Ce sa faci ca sa iti protejezi pielea pe timpul iernii

Duminica, 21 Noiembrie 2010, ora 10:06
4524 citiri
Ce sa faci ca sa iti protejezi pielea pe timpul iernii
Foto: RealSimple

Pielea uscata si iritata reprezinta un semnal de alarma al organismului legat in principal de hidratare, iar aceasta nu este doar o problema de aspect si confort. O piele ale carei celule nu duc lipsa de apa actioneaza ca o bariera impotriva infectiilor bacteriene, a virusurilor si ciupercilor, hidratarea fiind controlata in special de lipide, substante uleioase produse de epiderma (stratul exterior al pielii) care impiedica evaporarea apei.

Uscarea pielii nu este insa cauzata doar de lipsa unei hidratari adecvate ci si de alti factori, cum ar fi varsta (in special in perioada menopauzei pielea produce mai putine lipide), mostenirea genetica (unele persoane sunt mai predispuse la a avea o piele uscata), baile si dusurile lungi si fierbinti (curata prea mult pielea de uleiurile naturale ale acesteia), fumatul (priveaza epiderma de oxigenul si nutrientii necesari, fiind extrem de toxic pentru aceasta), afectiunile cronice (diabet, dereglari ale tiroidei, boli de rinichi), anumite medicamente (antihistaminicele, antidepresivele), hainele cu tesaturi aspre.

De asemenea, un alt factor esential care duce la uscarea pielii il reprezinta, potrivit realsimple.com, schimbarile de vreme, si in special cele care apar odata cu instalarea iernii - temperaturi scazute, vanturi reci, umiditate scazuta si aerul uscat din interior.

Cateva reguli te pot ajuta insa sa iti protejezi pielea in anotimpul rece, daca le si aplici.

1. Redu numarul curatarilor

Pe timpul sezonului rece curata-ti fata o data pe zi, seara, pentru a indeparta impuritatile si machiajul, iar dimineata doar clateste-te. De asemenea, exfoliaza-ti pielea si tenul doar o data pe saptamana, fie folosind un prosop, fie un exfoliant bland.

2. Evita produsele pe baza de alcool

Alcoolul usuca pielea astfel ca, iarna, este bine sa te feresti de aceste produse, cum ar fi cele care tonifiaza sau care au efect astringent.

3. Fa dusuri mai scurte si cu apa calduta

Apa fierbinte, alaturi de folosirea sapunului, favorizeza indepartarea barierei naturale de grasime a pielii astfel ca vei accentua uscarea ei. De aceea, in lunile reci este indicat sa faci dusuri cu apa mai putin fierbinte si sa fie mai scurte, adica cinci minute aproximativ sau chiar mai putin.

Daca preferi baile lungi adauga in apa ovaz coloidal deoarece acesta are rolul de a hidrata si netezi.

4. Hidrateaza-ti pielea de doua ori pe zi

Daca te hidratezi bine, adica consumi o cantitate adecvata de apa, pielea va fi mai sanatoasa insa, pentru straturile exterioare ale acesteia este nevoie si de hidratare cu ajutorul cremelor astfel ca, in timpul lunilor reci, este esential sa aplici o crema hidratanta de doua ori pe zi - imediat dupa dus si inainte de somn. Cu cat este mai uscata pielea, cu atat ar trebui sa fie mai consistenta lotiunea sau crema pe care o folosesti.

5. Ai grija de maini

Mainile sunt de obicei mai uscate decat alte zone, in special din cauza mai multor substante chimice care actioneaza asupra lor, cum ar fi cele din detergenti. Pentru a le face sa fie mai fine poti sa le umezesti, sa aplici o crema foarte hidrantanta, un unguent chiar, si apoi sa le acoperi cu o pereche de manusi cateva ore, de preferat de bumbac. In plus, atunci cand iesi la aer rece ai grija sa porti mereu manusi, cele de piele fiind mai indicate pentru aceste situatii.

De asemenea, pentru portiuni cornoase, cum ar fi cele de la coate sau genunchi, poti folosi vaselina cosmetica.

Pe langa aceste reguli, este indicat sa iti iei si un umidificator de camera, dar trebuie sa ai grija sa il cureti periodic deoarece favorizeaza dezvoltarea bacteriilor, ciupercilor si mucegaiului in el.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#piele iarna, #ten iarna, #ingrijire ten iarna, #ingrijire piele iarna, #protejare piele iarna, #ingrijire piele anotimpul rece , #pielea