Ziare.com

Pielea umana se modifica in functie de anotimp

Joi, 26 August 2010, ora 08:00

   

Pielea umana se modifica in functie de anotimp
Pielea, ca oricare alt organ, are un ritm propriu care depinde de hormonii naturali secretati de glandele endocrine, la care contribuie si o serie de alti factori exteriori: lumina solara, temperatura, gradul de poluare si altitudinea, precum si gradul de umezeala al mediului.

Pielea este unul dintre cele mai sensibile organe la variatiile de temperatura, scrie Psychologies.com , temperatura fiind principalul factor care determina modificari ale functiilor si proprietatilor pielii.

Toamna, anotimp care bate la usa, este pentru piele un anotimp de tranzitie pentru ca vine dupa perioada de soare si caldura din vara. Toamna pielea este de cele mai multe ori deshidratata, fiind afectata de iritatiile si ridurile de peste vara, si exista un deficit de sebum, pielea fiind mai degraba aspra si uscata.

Daca toamna este o perioada de tranzitie, pentru piele, iarna este perioada de odihna, cand pielea se inchide, pentru a pastra caldura corpului, fiind cel mai putin receptiva.

Primavara este sezonul alergiilor si al unei accentuate sensibilitati cutanate, mai ales ca urmare a acumularilor de toxine din timpul iernii.

Vara, pielea secreta mult sebum, porii sunt mai dilatati, iar pielea transpira din belsug.

Daca ritmul raportat la anotimp este valabil pentru toti oamenii, femeile au un al doilea ritm al pielii, determinat de ciclul menstrual. Femeile au parte de o reinnoire celulara, intr-un ciclu complet, care dureaza in medie 27-28 de zile. Oscilatia hormonilor feminini avand efecte imediate asupra pielii.

Pielea se regenereaza noaptea

Pielea mai are si un ritm zi-noapte. Ziua pielea se "apara" de agresiunile din mediu, de la poluare, pana la atacurile bacteriilor si ale microbilor, prin cresterea secretiei de sebum si prin pH-ul pielii, ca reactie imediata la contactul cu razele soarelui si sub efectul luminii diurne.

Secretia de sebum este minima dimineata, dar atinge un maxim la pranz, in timp ce pH este maxim dimineata, cand asigura cea mai buna protectie si scade spre seara. Noaptea, insa, predomina mecanismele de regenerare interna, iar celulele pielii au cea mai mare viteza de regenerare.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3681 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente
 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor