Trucuri pentru ingrijirea pielii dupa 50 de ani. Consumul constant al unui anume tip de alimente ajuta enorm

Joi, 12 Noiembrie 2020, ora 01:15
14430 citiri
Trucuri pentru ingrijirea pielii dupa 50 de ani. Consumul constant al unui anume tip de alimente ajuta enorm
Foto: Facebook/Ce se poarta

Curatarea pielii este o necesitate, mai ales odata cu inaintarea in varsta. Pe masura ce anii trec, pielea devine mai uscata si are nevoie de hidratare suplimentara. Varsta, daunele provocate de expunerea excesiva la soare in tinerete, menopauza (respectiv andropauza) - toate isi pun amprenta in primul rand pe pielea noastra. E ceva de facut?

Da, raspund specialistii dermatologi. Ideal ar fi sa ne preocupe inca din tinerete grija pentru tenul nostru, dat fiind ca este singurul "ambalaj" de care dispunem in viata aceasta si defilam cu el peste tot, nu il putem ascunde nicicum.

Odata cu inaintarea in varsta, pielea sufera oricum o serie de modificari fiziologice. In primul rand, celulele epidermei nu se mai elimina la fel de usor, iar fibrele de colagen si elastina se degradeaza.

Peste asta, intervine si forta gravitationala, care trage pielea in jos, determinand semnele clasice ale imbatranirii pielii: liniile fine in jurul ochilor, liniile de expresie de la colturile gurii si de pe frunte, pielea lasata.

Pierderea de masa osoasa la nivelul craniului, pe masura inaintarii in varsta, afecteaza si ea aspectul. Multor oameni le apar falduri nasolabiale, acele linii intre nari si colturile gurii, si riduri de "marioneta", care se intind de la colturile gurii pana la barbie - un rezultat al schimbarilor produse in oasele faciale, si nu in structura pielii.

In plus, scade capacitatea epidermei de a lupta impotriva infectiilor, de a percepe senzatiile si de a regla temperatura corpului. Si, dupa cateva decenii de transmitere de instructiuni pentru producerea de noi celule, ADN-ul din celulele pielii se deterioreaza, permitand cresterea necontrolata a acestora si avand drept rezultat cancerul de piele.

O parte a procesului de imbatranire este determinata genetic. Asa cum mostenirea genetica determina culoarea ochilor si daca parul este cret sau drept, genele determina si daca pielea isi va pastra textura ferma pana la 60-70 de ani sau va incepe sa faca riduri si sa se lase dupa 40 de ani.

Insa, cea mai importanta cauza a deteriorarii pielii nu este batranetea, ci expunerea la soare si neglijarea ingrijirii ei.

Doc.ro a notat cateva sfaturi pentru un ten frumos chiar si dupa 50 de ani:

Creme cu factor de protectie solara

Preventia cancerului de piele si a ridurilor timpurii incepe inca din frageda tinerete: expunerea in exces la soare si lipsa cremelor cu factor de protectie sunt greseli care se pot razbuna crunt. Dar pielea trebuie protejata si dupa de 50 de ani, pentru ca gradul sau de protectie naturala este mult mai scazut decat in tinerete. Asadar, folositi o crema cu factor de protectie solara ridicat, cel putin 30, de fiecare data cand iesiti din casa, chiar daca nu este soare.

Cel mai probabil, la 50 de ani decontati deja daunele provocate de soare de-a lungul anilor, deci ridurile au inflorit pe fata voastra. In plus, varsta scade nivelul hormonilor, iar asta agraveaza starea ridurilor si calitatea pielii, care incepe sa se deshidrateze accentuat. Folositi in fiecare dimineata o crema hidratanta - pentru fata, gat si decolteu - si in fiecare seara, o crema antirid.

Atentie la ingrijirea mainilor

Petele de varsta de pe maini incep sa se evidentieze dupa 50 de ani. Le puteti preveni, aplicand crema de protectie solara si pe maini. Daca petele deja s-au instalat, foarte utile sunt produsele exfoliante, care elimina celulele moarte ale pielii, si produsele de iluminare, care ajuta la estomparea petelor.

