Stiai ca poti lua diverse boli din piscina si de pe sezlong, ba chiar si din apa marii?

Marti, 15 August 2017, ora 15:40
17906 citiri
Stiai ca poti lua diverse boli din piscina si de pe sezlong, ba chiar si din apa marii?
Foto: Pixabay

Exista persoane care evita sa faca baie in piscina, de teama de a nu lua boli de piele. Multi sufla si in iaurt in concediu, ferindu-se sa foloseasca prosoapele de la hotel, ba chiar acoperind cu ceva si lenjeria de pat.

De unde incep si unde se termina adevaratele riscuri legate de sanatate in perioada concediului si care sunt temerile ce pot fi incluse in categoria "paranoia" ne-a spus medicul dermatolog Sebastian Pop.

Potrivit acestuia, periculoasa nu e doar apa din piscina, ci si cea din jacuzzi, lacuri, apa marii si chiar ape curgatoare. "Bolile ce pot fi luate din apa, atat din piscine, cat si din apa marii, lacuri, rauri sau jacuzzi sunt cauzate de diversi germeni sau de chimicalele din apa, fiind adesea favorizate si de o ingrijire precara a pielii.

Cel mai frecvent apar: diareea, eczemele, infectiile cutanate, ale ochilor sau ale urechii, infectiile respiratorii, iritatia tractului respirator sau a ochilor", explica medicul pentru Ziare.com.

Riscam ceva daca folosim prosoape si lenjerie de pat de la hotel?

Intrebat daca putem avea probleme din cauza prosoapelor si lenjeriei de pat de la hotel si daca persoanele mai sensibile ar trebui sa ia cu ele in vacanta si o lenjerie de pat, medicul a raspuns negativ. "Lenjeria din hoteluri nu poate fi, de regula, o sursa de infectii. In functie de categoria de hotel sau pensiune, exista servicii specializate de curatare si sterilizare a lenjeriei si in general nu este recomandat sa calatorim cu propria lenjerie de pat.

Este bine insa sa ne asiguram ca aceasta este curata si a fost schimbata la inceputul sejurului".

In ceea ce priveste sezlongurile, "e adevarat ca acestea sunt rar curatate si asanate, de aceea nu este recomandat sa ne asezam fara un prosop de plaja, direct pe sezlong".

In functie de materialul acestuia, pot aparea reactii iritative, dermatite de contact sau toxice, mai explica medicul.

Am vrut sa aflam ce pot face persoanele mai sensibile, pentru a nu se alege cu probleme dobandite in timpul vacantei la mare. Recomandarea medicului, mai ales in ceea ce-i priveste pe copii si pe cei cu imunitatea scazuta, este aceea de a se feri sa inghita apa atunci cand inoata, sa poarte ochelari de inot si sa-si hidrateze bine pielea, astfel incat aceasta sa devina o bariera greu de trecut.

Protejeaza-ti pielea de radiatiile UV, pentru ca scad imunitatea si favorizeaza infectiile

"In plus este important, daca ne aflam la plaja, sa ne protejam de radiatia UV, care in afara efectelor nocive pe care le poate avea la nivelul pielii, poate sa scada si imunitatea locala la nivelul tegumentului", astfel ca se pot instala infectiile cutanate bacteriene sau virale, mai explica dr. Sebastian Pop. Pot aparea eczeme, herpes sau chiar negi.

Medicul ne-a explicat si in ce conditii pot aparea probleme dupa ce am calcat desculti in dusuri comune. "Riscurile mersului descult in dusuri comune, sali de sport, piscine etc. deriva tot din lipsa unei ingrijiri si hidratari corespunzatoare a pielii. O piele deshidratata sau uscata poate foarte usor sa se infecteze cu orice tip de germeni de pe jos sau din apa.

Cand stam foarte mult timp in apa si ne deshidratam, evident ca putem sa ne trezim cu o infectie la nivelul picioarelor sau in alte locuri la nivelul tegumentului. De aceea este recomandabil sa folosim papuci de plaja si sa rehidratam pielea dupa perioade mai lungi de stat in apa".

Recomandarea dr. Sebastian Pop este sa ne adresam regulat unui medic, medic generalist sau medic dermatolog, mai cu seama daca au aparut probleme de sanatate dupa concediu.

"Daca in timpul concediului au aparut probleme medicale, cel mai bine este sa ne adresam direct medicului si sa evitam tratamentele necorespunzatoare, automedicatia sau tratamentele 'dupa ureche', pentru ca de multe ori acestea pot agrava situatia si problemele se pot croniciza", avertizeaza el.

Citeste si Cum purtam lentile de contact la piscina si la mare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#boli piele piscina, #boli piele prosop lenjerie pat hotel, #germeni dus comun talpi, #probleme piele sezlong , #pielea