Noi reguli de protectie solara

Vineri, 08 Iunie 2012, ora 08:10
5377 citiri
Noi reguli de protectie solara

Incidenta cancerelor de piele este in crestere, iar cauzele sunt multiple. De la poluare si reducerea stratului protector de ozon, pana la intensificarea in limite normale a activitatii solare. Dar cea mai importanta cauza este faptul ca oamenii nu stiu sa foloseasca eficient nici cremele antisolare, nici masurile de protectie solara.

Un studiu a dovedit ca oamenii aplica gresit regulile de protectie solara. Studiul a fost prezentat recent la Academia Americane de Dermatologie. Cea mai frecventa gresala este folosirea unor creme cu un factor de protectie solara prea mic pentru a asigura o protectie reala, scrie health yahoo .

Studiul a mai dovedit ca greselile sunt principala cauza care a dus la cresterea incidentei cancerelor de piele, inclusiv utilizarea de creme cu ingrediente care cresc riscul aparitiei cancerelor de piele. Oamenii neglijeaza protectia buzelor, a mainilor, si renuna la ochelari de soare, fapt care creste dramatic riscul de a face cataracta, la varste mici. Mai trebuie spus ca incidenta cazurilor de melanom, forma cea mai grava de cancer de piele, a crescut de opt ori la femeile sub 40 de ani si de patru ori la barbatii.

Iata un ghid expert pentru prevenirea cancerului de piele:

Regula veche spune sa aplici crema de protectie in strat subtire cu 30 de minute inainte de a te expune la soare.

Regula noua: aplica un strat gros ca o glazura pe tort. Cei mai multe dintre noi aplica doar un sfert din cantitatea necesara de crema ceea ce face ca o crema cu factor de protectie 30, de exemplu, sa fie echivalentul unei creme cu factor 10.

O alta gresala este ca nu aplicam suficienta crema pe maini, piept si gat, ceea ce nu doar ca duce la cresterea cazurilor de cancer, dar duce la imbatranirea prematura a pielii. Nu ocolii buzele! Cazurile de cancer localizate la buza inferioara este in crestere, acesta fiind o forma grava si agresiva de cancer.

Regula veche spune ca un factor de protectie mare este mai bun.

Regula noua: esti bine protejat cu o crema cu factor de protectie 30. Cifrele mari creaza o falsa iluzie de protectie si securitate. Cremele cu factor de protectie 30 ofera protectie de 97 la suta, fata de 90 la suta, cat este protectia asigurata de cremele cu factor de protectie 15.

Este util sa alegi produsele cu spectru larg, care protejeaza atat impotriva razelor ultraviolete, cat si infrarosii. Aplica crema solara cu 30 de minute inainte de a pleca din casa si imporospateaza crema la fiecare doua ore, precum si dupa inot.

Regula veche: soarele ajuta organismul sa produca vitamina D.

Regula noua: protectia solara trebuie asigurata pielii in fiecare zi, iar vitamina D poate fi asimilata din numeroase alte surse.

O treime din cazurile de cancer de piele apar mai sus de gat, asa ca palariile sunt obligatorii. Expertii estimeaza ca fiecare centimetru in plus la borul palariei reduce riscul de cancer de piele cu aproximativ 10 la suta.

Regula veche: produsele de protectie solara scumpe sunt de calitate.

Regula noua: verifica eticheta pentru produse chimice periculoase. Numai 25 la suta din peste 800 de produsele de protectie solara ofera protectie realain conditii de siguranta, fara a avea ingrediente potential periculoase.

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...