Fereste-te de intoxicatia solara!

Luni, 14 Iunie 2010, ora 07:07
6597 citiri
Fereste-te de intoxicatia solara!

O expunere indelungata la soare poate avea urmari foarte grave asupra organismului tau si trebuie sa te feresti pe cat de mult poti de razele daunatoare.

Intoxicatia solara este o reactie alergica a pielii la razele ultraviolete ale soarelui. Aceasta afectiune se poate trata acasa fara probleme, insa cel mai bine este sa iti iei masurile de precautie necesare pentru a preveni intoxicatia solara.

Intoxicatia solara este de fapt o forma severa a arsurilor solare si in termeni medicali este cunoscuta sub numele de fotosensibilitate sau fotodermatita si se manifesta prin inflamarea fetei, a buzelor, a mainilor sau/si a picioarelor.

Oamenii care au un continut mai mic de melanina in piele trebuie sa aiba mai multa grija de pielea lor, deoarece prezinta un risc marit de a suferi de aceasta afectiune.

In afara expunerii la soare, aceasta afectiune poate fi provocata si de prezenta unor anumite substante chimice in produsele de protectie solara, produse cosmetice si parfumuri, arata Buzzle.

Simptome

Spre deosebire de simptomele arsurilor solare, care includ roseala pielii, eruptii cutanate si descuamarea pielii, intoxicatia solara prezinta si unele simptome suplimentare precum febra, greata, ameteli, puls rapid, respiratie rapida si deshidratare.

Aceste simptome se vor agrava in urmatoarele 12-14 ore de la expunerea la soare.

Tratament

Pentru a putea trata afectiunea trebuie stabilit de la inceput cauza principala, adica expunerea la soare sau efectul unor anumite produse chimice. Tratamentele sunt intotdeauna lente. Nu exista o solutie rapida sau medicamente ce pot trata imediat efectele intoxicatiei solare.

Din momentul in care ai observat ca suferi de aceasta afectiune, trebuie sa minimalizezi expunerea la soare, sa porti haine ce te ajuta sa te feresti de razele solare, sa nu iesi din casa fara a avea capul acoperit. De asemenea, evita sa mergi la solar.

Persoanele cu simptome severe de intoxicatie solara trebuie sa isi hidrateze corpul cat mai bine si cat mai rapid posibil. In primul rand trebuie sa bei foarte multa apa si sa faci din cand in cand dusuri reci.

Daca ai mai mult timp la dispozitie, intra cu tot corpul in apa mai rece, in care nu vei adauga sare de mare, spumant sau orice alta substanta iritanta. Nu exagera nici cu timpul petrecut in apa, adica nu sta mai mult de 20 de minute.

De asemenea, este foarte important sa intrerupi folosirea protectiei solare sau a oricarui produs din cauza caruia ai aceasta afectiune.

Poti avea probleme atunci cand nu iti dai seama care dintre produsele folosite iti fac rau. Solutia este sa le elimini din folosinta unul cate unul.

Daca buzele sunt foarte afectate de intoxicatia solara, aplica un gel pe baza de aloe vera sau smulge o fruza de aloe vera si stoarce gelul. Si bucatile reci de castravete fac minuni in astfel de situatii.

Citeste si:
Noua generație de politicieni români de top
Noua generație de politicieni români de top
La nivelul individual, noua generație de politicieni români de top (premieri și candidați la președinție, ori doar șefi de partide politice semnificative) se caracterizează prin...
Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”
Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”
Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a declarat într-o intervenție la televiziunea de stat de la Chișinău că că o mare parte din judecătorii care au plecat din sistem, au făcut acest...