Cum sa va examinati singuri alunitele de pe corp

Sambata, 18 Iunie 2011, ora 22:00
20834 citiri
Cum sa va examinati singuri alunitele de pe corp

Cand vine vorba de cancer de piele, avertismentele medicilor nu inceteaza sa ne aduca aminte de riscurile expunerii necontrolate la soare si de alunitele care ne apar pe piele. Ca sa nu va panicati de fiecare data cand vi se pare ca v-a mai rasarit o alunita mica, iata cateva sfaturi utile pentru autoexaminare.

Este indicat sa verificati periodic, macar o data pe luna, in special in perioada de vara, daca alunitele pe care le aveti pe corp si-au schimbat forma ori culoarea sau daca au aparut altele noi. Pana si medicii recomanda atentie la aceste detalii, astfel incat daca vi se pare ceva suspicios, sa puteti merge la un control complex. Depistarea din timp a oricarei probleme aduce mari sanse de vindecare.

Asa ca sa vedem cum trebuie procedat: cel mai bun moment pentru verificarea atenta a pielii este dupa ce ati facut dus sau baie. Este important ca in incapere (baie, coridor, dormitor) sa aveti lumina foarte buna si o oglinda mare, cel putin cat voi de inalta. Ca sa puteti vedea si locurile mai greu accesibile este indicata o oglinda mica, cu maner. Astfel inarmati, incepeti verificarea de la fata (nu uitati urechile), coborand spre piept, stomac si picioare.

Nu va grabiti! Este important sa cercetati fiecare parte a corpului pe indelete. Pentru verificarea spatelui, folositi oglinda de mana: porniti de la gat, imediat de la baza parului si mergeti pana la talpi. Cercetati si incheieturile, dosul genuchilor, degetele de la maini si picioare sau zona de sub brate, precum si cea genitala. Cu ajutorul unui pieptene, dati la o parte suvite de par si verificati si scalpul capului.

Ce cautati? In primul rand, modificari ale alunitelor pe care le aveti (din nastere sau aparute in timp). Daca li s-a schimbat culoarea, forma sau simetria, este posibil sa indice o problema. Apoi, orice aparitie noua pe piele - este bine sa o verifice un medic, daca ati descoperit-o. Fiti atenti si la leziuni care nu se mai vindeca si din care mai curge lichid. Si, nu in ultimul rand, modificari subcutanate sau umflaturi bizare, pe care nu le-ati avut pana acum si care se simt la atingere sau se vad cu ochiul liber.

Metoda cel mai des intalnita de examinare se numeste ABC - asimetrie, margine (border, in engleza) si culoare. Astfel, lipsa de simetrie intr-o alunita poate indica o problema. La fel, marginile neregulate, crestate sau care dispar in pielea dimprejur. Culorile negru, rosu, alb sau alte variante in afara de maro nu aduc vesti bune.

Alti doi indicatori importanti sunt diametrul (daca sunt mai mari decat varful unei radiere si nu le aveti din nastere, alunitele respective trebuie verificate) si profilul - daca alunitele nu sunt la baza pielii, ci se inalta, ar fi bine sa mergeti la un control. Nu sunt neaparat canceroase, dar mai bine sa fiti siguri! Si nu uitati de controlul dermatologic regulat - este mai sigur sa va consultati cu un specialist, mai ales daca, in urma autoexaminarii, aveti suspiciuni.

Citeste mai mult despre Cum sa va examinati singuri alunitele de pe corp pe Think Outside The Box

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#alunite examinare, #control alunite, #cancer piele alunite, #culoare alunite cancer, #forma alunite cancer , #pielea