Produsele de protectie solara, risc de aparitie a cancerului de piele? (Video)

Vineri, 15 August 2014, ora 17:22
3790 citiri
Produsele de protectie solara, risc de aparitie a cancerului de piele? (Video)

Video-ul "How the sun sees you", realizat cu ajutorul unei camere cu ultraviolete de talentatul artist fotograf anglo-american Thomas Leveritt, a devenit un veritabil "hit" pe Internet.

Filmuletul ofera o imagine de ansamblu asupra afectiunilor pe care soarele le produce asupra pielii si scoate in evidenta rolul protector al cremei solare.

Incontestabil, produsul protejeaza impotriva razelor ultraviolete. In schimb, multe studii alimenteaza incertitudinile asupra capacitatilor de aparare contra cancerului de piele, potrivit unui articol publicat pe Five ThirtyEight, citat de Slate.

In el se explica faptul ca oxybenzona, folosita ca filtru UV in cremele solare, si retinilul palmitat sunt suspectate de a creste riscurile acestui gen de cancer, cauzand si tulburari hormonale.

Mai mult, in 2006, dioxidul de titan ce se gaseste in anumite produse de protectie solara a fost clasificat de Centrul International de Cercetare a Cancerului in categoria "cancerigene posibile pentru om".

Atunci se naste intrebarea: crema de protectie solara este impotriva cancerului sau il produce?

Teoretic, deoarece expunerea excesiva la UV reprezinta principala cauza a cancerului de piele, iar crema solara proteajeaza impotriva UV, ar trebui ca produsul sa contribuie la eliminarea riscului de dezvoltare a cancerului de piele. In practica, acest lucru nu a fost inca verificat.

Un experiment realizat in Australia demonstreaza ca dupa patru ani si jumatate, adultii care zilnic au folosit crema de protectie solara prezentau mai multe riscuri de a dezvolta un cancer de piele, decat grupul de control caruia cercetatorii nu i-au dat nicio recomandare.

Alte studii sugereaza ca oxybenzona si retinil palmitate, produse chimice prezente in crema solara, ar putea avea reactii adverse asupra sanatatii.

Pe baza datelor obtinute in urma experimentelor pe sobolani, oxybenzona este de natura sa produca tulburari hormonale.

Cu toate acestea, conform site-ul Five ThirtyEight, chiar daca s-a dovedit ca acest produs chimic este perturbator endocrin, pielea nu absoarbe decat 1% - 2% din substanta continuta de crema solara.

Cat priveste retinil palmitate, a fost suspectat de a fi cancerigen, dar studiile intreprinse pe acest subiect au avut rezultate contradictorii, chiar daca arata ca nu exista o legatura de cauzalitate dovedita intre produsul citat si cancerul de piele.

De altfel, nu ar fi prima controversa care implica produsele de protectie solara. In 2012, Laurence Coiffard, profesor la Universitatea din Nantes (Facultatea de farmacie), afirma in "Liberation" ca "25%- 30% dintre produse au un indice de protectie inferior celui afisat pe ambalaj".

Citeste si:
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Aproximativ 700 de localităţi din țară nu au contract pentru colectarea selectivă a deşeurilor, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a amintit că...