Tot ce trebuie sa stii despre tratamentele laser

Sambata, 14 Martie 2020, ora 07:49
7318 citiri
Tot ce trebuie sa stii despre tratamentele laser
Foto: Clinica Hebra Dermatologie

Tratamentele LASER au devenit atat de raspundite si trateaza o multitudine de probleme dermatologice, incat este imposibil sa nu fi auzit de ele.

Doctorul Camelia VASU, specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, a raspuns pentru Ziare.com la cele mai intalnite intrebari cu privire la aceste tratamente.

De ce este recomandat ca tratamentele cu laser sa fie efectuate in lunile friguroase?

Tratamentele cu laser pot fi insotite de sezatie de arsura si disconfort, care sunt mai greu de tolerat in lunile calduroase, mai ales vara. Mai important de atat este faptul ca majoritatea interventiilor LASER sunt insotite de inflamatie care, in prezenta soarelui, poate duce la pigmentare post-inflamatorie. Din acest motiv medicii evita efectuarea tratamentelor LASER in lunile insorite, mai ales daca este vorba de afectiuni si leziuni extinse localizate in zone expuse la soare.

In ce afectiuni/probleme estetice s-au dovedit cu adevarat eficiente aceste tratamente?

Tratamentele LASER sunt indicate pentru tratamentul leziunilor vasculare precum hemangioame, vase dilatate, vene inestetice, indepartarea de leziuni benigne precum veruci, papiloame, keratoze, reducerea pigmentarii, rozacee, epilare cu efect prelungit, cicatrici post acnee, rejuvenare, indepartarea de tatuaje si stergerea ridurilor fine.

De cate proceduri, cu aproximatie, este nevoie pentru un efect satisfacator? Trebuie repetat tratamentul dupa o anumita perioada?

Numarul de sedinte depinde de tipul de LASER folosit si afectiunea tratata. In multe cazuri este necesara o singura sedinta, cu exceptia situatiilor in care zonele de tratat sunt mai extinse sau atunci cand tratamentele sunt efectuate in trepte, cu scopul de a evita rezultate nedorite precum cicatrici sau pigmentare inestetica. In unele situatii, cum ar fi hemangioamele mari, pigmentarea, rozaceea, vasele inestetice, este nevoie de sedinte de intretinere intre 6-18 luni deoarece afectiunile pot recidiva in ciuda tratamentului.

Exista contraindicatii pentru anumite categorii de pacienti?

Tratamentele LASER sunt evitate in cazul pacientilor care sufera de boli asociate cu fotosensibilitate sau care sunt declansate de lumina, precum lupus eritematos, porfirie, in cazul gravidelor, persoanelor care sufera de epilepsie sau celor care au tendinta sa dezvolte cicatrici cheloide, mai ales daca indicatia de tratament este pur estetica.

Exista riscuri?

Ca si in cazul altor proceduri cosmetice, si tratamentul laser prezinta anumite riscuri, cum ar fi: aparitia de umflaturi, eczema, hiperpigmentare, cicatrici, roseata, insa urmand instructiunile de ingrijire pre si postprocedura recomandate de catre medicul dermatolog putem reduce riscul de aparitie a acestor complicatii.

Cat dureaza recuperarea

Tratamentul LASER nu este considerat o procedura chirurgicala, astfel incat pacientii pot parasi cabinetul dermatologic imediat dupa. Vindecarea dureaza, de obicei, intre 3 si 10 zile. Ca regula, cu cat zona de tratament este mai mare si cu cat laserul actioneaza la un nivel mai profund al pielii, cu atat timpul de recuperare este mai lung. In timpul recuperarii, in zona tratata poate aparea un peeling usor, fiind recomandata evitarea spatiilor unde exista un risc mai crescut de infectie - cum ar fi sala de sport sau bazinele de inot.

Doctor Camelia VASU, specialist dermatolog

Clinica Hebra Dermatologie

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Totul despre tratamentele laser, #tratamentele laser afectiuni , #pielea