Cele mai comune mituri despre zahar

Joi, 01 Aprilie 2010, ora 19:23
3106 citiri
Cele mai comune mituri despre zahar

Chiar daca nu rontai toata ziua acadele, tot ai putea sa fii printre aceia care consuma, asemeni americanilor, 22 de lingurite de zahar pe zi (cele mai multe adaugate in mancare).

Daca nu te compari cu ei, poate preferi modelul canadian, cu 16 lingurite pe zi. Si chiar daca portia ta de zahar e mai mica, poate n-ar fi rau sa stii ca din 1970 pana in ziua de azi, consumul de zahar pe cat de locuitor a crescut, conform MSN, cu 20%.

Majoritatea zaharului il luam din dulciuri

Fals. Doar o treime provine din aceasta sursa, in rest putand fi vorba despre fructe, bauturi si chiar lapte. Doar ca organismul trateaza toate zaharurile la fel, folosind ceea ce transforma in glucoza si stocand sub forma de grasime surplusul.

Diferenta e ca zaharurile din fructe sunt absorbite mai lent, in timp ce cele din dulciuri maresc nivelul de zahar din sange la un nivel care devine periculos pentru artere, imbatranindu-le. In plus, zaharurile din fructe vin si cu nutrienti sub forma de vitamine, minerale etc.

Iar natura vine cu doze mici de zahar: 3 lingurite intr-un pahar de 220 de ml de lapte versus 8 lingurite, intr-o cutie de Cola. Iar merele sau laptele nu sunt consumate in aceleasi cantitati ca si inghetata, de exemplu.

Zaharul te face sa pari batrana

Adevarat. Prea multe dulciuri pot face ca pielea sa arate imbatranita, pentru ca zaharul este atras in colagen. In mod normal, aceasta proteina face pielea elastica si supla, dar cand se intalneste cu zaharul, isi schimba structura, nemaiputand sa-si faca treaba.

Zaharul face copiii hiperactivi

Fals. Un munte de studii (peste 23) arata ca zaharul nu are ca urmare hiperactivitatea.

Zaharul cauzeaza bolile de inima

Adevarat. Cand mananci mai mult zahar decat organismul tau poate sa arda, ficatul il transforma in grasime. La un moment dat, grasimea ajunge in sistemul circulator, unde poate bloca arterele.

Prea mult zahar mareste riscul de cancer

Cercetatorii suedezi au descoperit ca persoanele care au o dieta bogata in zahar sunt cu 70% mai predispuse la cancer pancreatic decat cele care nu sunt ahtiate dupa dulciuri. Este posibil ca portiile mari de zahar sa fie toxice celulelor, asa explicandu-se aparitia cancerului.

Tocmai de aceea, nutritionistii recomanda sa ne limitam macar zaharul pe care il putem controla (de vreme ce pe cel din mancare nu prea putem), oprindu-ne la 25 de grame in cazul femeilor si 38 de grame in cazul barbatilor.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#zahar boli inima, #zahar artere, #zahar cancer, #zahar piele, #zahar hiperactivitate copii, #zahar mituri , #pielea
Comentarii