Mergi la piscina in aceasta vara? Ce afectiuni risti si cum te poti proteja - Interviu

Luni, 14 August 2017, ora 06:13
11341 citiri
Mergi la piscina in aceasta vara? Ce afectiuni risti si cum te poti proteja - Interviu
Foto: Pixabay/Unspalsh

Intr-o zi ca azi, cu maxime prognozate de peste 30 de grade, balaceala intr-o piscina suna foarte imbietor.

Te-ai gandit insa la ce riscuri te supui atunci cand mergi la piscina? Dr Laurentiu Vladau, specialist dermato-venerologie (Clinica Hebra Dermatologie), a vorbit intr-un interviu acordat Ziare.com despre pericolele care ne pandesc atunci cand mergem la bazin.

Specialistul ne-a explicat ce afectiuni riscam, dar si ce solutii avem la indemana pentru a nu ne imbolnavi.

Este sezonul cald in care fiecare dintre noi incearca sa se racoreasca - fie la mare, fie la piscina. Care sunt pericolele care ne pandesc atunci cand mergem la piscina?

Arsurile solare sunt problemele care apar cel mai rapid si frecvent in sezonul cald, mai ales atunci cand mergem la piscina sau plaja si ne lasam purtati pe val de activitatile in aer liber alaturi de prieteni.

Surprinzator sau nu, bronzul este la fel de periculos. Chiar daca pe termen scurt nu pare important si nici daunator, el reprezinta un mecanism de aparare a pielii impotriva razelor ultraviolete. In aceasta situatie, melanocitele produc mai mult pigment numit melanina, care este transferata stratului superficial al pielii pentru a absorbi razele ultraviolete.

Bronzul, amintit mai sus, reprezinta o masura disperata a pielii de a spune ca ne-am expus prea mult la soare. Cu alte cuvinte, atunci cand ne bronzam, pielea deja a suferit din cauza efectelor daunatoare ale razelor ultraviolete care degradeaza ADN-ul celular si este predispusa la imbatranire precoce si, posibil, cancer de piele pe termen lung.

Cum ne putem proteja?

Cremele de fotoprotectie impotriva razelor UVB si UVA cu factor 30+, cat mai rezistente la apa, sunt de nelipsit in aceste situatii.

Ce afectiuni riscam sa facem dupa ce mergem la piscina? Care sunt mai periculoase daca nu le tratam la timp?

Atunci cand mergem la piscine aglomerate, avem o tendinta naturala sa ne gandim la diverse boli transmisibile de la alte persoane afectate. Din sfera dermatologica, intr-adevar, exista o serie de boli infectioase care pot fi transmise in aceste situatii.

Voi enumera cateva din cele mai frecvente. Verucile vulgare sau negii sunt leziuni virale produse de virusul papiloma virus uman si apar in general la nivelul talpilor si in jurul degetelor de la picioare, daca le contactam la piscina.

Molluscum contagiosum este un virus care se manifesta prin leziuni de culoare pielii, multiple, cu diametru de cativa milimetrii, cu o usoara depresiune in centru, care pot sa apara oriunde la nivelul corpului, inclusiv regiunea genitala.

Stafilococul auriu este o bacterie care poate infecta pielea iritata sau ranile deschise, avand drept rezultat aparitia de infectii cutanate manifestate prin pustule, cruste, roseata sau leziuni zemuinde la locul infectiei.

Pseudomonas este o alta infectie care poate fi contractata mai ales in piscinele incalzite sau jacuzzi. Aceasta poate duce la aparitia de pustule, cosuri mari, dureroase si rezistente la tratamentele uzuale, mai ales la nivelul spatelui.

Ciupercile pot fi frecvent contactate la piscina sau sauna. La nivelul pielii ele pot produce descuamare, roseata, mancarime, frecvent la nivelul talpilor si intre degetele de la picioare.

Persoanele cu boli dermatologice preexistente sunt cel mai afectate de aceste infectii, deoarece au o bariera cutanata alterata, cu piele inflamata, excoriata, prada usoara pentru infectii.

Cum ne putem proteja? Ce reguli trebuie sa urmam?

In ceea ce priveste preventia, cea mai eficienta masura este, de fapt, aceea de a nu raspandi chiar noi infectiile de mai sus prin tratamentul precoce si evitarea piscinelor, saunelor atunci cand ne stim cu "musca pe caciula".

Precautii de bun simt, cum ar fi evitarea piscinelor care apar neingrijite si suprapopulate si care putin probabil sa verifice cantitatea de clor si sa asigure o curatare frecventa.

La fel de importanta este si folosirea prosoapelor personale si nu a celor inchiriate, evitarea purtarii direct pe piele a echipamentelor pentru sporturi nautice inchiriate si folosirea de creme care ne protejeaza impotriva intepaturilor de insecte daca dorim sa petrecem pe plaja in prag de seara.

Aceste precautii sunt, de cele mai multe ori, de ajuns, pentru a ne bucura de "balaceala" atat de mult asteptata.

Cat de mult ne afecteaza pielea clorul din piscina?

Clorul este un aditiv important in apa piscinelor. O apa clorinata suficient ne va proteja de multe infectii transmisibile, precum cele enumerate mai sus.

O cantitate excesiva de clor poate irita insa pielea si duce la aparitia de dermatite iritative, manifestate prin roseata, descuamare, mancarime.

Persoanele cu piele sensibila sau istoric de boli cutante, cum ar fi dermatita atopica, sunt mai predispuse. Pentru a evita actiunea iritativa a clorului, trebuie sa facem dus cat mai des, ideal imediat dupa ce iesim din piscina si sa aplicam o crema hidratanta macar o data, la sfarsitul zilei.

Citeste si de ce trebuie sa faci dus inainte sa intri in piscina

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#riscuri baie piscina vara, #afectiuni baie piscina vara , #pielea