Cum tratam petele pigmentare - laser sau IPL?

Sambata, 14 Aprilie 2018, ora 10:53
17179 citiri
Cum tratam petele pigmentare - laser sau IPL?
Foto: Doctor Laurentiu Vladau

Desi unele pete pigmentare, cum ar fi cele cauzate de acnee, pot sa isi piarda din intensitate in timp, in majoritatea cazurilor de pigmentare a pielii cele mai bune rezultate se obtin cu ajutorul unor tratamente dedicate, efectuate in cabinetele dermatologice.

Ziare.com a stat de vorba cu doctorul Laurentiu Vladau, specialist dermatolog, despre doua dintre cele mai eficiente proceduri de tratare a acestei probleme: IPL si laser, pentru a afla care sunt diferentele dintre ele si daca este una mai eficienta decat cealalta.

Tratamentul laser

Laserele au revolutionat tratamentul multor afectiuni dermatologice, printre care si depigmentarea pielii. Tratamentul laser este, in prezent, unul dintre cele mai eficiente proceduri de indepartare a semnelor nedorite aparute pe piele, cum ar fi cele cauzate de inaintarea in varsta, cele solare si pistruii.

Nu este necesara nicio pregatire in prealabil pentru procedura si nici aplicarea de crema anestezica local, dar este important ca pielea sa nu fie bronzata si sa nu prezinte urme de machiaj. Eficienta procedurii depinde de cauza aparitiei petelor si de zona aflata sub tratament, iar in cazul in care pigmentarea este doar superficiala, primele rezultate vor fi observate dupa 1-3 sedinte.

Imediat dupa tratament, zona se va inrosi si poate aparea, in unele cazuri, senzatia de arsura de scurta durata. Daca sunt tratate suprafete mari sau multe pete, poate fi observata umflarea ariei tratate. Utilizarea unui produs de protectie solara SPF50 cu spectru larg este esentiala pentru a minimiza riscul de repigmentare sau chiar hiperpigmentare.

Tratamentele IPL

Lumina intens pulsata (IPL) reprezinta o alta varianta eficienta in tratarea unor probleme diverse ale pielii: foto imbatranirea, petele de varsta, petele aparute ca urmare a expunerii la soare sau roseata cauzata de capilarele rupte. Procedura este ideala pentru pacientii care au un stil de viata activ, deoarece nu necesita o perioada de refacere si are un risc scazut de aparitie a efectelor secundare.

Atunci cand este folosita lumina intens pulsata (IPL), la fel ca si in cazul tratamentului laser, este important de stabilit cat de precis posibil nivelul la care este situat pigmentul in raport cu straturile pielii. Medicii dermatologi pot folosi o lampa speciala cu lumina fluorescenta numita lampa Wood pentru diagnostic, fiind de preferat ca aceste metode sa fie folosite de specialisti experimentati deoarece riscul de pigmentare paradoxala sau chiar arsuri este mai mare.

In cadrul tratamentului cu lumina intens pulsata (IPL) sunt necesare minimum 3 sedinte pentru a observa o ameliorare in zona tratata, cu toate ca in unele cazuri rezultatele pot fi vizibile dupa prima sedinta.

Este important de stiut ca tratamentul pigmentarii faciale dupa expunerea la soare necesita o abordare serioasa care combina produse topice care stopeaza pigmentarea si proceduri repetate, pe parcursul a 6-12 luni. Exista un risc crescut de recaderi dupa tratament si din aceasta cauza folosirea permanenta a cremelor de fotoprotectie precum si creme depigmentante de intretinere sunt foarte importante.

Sanatate la-ndemana cu dr. Laurentiu Vladau: Afectiuni ale pielii care prevestesc boli grave

Doctor Laurentiu Vladau, specialist Dermato-venerologie.

Clinica Hebra Dermatologie

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#Cum tratam petele pigmentare, #tratament pete pigmentare , #pielea