vremea este inca buna, vacanta copiilor nu s-a terminat, desi concediul parintilor da, asa ca singura varianta de a petrece afara timpul liber impreuna este de a merge, de cate ori se poate, la strand.

Nu de putine ori se intampla, insa, ca in urma unei zile perfecte de balaceala, oamenii sa se aleaga cu diverse pete, bubite sau iritatii pe piele. Cei mai multi se gandesc initial ca i-a ars soarele, ca poate s-au zgariat de marginea bazinului sau chiar ca este vorba de cateva muscaturi de tantar.

De multe ori se ajunge la medic dupa ce se incearca acasa diferite leacuri babesti si creme luate de la magazinul naturist de la coltul strazii. Putini constientizeaza ca au de-a face cu bacterii, paraziti si micoze care nu se lasa doborate cu una cu doua si ca au nevoie de un tratament special, in functie de fiecare afectiune in parte.

Intotdeauna poarta papuci, la piscina

Dr. Gabriel Mihai declara pentru Ziare.com ca printre cele mai frecvente boli cu care se confrunta vara, in ceea ce priveste pielea, sunt problemele la nivelul picioarelor, in special talpile. "Mereu insist ca nu e mare lucru sa iti pui papucii in picioare cand te ridici de pe sezlong si mergi pana la marginea piscinei. Imagineaza-ti ca altii umbla incaltati pe acolo, aducand cu ei toate mizeriile pe care le-au intalnit pe strada.

Sau poate au intrat in toalete si, cum acestea nu sunt, de cele mai multe ori, foarte bine curatate, ies de acolo cu materii fecale microscopice si urme de urina pe talpile pantofilor. Imagineaza-ti numai ca acestea se vor lipi de pielea ta si vei intelege de ce este important sa nu stai descult, oricat de curat ti s-ar parea nisipul sau plaja improvizata de la piscina".

In cazul in care nu respecti aceasta regula te vei alege cu infectii micotice care se vor instala in special intre degete, producand mancarimi ingrozitoare care nu te vor mai lasa pentru o perioada lunga de timp sa porti pantofi inchisi, caci la cel mai mic semn de transpiratie al piciorului vei simti ca inebunesti de usturime sau alte senzatii neplacute.

Dermatofitia piciorului va face pielea se se descuameze si sa apara mirosuri urate, iar tratamentul va da rezultate destul de greu, din cauza ca zona respectiva este mai tot timpul umeda, fapt ce favorizeaza dezvoltarea ciupercilor.

"Dintre bolile pielii care se pot lua de la stranduri, aceasta chiar este una care se poate preveni cu putina atentie, asa ca mereu raman uimit de neglijenta oamenilor", spune medicul.

"In plus, intotdeauna le spun oamenilor ca nu trebuie sa se aseze pe sezlongurile puse la dispozitie. Dintre sutele de persoane care au stat inaintea ta pe ele, este imposibil ca macar una sa nu sufere de vreo afectiune dermatologica. Foloseste neaparat un prosop cu care sa acoperi locul unde vei sta la plaja. In acest fel vei elimina riscul aparitiei pitiriazisului, o problema destul de pacatoasa, care iti produce patarea pielii in culoarea cafeniu inchis. De obicei, petele apar in zona abdomenului, dar se pot manifesta si pe restul corpului daca nu se iau rapid masuri de tratament".

Poti lua inclusiv boli genitale

Cum dupa ras se intampla de multe ori sa vina plans; dupa o zi amuzanta la piscina te poti alege si cu trichomonioza, o boala care afecteaza zona genitala, parazitul fiind luat din apa. In acest caz trebuie sa ti se preleve mostre speciale, trebuie facute analize de laborator si, in cazul in care se confirma diagnosticul, vei primi un tratament cu atibiotice.

Probabil iti aduci aminte de vremea cand erai copil si sperai sa devii un mare inotator, pretrecandu-ti ore in sir in apa, ti se intampla sa pleci de la bazin precum pisoii mici, care nu isi pot deschide ochii. Asta nu se intampla din cauza oboselii, care te lovea din plin dupa 2 ore de inot continuu, ci din cu totul alte motive. Medicul spune ca probabil ai avut de-a face cu o conjunctivita, care se manifesta dupa aproximativ doua zile dupa ce intri in contact cu o bacterie numita Chlamidia trachomatis.

Bine, bine, dar ce te faci daca jena incepe de cum iesi din apa? "In cazul asta inseamna ca suferi de o conjunctivita produsa de substantele folosite la curatarea si dezinfectarea apei, atunci cand doza nu este respectata si ele sunt folosite in exces. Corneea se deshidrateaza, se irita puternic si cauzeaza durere destul de mare", explica medicul.

Dermatita de contact de la dezinfectantii folositi la piscina

Tot substantele dezinfectante folosite in exces pot duce si la aparitia dermatitei de contact, caz in care pielea se inroseste, apare senzatia constanta de mancarime, iar apoi se pot forma si fisuri in epiderma ori chiar adevarate rani.

Aceasta afectiune mai apare si ca reactie alergica la produse cosmetice, anumite sapunuri dure, colorati, vopsea de par sau parfum.

Grija mare la hainele second hand!

In cazul in care folosesti haine de la magazinele de tip second hand, ai grija mare, caci ele sunt tratate cu substante puternice pentru a omori eventualele ciuperci, bacterii si paraziti pe care i-ar fi putut avea fostii purtatori, dar nu intotdeauna sunt destul de aerisite si clatite.

Daca se intampla sa achizitionezi o asemenea haina, spal-o bine, schimb-o in cateva ape si tine-o la aer, afara, macar o zi intreaga, pentru a elimina dezvoltarea unor boli care se poate dovedi destul de pacatoase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#boli dermatologice piscina, #boli piele piscina, #boli piele strand, #boli piele apa, #boli haine second hand , #pielea