Stiai ca e gresit sa te dai cu crema de protectie solara cand ajungi pe plaja? - Interviu

Luni, 14 August 2017, ora 07:02
24126 citiri
Stiai ca e gresit sa te dai cu crema de protectie solara cand ajungi pe plaja? - Interviu
Foto: Anca Vlad

Chiar daca sezonul estival se va incheia in curand, vremea este foarte buna, iar plajele sunt in continuare pline de oameni care vor sa se bronzeze.

Daca mergi la mare, este crucial sa nu uiti sa folosesti lotiuni de protectie solara.

Medicul Ana Maria Vlad, specialist dermatolog (www.clinicadermatologie.ro), explica, intr-un interviu acordat Ziare.com, ce reprezinta cifrele de pe ambalajul acestor produse, cum trebuie sa le folosim, dar si unde gresim atunci cand le aplicam pe piele.

Specialistul ne-a explicat si de ce nu putem sa asimilam suficienta vitamina D, avand in vedere pozitia geografica a tarii noastre.

Ce reprezinta cifrele de pe produsele de protectie solara?

Pe ambalajele produselor de fotoprotectie intalnim de obicei doua informatii importante: SPF, adica gradul de protectie impotriva UVB (ultraviolete de tip B) si gradul de protectie impotriva UVA (ultraviolete de tip A).

Cifrele de pe un produs de fotoprotectie arata cat de eficace este acesta. Teoretic, o lotiune cu SPF 15 prelungeste de 15 ori timpul de expunere pana cand incepe sa se inroseasca pielea. Acest lucru nu inseamna ca folosind un produs de fotoprotectie putem sa prelungim expunerea la soare. El doar ne permite sa ne bucuram de soare in siguranta.

Cum trebuie sa le alegem?

In principiu, cel mai bun produs de fotoprotectie e cel pe care iti place sa-l folosesti pentru ca doar pe acela il vei folosi sistematic. Asigurati-va ca produsul de zi cu zi are un SPF de cel putin 15 si protectie UVA, iar cel pentru plaja cel putin 30, protectie UVA si eventual e rezistent la apa.

Pentru fata, alegeti un produs tip crema, pentru buze si zona perioculara puteti opta pentru un stick, iar pentru corp selectati mai curand o lotiune care e mai usor de intins uniform.

Exista anumite lucruri la care trebuie sa fim atenti? Sa evitam anumite substante? Sau, din contra?

Eticheta unui produs bun de fotoprotectie trebuie sa mentioneze: indicele SPF de minim 15, indicele de protectie UVA si daca produsul e rezistent la apa.

Ingredientele active din produsele de fotoprotectie sunt numeroase si se impart in 2 mari categorii: filtre chimice, care "absorb" ultravioletele, si filtre fizice, care reflecta razele (oxidul de titan si oxidul de zinc). De obicei, un produs contine o combinatie de filtre chimice sau de filtre chimice cu filtre fizice.

Produsele pentru copii mici si cele pentru persoane cu piele sensibila ar trebui sa contina doar filtre fizice si sa nu fie parfumate.

Care este varianta cea mai buna: solutia spray sau cea crema?

In prezent, cea mai buna varianta o reprezinta cremele sau lotiunile. Spray-urile sunt tentante, dar sunt mai dificil de aplicat uniform. In prezent, cercetarile sunt indreptate spre dezvoltarea de produse tip gel, non grase, mai bine tolerate cosmetic.

Pentru fata trebuie sa avem o lotiune separata de cea pentru corp?

Intr-adevar, e mai bine sa prevedem produse diferite pentru fata si corp. Fata este permanent expusa la soare si tocmai de aceea este recomandat sa aplicam crema de mai multe ori. E nevoie de un produs de preferat sub forma de crema, non comedogenic (adica sa nu provoace acnee) si eventual colorat.

Cum trebuie sa fie folosite cremele pentru o cat mai buna protectie?

