Cat de des trebuie sa schimbi prosopul? Dar lenjeria? Faci cancer de piele daca rupi o alunita? Interviu cu un dermatolog

Vineri, 25 Septembrie 2015, ora 08:18
32068 citiri
Cat de des trebuie sa schimbi prosopul? Dar lenjeria? Faci cancer de piele daca rupi o alunita? Interviu cu un dermatolog
Foto: Doctor Oana Spanu

Te-ai intrebat vreodata la cat timp ar trebui sa schimbi prosopul de baie sau lenjeria de pat si ce boli risti sa faci daca nu respecti termenul?

Dr. Oana Spanu (www.oanaspanu.ro), medic specialist Dermatologie, explica pentru Ziare.com cateva reguli de igiena de care cu totii trebuie sa tinem cont.

La cat timp trebuie sa schimbam prosopul de baie?

Prosopul se schimba la 2-3 zile, deoarece acumuleaza reziduuri de pe piele si bacterii.

Ce boli risca cei care nu respecta acest lucru?

Exista riscul de a transmite bacterii, ciuperci, de a agrava acneea sau eczema, infectii fungice la nivelul pielii.

Cat de des ar trebui sa schimbam lenjeria de pat?

Lenjeria de pat se va schimba la 5-7 zile maxim, de fiecare data la schimbare se va scutura/aspira salteaua si zona de pardoseala de sub saltea pentru a indeparta praful si acarienii.

Fata de perna trebuie schimbata mai des fata de cearsaf?

Fata de perna se schimba, de asemenea, la 5-7 zile.

Secretele dusului perfect

Unii specialisti recomanda dusurile simple fara sapun. Totusi, cat de des putem sa folosim sapunul fara sa afectam pielea?

Sapunurile, in special cele solide, folosite zilnic pe toata suprafata corpului, pot fi prea puternice si vor sensibiliza pielea, in sensul ca vor indeparta toate lipidele naturale, secretate de piele, cu rol protector. Astfel pielea noastra va pierde mai usor apa si va fi mai vulnerabila la factorii agresivi din mediul inconjurator, se va irita mai usor in contact cu imbracamintea.

Persoanele cu piele uscata (xeroza), adultii si copiii cu dermatita atopica trebuie sa spele pielea maxim o data pe zi, de preferat cu gel/ulei hipoalergenic pentru a o proteja, de asemenea se recomanda spalarea numai cu apa calduta.

Ar fi o idee buna ca adultii sa utilizeze mai des sapunuri pentru bebelusi? Acestea sunt mai sigure?

Sapunurile pentru bebelusi sunt mai blande, contin mai putini conservanti, coloranti si parfumuri, asadar un adult cu piele sensibila poate folosi in siguranta un sapun pentru bebelusi.

Multe produse de ingrijire sunt promovate ca fiind naturale. Cum stau lucrurile in realitate? Cum ne dam seama ca un produs nu este natural? Pretul este un indicator?

Pretul nu este un indicator. Un produs "natural" de calitate poate contine ingrediente din extracte din plante, pe ambalaj se va verifica termenul de valabilitate redus, care poate fi de doar trei luni de la deschidere.

Avantajul major este prezenta redusa sau absenta conservantilor (parabeni) si a colorantilor sintetici, este un produs mai putin nociv pentru piele. Atentie, persoanele cu istoric de alergii pot totusi dezvolta reactii cutanate de tip dermatita de contact sau urticarie la alergenii naturali din aceste produse.

Masti naturale de fata, pe care le faci in doar cateva minute

Ce parere aveti despre mastile naturale preparate acasa pentru tratarea tenului acneic? Dar despre cele pentru intretinere? Le recomandati?

Tenul acneic are nevoie de tratament recomandat de medic, in functie de forma de acnee, altfel cosurile pot lasa dupa vindecare pete maronii sau cicatrici severe. Mastile naturale pot fi adjuvante in refacerea pielii dupa ce s-a tratat acneea activa, altfel riscam iritarea pielii si chiar suprainfectii ale tenului cu agravarea acneei.

Pentru intretinerea pielii se pot folosi masti natural hidratante sau hranitoare, evitand sa le aplicam pe un ten sensibil, cu cuperoza si, mare atentie, nu ne expunem la soare dupa o astfel de masca.

Care sunt cel mai des intalnite mituri legate de ten?

"Pielea bronzata arata mai bine". Fals: Pielea expusa cronic la soare va imbatrani accelerat, prin procesul de fotoimbatranire sau fotoelastoza.

"Acneea se trateaza la soare". Fals: Leziunile active de acnee (cosurile) se pot usca in zilele in care stam la soare, insa apoi aceste zone se vor pigmenta intens, iar cicatricile rezultate pot fi mult mai accentuate.

"Am acnee, trebuie sa folosesc un fond de ten si o pudra cu putere mare de acoperire". Fals: Aceste produse sunt comedogenice, genereaza si intretin acneea, asadar se va folosi un fond de ten in baza apoasa, foarte fluid, iar pudra trebui evitata complet.

"Daca umblu la o alunita, risc sa fac un cancer de piele". Fals: Alunitele se evalueaza individual de catre dermatolog, daca prezinta risc, se vor indeparta imediat chirurgical in limite de siguranta si se va urmari evolutia. Cu cat este depistata si indepartata mai precoce o tumora de piele, cu atat riscurile de recidiva sau raspandire a cancerului sunt mai reduse.

Care sunt pasii pentru o ingrijire corecta a tenului?

Primordiala este demachierea din fiecare seara cu produsul adaptat tipului de ten, spalarea cu apa calduta pentru indepartarea reziduurilor de demachiant si de impuritati acumulate peste zi, hidratarea si hranirea tenului atat dimineata, cat si seara cu serum/crema, fotoprotectia vara-iarna pentru preventia imbatranirii premature, patarea tenului si prevenirea cancerului de piele.

Ce nu trebuie sa lipseasca din dulapiorul unei femei?

Demachiant, serum si crema SPF.

Care este cea mai mare greseala facuta de femei in privinta ingrijirii tenului?

Doua greseli frecvente si grave: nu se demachiaza deloc seara, se demachiaza si nu clatesc pielea cu apa, lasand practic toate reziduurile pe fata.

Multe persoane apeleaza la injectii cu toxina botulinica pentru a trata transpiratia. Este periculoasa aceasta procedura?

Hipersudoratia este extrem de neplacuta; cu toxina botulinica se vor trata strict zonele intens active (axile, palme, talpi), procedura efectuata corect nu prezinta riscuri, apa se pierde prin hipersudoratie pe restul suprafetei corporale. Evaluarea medicala dinaintea procedurii presupune investigatii amanuntite ale sistemului endocrin si altor afectiuni care pot fi cauza hipersudoratiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#reguli igiena locuinta, #regula schimbat lenjeria pat, #regula schimbat prosop baie, #dermatolog masti ten , #pielea