Deasemenea, mainile se deshidrateaza si ele odata cu inaintarea in varsta si pierd si colagen si grasime, ceea ce poate face ca venele si oasele sa iasa in relief si pielea sa arate incretita sau transparenta. Pentru a preveni asta, obisnuiti-va sa folositi crema hidratanta pentru maini, de mai multe ori pe zi, iar cand spalati vase, faceti curatenie sau lucrati in gradina, puneti-va manusi.

Multe fructe si legume

Frumusetea si sanatatea pielii nu se intretin doar de la exterior, ci si din interior. Colagenul este cel care confera pielii aspectul tanar si elastic, dar pe masura ce nivelul de estrogen scade, scade si colagenul din piele. Consumul de alimente bogate in antioxidanti asigura pielii fermitate mai indelungata.

Alegeti fructe si legume viu colorate. Deasemenea, soia e foarte benefica, deoarece este bogata in izoflavone - compusi care actioneaza ca un fel de estrogen in organism, astfel ca ajuta la reducerea modificarilor survenite odata cu varsta, cum ar fi subtierea pielii. Expertii considera ca 50 mg de izoflavone pe zi (aproximativ 85 de grame de tofu) ajuta spectaculos femeile aflate la menopauza - si nu doar in ceea ce priveste aspectul pielii.

Echilibru psihic

Stresul poate usca si sensibiliza pielea in asemenea masura, incat sa declanseze afectiuni serioase, precum psoriazisul. Pentru combaterea stresului puteti incerca yoga, meditatie sau exercitii de respiratie - toate relaxeaza si elibereaza mintea de griji.

Activitate fizica

Exercitiile fizice fac mai mult decat sa tonifice musculatura: atenueaza stresul si stimuleaza circulatia, care incepe sa incetineasca odata cu inaintarea in varsta. Fluxul suplimentar de oxigen si sange in tesuturi ajuta si pielea sa arate mai luminoasa si mai sanatoasa.

Somn pe saturate

Somnul este sfant nu doar pentru aspectul pielii, ci pentru sanatatea intregului organism - este momentul in care toate organele interne se odihnesc si se regenereaza, incarcandu-se cu energie pentru ziua urmatoare. Privarea de somn duce la epuizare si la imbatranirea accelerata a tuturor organelor, inclusiv a pielii, care este cel mai mare organ al corpului.

Astfel, nu e de mirare ca lipsa somnului se citeste imediat pe chip: cearcane, pungi sub ochi, ten palid si uscat. Dupa cum si beneficiile somnului se vad imediat: pielea este mai proaspata si mai luminoasa, cearcanele si pungile dispar.

Deficitul de somn, pe termen lung, provoaca dezechilibre hormonale si metabolice uriase, deseori iremediabile, astfel ca e foarte important sa dormiti cate sapte-noua ore, in fiecare noapte. Pentru un somn odihnitor, nu beti alcool si cofeina seara, tineti-va departe de ecrane si, cu o ora inainte de culcare, incercati sa va relaxati - cu o baie calda, muzica si o carte buna.

Cititi si:

Trucuri pentru o baie relaxanta

Kievul a suspendat serviciile consulare pentru ucrainenii din străinătate apți de luptă. ”Există un război în țara noastră”
Kievul a suspendat serviciile consulare pentru ucrainenii din străinătate apți de luptă. ”Există un război în țara noastră”
Furnizarea de servicii consulare bărbaților ucraineni din străinătate va fi suspendată, conform declarațiilor ministrului Afacerilor Externe de la Kiev, Dmitro Kuleba. În curând vor fi...
Când ești cu adevărat bătrân? Aceste răspunsuri te vor uimi
Când ești cu adevărat bătrân? Aceste răspunsuri te vor uimi
Care este vârstă la care poți fi considerat bătrân? Un experiment social a arătat că, cu cât o persoană este mai tânără, cu atât va considera că bătrânețea este la o vârstă mai...
#frumusete, #varsta, #piele, #protectie solara, #cancer de piele, #riduri , #pielea