Cele mai eficiente produse pentru a ne proteja vara de insecte

Joi, 07 Iulie 2016, ora 08:38
19299 citiri
Cele mai eficiente produse pentru a ne proteja vara de insecte
Foto: Clinica Hebra Dermatologie

Insectele sunt inamicul numarul 1 pentru iubitorii de natura, care petrec vara mult timp in aer liber.

Pentru a te bucura in voie de cateva ore in mijlocul naturii, fara teama de insecte, afla in continuare de la medicul Ana Maria Vlad, specialist dermato-venerologie, care sunt cele mai eficiente substante care te protejeaza si in ce produse se gasesc acestea.

DEET (N,N-dietil-meta-toluamide), substanta care se gaseste in produsele Off si Repelex, este eficienta impotriva tantarilor, capuselor si altor insecte. Poate fi folosita chiar si pentru bebelusi, incepand cu varsta de 2 luni.

Citeste si ce trebuie sa faci daca te musca o capusa

In concentratie de 7%, aceasta ofera aproximativ 2 ore de protectie, iar o concentratie de 20% asigura aproximativ 4 ore de protectie impotriva tantarilor si 7-8 ore impotriva capuselor.

DEET este cea mai veche substanta folosita pentru a ne proteja de aceste insecte, fiind utilizata ca referinta in evaluarea eficacitatii celorlalte. Cu toate ca substanta reprezinta un real ajutor mai ales pe timp de vara, ea prezinta totusi risc de afectare neurologica, in special pentru copii, atunci cand este folosita in exces si un timp indelungat, motiv pentru care in prezent se cauta alternative.

Icaridina (picaridina in USA) este ingredientul activ din gama Autan, Skin So Soft Bug Guard Plus Avon si este eficient impotriva tantarilor, capuselor si altor insecte la fel de suparatoare, putand fi folosit tot incepand cu varsta de 2 luni. Are eficacitate similara cu DEET, dar fara riscurile acestuia. O concentratie de 7% ofera 3-4 ore de protectie, iar 20% circa 6-8 ore.

Oil of lemon eucalyptus (OLE), extras dintr-o specie de eucalipt australian (Eucalyptus citriodora sau Corymbia citriodora), si Para-menthane-3,8-diol (PMD), varianta sintetica a celui dintai, sunt prezente in produsele Off Botanicals, Repel Lemon Eucalyptus sau Chicco anti Zanzara.

Ambele s-au dovedit a fi eficiente impotriva tantarilor si capuselor similar DEET, in concentratii mici oferind pana la 2-5 ore de protectie. Din pacate, OLE nu poate fi folosit la copiii sub trei ani (conform CDC - Centrul american de control al bolilor), dar poate fi utilizat de femeile insarcinate.

IR3535 (acid 3-[N-Butyl-N- acetyl]-aminopropionic) este eficient impotriva tantarilor si capuselor, avand o eficacitate similara DEET. Este substanta activa din Skin So Soft Bug Guard Plus Expedition.

Alternativele naturale - lamaita (citrodiol), scortisoara, geraniol, uleiul de soia sau uleiul de levantica au o eficacitate scurta (aproximativ 90 de minute), sunt bune impotriva tantarilor, dar efectul este incert in privinta capuselor.

Amestecurile de uleiuri esentiale sunt nerecomandate copiilor pentru ca pot provoca iritatii pe piele.

Permetrina este un insecticid puternic si poate fi folosit doar pentru haine si echipamente de camping, insa nu direct pe piele.

Produsele de mai sus nu sunt singurele care contin aceste ingrediente, iar unele sunt accesibile doar online.

Cum se folosesc produsele anti-insecte?

Produsele de protectie impotriva insectelor se aplica pe pielea neacoperita de haine sau pe haine si niciodata nu se folosesc pe zonele cu taieturi sau piele lezata.

Cand folositi spray-uri, NU aplicati direct pe fata, ci mai intai pe maini. Evitati zona ochilor, gurii si urechilor si spalati-va bine pe maini dupa aplicare.

Copiii nu trebuie sa-si aplice singuri solutiile! Un adult isi va aplica produsul pe maini, dupa care va intinde si pe pielea copilului.

Aplicati in strat subtire, de obicei e suficient.

La intoarcerea de la plimbare faceti dus sau spalati bine cu apa si sapun zonele pe care ati aplicat produsele.

Spalati hainele pe care ati aplicat insecticid.

Sper ca toate aceste masuri sa va protejeze de asaltul insectelor in aceasta vara!

Dr. Ana Maria Vlad, specialist dermato-venerologie

Hebra Dermatologie

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#Cum te feresti de insecte, #produse antiinsecte, #produse antiinsecte vara , #pielea