Crema de fotoprotectie trebuie aplicata cu 15-30 minute inainte de iesirea din casa, uniform si in cantitate suficienta. Aceasta inseamna aproximativ o jumatate de lingurita pentru acoperirea fetei, gatului, urechilor sau sase linguri de crema pentru protejarea intregului corp, pentru un adult. Aplicarea trebuie repetata la doua ore sau dupa fiecare imbaiere.

Vezi si cum poti sa faci acasa propria lotiune solara

Ce gresesc oamenii cand folosesc aceste produse?

In viata reala, oamenii aplica aproximativ jumatate din cantitatea folosita pentru testarea eficacitatii in laborator, de aceea, e bine sa alegem un produs cu un indice de protectie mai mare pentru plaja - 30.

Alte greseli frecvente sunt aplicarea cremei de fotoprotectie atunci cand ajung pe plaja si omiterea anumitor zone (ceafa, urechi, pielea capului).

Desi unele creme de fotoprotectie sunt rezistente la apa, toate necesita reaplicare dupa o imbaiere.

O alta greseala frecventa este sa ne bazam exclusiv pe creme pentru fotoprotectie. Evitarea soarelui intre orele 10:00-16:00, haine cu fotoprotectie inglobata (mai ales pentru sporturile acvatice), palarii cu boruri largi si ochelarii de soare sunt masuri de fotoprotectie mai eficiente decat o crema.

Bineinteles, copiii sub un an nu ar trebui expusi la soare nici macar sub umbrele.

La ce pericole se supun oamenii care nu achizitioneaza aceste produse din magazine de specialitate sau farmacii, ci direct de pe plaja sau din alte locuri neavizate?

Atunci cand procuri un produs dintr-un loc neavizat, exista posibilitatea ca acel produs sa fie ineficient, ceea ce duce evident la arsuri solare. Uneori insa aceste produse pot fi chiar toxice provocand iritatii pe piele. Acest lucru e valabil pentru orice cosmetice, nu numai pentru produsele de protectie solara.

Cum putem deosebi un produs original de unul contrafacut?

E dificil sa deosebesti un produs original de unul contrafacut. Cel mai sigur e sa fie procurat din farmacii/supermarket, sa fie in termen de garantie, sa fie o firma cunoscuta si sa contina pe ambalaj informatiile necesare.

Un produs bun e automat mai scump. pentru ca inainte de a ajunge pe piata trece prin mai multe etape de testare, atat in laboratorul producatorului, cat si in laboratoare independente, ceea ce inseamna costuri mai mari.

Mai exista o polemica vizavi de faptul ca astfel de produse care contin si vitamina A nu ar fi bune. Este adevarat?

Vitamina A si derivatii sai sunt potentiali fotosensibilizanti (adica pot favoriza arsurile solare), de aceea, nu e indicat sa fie adaugati in cremele de fotoprotectie.

Avand in vedere pozitia geografica a Romaniei, cand si cum putem asimila cel mai bine vitamina D?

Sinteza de vitamina D se face sub influenta razelor UVB, care sunt maxime la pranz. Teoretic, in pozitia geografica a Romaniei, pentru o persoana obisnuita (fototipul 3 - cel mai frecvent in Romania), e nevoie de o expunere neprotejata de aproximativ 20 minute pentru a sintetiza doza necesara zilnica de vitamina D.

Dar aceasta durata variaza in functie de multi factori: culoarea pielii (cei cu pielea mai deschisa produc mai repede vitamina D decat cei cu pielea mai inchisa), gradul de poluare, cer partial acoperit, iar 10-15 minute de expunere neprotejata la pranz pot insemna o frumoasa arsura solara.

De aceea, cea mai sigura varianta de a ne asigura doza necesara de vitamina D sunt suplimentele, iar eficacitatea suplimentarii ar trebui verificata periodic prin analize de sange.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#produse protectie solara, #cifre produse protectie solara , #pielea